Newsroom

Newsroom

Ρίξτε μας αν θεωρείτε ότι δεν μπορούμε

Ο υπουργός Οικονομικών έριξε το γάντι στους βουλευτές όταν βρέθηκε μπροστά σε έκρηξη αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. Απόσυρση άρθρων του…

Ο υπουργός Οικονομικών έριξε το γάντι στους βουλευτές όταν βρέθηκε μπροστά σε έκρηξη αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. Απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου με ρυθμίσεις για τα εργασιακά ζήτησαν βουλευτές
Το “γάντι” στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πέταξε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μπροστά στο κύμα της γενικευμένης αμφισβήτησης που συνάντησε στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, τους προκάλεσε να ρίξουν την κυβέρνηση, αν θεωρούν πως δεν είναι αποτελεσματική. “Αν πιστεύετε”, τους είπε, “ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη, ανήμπορη, αναποτελεσματική και χωρίς ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τότε ρίξτε την!”.
Στο στόχαστρο των βουλευτών μπήκαν κυρίως οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από κάποιους τέθηκε ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν να υπάρξουν αλλαγές με αφορμή το “πάγωμα” για τρία χρόνια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχθούν να υπάρξει κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Το γεγονός προβληματίζει την κυβέρνηση εν όψει της ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα, πάντως αργά το βράδυ ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως το άρθρο 37 για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων δεν μπορεί να απαλειφθεί, καθώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την τρόικα.
Στο τραπέζι της συζήτησης (που έγινε σε δύο δόσεις, ξεκίνησε το πρωί, διακόπηκε το μεσημέρι, συνεχίστηκε το βράδυ) τέθηκαν και θέματα γενικότερης πολιτικής, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να πει πως θα παρακαλέσει τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει την ΚΟ, ενώ, βλέποντας πως η αμφισβήτηση πλέον έρχεται και από βουλευτές που βρίσκονται στον δικό του χώρο επιρροής, φέρεται να δήλωσε: “Αφήστε με να παίξω τον ενωτικό ρόλο για όλη την παράταξη”. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, φανερά ενοχλημένος κάλεσε τους βουλευτές να διαλέξουν ανάμεσα στις δύο προτάσεις, της κυβέρνησης ή του Σαμαρά, αυτό συνέβη μετά τις συνεχείς διακοπές από την Κ. Μπατζελή.
Πιο σκληρή εμφανίστηκε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία τόνισε πως δεν υπάρχει διαπραγματευτική ομάδα και ότι το πολυνομοσχέδιο δεν περνάει αν δεν υπάρξουν διορθώσεις. Ζήτησε ακόμη να καταργηθούν οι 77 φορείς που ιδρύθηκαν την τελευταία διετία, πριν πάμε σε εφεδρεία και απολύσεις. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μετακλητών υπαλλήλων και να ελέγξει τα “πόθεν έσχες” όσων διετέλεσαν υπουργοί, λέγοντας: “Επιτέλους ένας πολιτικός να πάει φυλακή”.
Αντιπαράθεση υπήρξε με τη Λούκα Κατσέλη, όταν εκείνη προέβλεψε ότι από την απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η ύφεση θα ξεπεράσει το -5% το 2012. “Λούκα, να μιλήσει και κάποιος που δεν είχε κυβερνητική ευθύνη…” απάντησε ο υπουργός.
Την απόσυρση του άρθρου 37 ζήτησε ο Δ. Λιντζέρης, ενώ ο Ν. Σαλαγιάννης τόνισε πως “δεν υπάρχει σωτηρία για τη χώρα με κατακρεουργημένα τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας”.
Ευ. Βενιζέλος
Καταστροφή τώρα κάθε υποχώρηση
Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε πολλές φορές στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας κάποια στιγμή πως “αν υποχωρήσουμε τώρα, χαθήκαμε”. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι τον χθεσινό ΚΤΕ ενημέρωσαν εκτός από τον κ. Βενιζέλο και δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιγράφοντας το κλίμα όπως αυτό έρχεται από την ΕΕ προς την ελληνική πλευρά για τη λύση στο θέμα του δημοσίου χρέους, είπε ότι “εμείς (ΕΕ) αναλαμβάνουμε το χρέος και εσείς αναλαμβάνετε το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές”.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως υπάρχει λίστα φυσικών προσώπων (οφειλετών) η οποία έχει “μπλοκαριστεί” από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία έχει δώσει διορία να απαντήσει ως την Παρασκευή, σε διαφορετική περίπτωση θα τη δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, διαβεβαίωσε ότι με την τρόικα υπάρχει συμφωνία να μην υπάρξει ρύθμιση για το θέμα του κατώτατου μισθού, ωστόσο έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση ανέλαβε να εξετάσει ό,τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Η ύφεση σκοτώνει τη χώρα
“Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης που είναι κατώτερες των περιστάσεων. Είναι και η συνταγή που ακολουθείται” ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως “η ύφεση έχει σκοτώσει τη χώρα και κάθε δόση μάς βυθίζει ακόμη περισσότερο”.
ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
Η Εθνική Συλλογική το όριο
“Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση είναι το όριο. Η κατάργησή της δεν θα περάσει ούτε από μένα” προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας με νόημα: “Πρέπει να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν αυτά τα ζητήματα από την πίσω”.
ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ
Αντί για τόνωση έχουμε ύφεση
“Η εσωτερική υποτίμηση που έχει επιλέξει η τρόικα έχει εσωτερική αντίφαση. Αντί για τόνωση της ανταγωνιστικότητας φέρνει ύφεση και ανεργία” παρατήρησε η πρώην υφυπουργός.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ηγετική ομάδα στα εύκολα
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ: “Η ηγετική ομάδα είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ηταν ηγετική ομάδα στα εύκολα” είπε με πολύ αιχμηρό τρόπο.
Λευτέρης Γαλανός
http://www.ethnos.gr