Ρεζίλι διεθνώς (πάλι) η Ελλάδα για την 107η θέση στην κατάταξη της RSF

Πώς σχολιάζει το Politico τη νέα... εθνική επιτυχία με υπογραφή Μητσοτάκη

w20 191634reporters

Σε μία ακόμα “επιτυχία” με υπογραφή Μητσοτάκη, η Ελλάδα… θριάμβευσε και πάλι στην παγκόσμια κατάταξη των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου, καταλαμβάνοντας την 107η θέση – μία θέση πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι, όχι επειδή βελτιώθηκαν τα πράγματα στη χώρα μας, αλλά επειδή χειροτέρεψαν στο Τσαντ!

Και πιθανότατα δεν θα ακούσετε πολλά για αυτήν την είδηση στα κανάλια (ίσως βέβαια να ακούσετε τα λογύδρια στελεχών της ΝΔ που θα κατακεραυνώνουν τους RSF), όμως ήδη κάνει το γύρο του κόσμου, και τα σχόλια κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Politico, που στο σημερινό του Playbook παρουσιάζει επιγραμματικά κάποια συμπεράσματα από την έκθεση των RSF, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΠΑΛΙ): Η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία είναι οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του ετήσιου δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα […]. Η Ελλάδα και πάλι κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στην απογοητευτική 107η θέση, έχοντας χαμηλότερες επιδόσεις από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Κατάρ, η Σενεγάλη και η Αϊτή.

Στο κατηγορητήριο της Ελλάδας: η RSF επικαλείται αναίτιες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων με λογισμικό παρακολούθησης, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, καταχρηστικές αγωγές και ανεπαρκή νομική προστασία ως τους κύριους λόγους για το χαμηλότατο σκορ της Ελλάδας. Το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ έχει διευρυνθεί: βρίσκεται πλέον 23 θέσεις πίσω από τη δεύτερη χειρότερη Μάλτα, που βελτίωσε το σκορ της στη φετινή κατάταξη.

Τυφλή γωνία; Παρόλη την έμφασή τους στις βασικές αξίες και δικαιώματα της ΕΕ στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει παρόμοια περιοριστικά μέτρα κατά της Ελλάδας”.

Clipboard01 2

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη