Newsroom

Newsroom

Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν για τα χημικά της Συρίας

Χρειάστηκαν μερικές βδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ που θύμισε εποχές ψυχρού πολέμου, αλλά τελικά επετεύχθη συμφωνία.…

oie

Χρειάστηκαν μερικές βδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ που θύμισε εποχές ψυχρού πολέμου, αλλά τελικά επετεύχθη συμφωνία. ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρωσία για μια απόφαση «νομικά δεσμευτική» ώστε η Συρία να αναγκαστεί να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.

Παράλληλα η Πάουερ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δεκαπενταμελές ΣΑ το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα• πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

Τη συμφωνία όμως επιβεβαίωσε και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα κατέληξε σε μια συνεννόηση με την Ουάσιγκτον όσον αφορά μια απόφαση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο της απόφασης συζητείται σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δίχως όμως να είναι σαφές εάν θα υπάρξει ψηφοφορία.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…