Newsroom

Newsroom

Reuters: Τα έγγραφα της Τράπεζας της Κύπρου απεικονίζουν τη Κύπρο ως το αγαπημένο καταφύγιο της Ρωσίας

Όταν η τράπεζα της Κύπρου ξεκίνησε τον αγώνα της νωρίτερα φέτος, οι Ρώσοι τους έδιναν τον ρυθμό. Έγγραφα τα οποία…

Όταν η τράπεζα της Κύπρου ξεκίνησε τον αγώνα της νωρίτερα φέτος, οι Ρώσοι τους έδιναν τον ρυθμό. Έγγραφα τα οποία έφτασαν στο Reuters έδειχναν πως καθώς το Μεσογειακό νησί όδευε προς την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το Μάρτιο, ένας αξιοσημείωτος αριθμός εταιριών Ρώσων και Ανατολικοευρωπαίων μετέφεραν χρήματα από τις δύο κύριες τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τουλάχιστον 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν μέσα σε δύο μόλις βδομάδες. Αν και πολλές εταιρίες εμφανίζονται αρχικά ανενεργές, μια ανάλυση του Reuters δείχνει πως ένα σημαντικό ποσοστό πρόκειται για εταιρίες-οχήματα ξένων επενδυτών κυρίως από Μόσχα η Κίεβο.

Οι λίστες δίνουν μια εικόνα για την οικονομική κρίση το Μάρτιο και τον τρόπο με τον οποίο ο φορολογικός παράδεισος, με πληθυσμό μόλις 1,1 εκατ. κατοίκους, είχε συσσωρεύσει τραπεζικές καταθέσεις που έφτασαν τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ- δηλαδή 4 φορές πάνω από το ΑΕΠ του νησιού.

Τον Απρίλιο παρασκευάζεται από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μία λίστα με ιδιώτες δανειστές της Λαϊκής και της Κυπριακής τράπεζας η οποία εμφάνιζε  5.323 συναλλαγές οι οποίες ήταν απόρρητες.  Στην λίστα φαινόντουσαν με λεπτομέρειες οι μεταβιβάσεις 100.000 ευρώ ή και περισσότερων από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή τράπεζα μόλις 2 εβδομάδες πριν η Κυπριακή κυβέρνηση κλείσει στις 16 Μαρτίου τα τραπεζικά καταστήματα.

Το Reuters ανέλυσε 129 εταιρίες. Κάθε εταιρία μετέφερε 5 εκατομμύρια ευρώ ή παραπάνω κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων, που αντιστοιχούν σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις εταιρίες αυτές, 95 θα μπορούσαν να ανιχνευθούν.  Από τις παραπάνω εταιρίες, οι 34 ήταν συνδεδεμένες με τη Ρωσία, 5 συνδέονταν με την Ουκρανία και 2 με το Καζακστάν. Οι υπόλοιπες συνδέονταν με τη Κύπρο και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων φορολογικών παράδεισων όπως τα νησιά  Cayman, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Ολλανδικές Αντίλλες. Οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν σε δολάρια.

“Αυτή η λίστα επαληθεύει τη βάσιμη φήμη της Κύπρου. Φήμη με βάση την οποία χρησιμοποιείται σαν αγωγός για τις εξωχώριες οικονομίες κυρίως των Ρώσων, αλλά και γενικά όσων κατείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, συχνά για να αποφύγουν την καταβολή φόρων και χωρίς πολύ έλεγχο», δήλωσε ο Michael McIntyre, καθηγητής Δικαιου και ειδικός για τους φόρους στο Wayne State University στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ οι μεταβιβάσεις εμφανίζονται ως επί το πλείστον να σχετίζονται με τη μεταφορά χρημάτων από τη Κύπρο, το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει που πήγαν τα κεφάλαια. Είναι πιθανό κάποιες από τις μεταφορές να έγιναν μεταξύ των τραπεζών εντός Κύπρου.
Καταθέσεις οι οποίες βγήκαν εκτός της Κύπρου θα έπρεπε να καλυφθούν από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ πλήρωνε καταθέτες, αρκετούς από τους οποίους ήταν Ρώσοι, για να βγάζουν τα λεφτά τους από τη Κύπρο πριν να υποχρεωθούν αυτοί οι καταθέτες να συνεισφέρουν στη διεθνή διάσωση του νησιού.

Η μεγαλύτερη μεταφορά

Καθώς τα χρέη απειλούσαν να συντρίψουν τη Κύπρο στις αρχές του τρέχοντος έτους, το χρήμα άρχισε να ρέει έξω από τη χώρα σε κυμαινόμενες ποσότητες. Τον Ιανουάριο 1.7 δισ. Ευρώ εγκατέλειψαν το νησί και επιπλέον 900 εκατ. το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η κίνηση επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, καθώς η Κύπρος διαπίστωσε ότι είχε πολλούς φίλους μεταξύ των διεθνών οργανισμών που αδυνατούσαν να τη διασώσουν. Πολλές από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις ήταν από τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία.
Μία από τις μεγαλύτερες εισήχθη με το όνομα  UCP Industrial Holdings, η οποία καταγράφεται πως μετακίνησε 80.2 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα της Κύπρος στις 7 Μαρτίου. Η UCP Industrial Holdings είναι μέρος της United Capital Partners, μιας ρωσικής εταιρείας επενδύσεων 3.5 δισ ευρώ με επικεφαλής τον Ilya Sherbovich, πρώην επικεφαλής των επενδύσεων της Deutsche Bank Ρωσίας και τώρα διευθυντή του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft -του γνωστού πετρελαϊκού γίγαντα.

Ο Sherbovich, του οποίου η κατάθεση UCP πρόσφατα απέκτησε συμμετοχή στην VKontakte, ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κοινωνικού δικτύου γνωστό ως το «ρωσικό Facebook”, δήλωσε στο Reuters: “Η ομάδα μας έχει αρκετές δεκάδες νομικά πρόσωπα, και κάποια από αυτά έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα της Κύπρου, αλλά δεν χρησιμοποιούν αυτά ως πρωταρχικούς λογαριασμούς”.

“Οποιοσδήποτε σοβαρός ο οποίος εργάζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα αφήσει κανένα σημαντικό ποσό στις τράπεζες της Κύπρου. Για τον πολύ απλό λόγο: Κοιτάξτε το διάγραμμα τιμών της μετοχής της Τράπεζας της Κύπρου. Πήγε στο μηδέν πολλούς μήνες πριν συμβεί το πάγωμα. “

Ο ίδιος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή που φαίνεται στα έγγραφα της Κύπρου και είπε πως οι εταιρίες του δεν έχουν μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο. Μια εκπρόσωπος της UCP για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, δήλωσε για τη συναλλαγή πως “πρέπει να είναι ένα λάθος ή εσφαλμένες πληροφορίες”.

Στις 16 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Κύπρου έκλεισε τις τράπεζες εν μέσω συζητήσεων για μια διεθνή διάσωση. Την ημέρα πριν, μια εταιρεία που ονομάζεται Trellas Enterprises μετέφερε 2 δισεκατομμύρια ρούβλια από την Τράπεζα της Κύπρος. Η Trellas Enterprises ανήκει κατά πλειοψηφία στον Maxim Nogotkov, έναν επιχειρηματία ο οποίος ελέγχει την Svyaznoy, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους λιανικής πώλησης των κινητών τηλεφώνων στη Ρωσία. Ο Nogotkov, 36 ετών,  σύμφωνα με το Forbes έχει ένα δίκτυο με καθαρή αξία των 1,3 δις $.
Ο Nogotkov επιβεβαίωσε ότι έλεγχε το κινητό του τηλέφωνο και τα τραπεζικά συμφέροντα στη Ρωσία μέσω της Trellas, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τη μεταφορά η οποία καταγράφεται στην λίστα της τράπεζας.  “”Εμείς ποτέ δεν σχολιάζουμε οικονομικές μεταβιβάσεις ή συγχωνεύσεις και εξαγορές,” είπε ο Nogotkov τηλεφωνικά.  Ερωτηθείς εάν εξέταζε την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών συμφερόντων του, υπό το πρίσμα της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Κύπρου ο Nogotkov είπε: “Δεν είναι ενεργά. Δεν αγχωνόμαστε να πάρουμε επείγουσες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης”

Μια άλλη εταιρεία που απεικονίζει τη σύνδεση της Ρωσίας είναι η Ο1 Properties Limited, η οποία μετέφερε 10.1 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Κύπρου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Boris Mints, ένα Ρώσο πολιτικό ο οποίος έγινε επιχειρηματίας, και φέτος αγόρασε το επιχειρηματικό κέντρο White Square στη Μόσχα για 1 δισ. δολάρια.

Τη δεκαετία του ’90, ο Μιντς ήταν κρατικός αξιωματούχος υπεύθυνος θεμάτων που αφορούσαν ακίνητη ιδιοκτησία και τις τοπικές αρχές. Από το 2004 μέχρι το 2012 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Otkritie Financial Corporation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη οικονομική ομάδα της Ρωσίας από περιουσιακά στοιχεία. Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας.

Ο Mints δεν ήταν διαθέσιμος για να κάνει κάποιο σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της O1 Properties είπε: “Η O1 Properties έχει ένα λογαριαμσό στην Τράπεζα της Κύπρου τον οποίο χρησιμοποιεί για καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν γνωρίζαμε πως οι Κυπριακές τράπεζες μπορεί και να έκλειναν. Η O1 Properties υπέστει ζημιές. Δεν σχολιάζουμε τη συνολική ζημια”
Ακριβές λέξεις

Η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επέμειναν σε αυστηρούς όρους για να χορηγήσουν δισεκατομμύρια προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η Κύπρος. Όσο προχωρούσαν οι συνομιλίες, ξεκίνησε η ψιθυρολογία σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε πακέτο για την Κύπρο θα συμπεριλάμβανε χρήματα που θα προέρχονταν από τραπεζικές καταθέσεις, μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Ο αντίκτυπος των όσων ειπώθηκαν και δεν ειπώθηκαν από πολιτικούς κι αξιωματούχους αντανακλάται στην εκροή καταθέσεων. Στις 4 Μαρτίου οι καταθέτες απόσυραν 261.000.000 ευρώ από τις δύο τράπεζες, σύμφωνα με σχετικές λίστες. Αργά την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρεν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε για το αν η διάσωση της Κύπρου θα επηρέαζε τους τραπεζικούς καταθέτες. Δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση. Την επόμενη ημέρα οι καταθέτες απόσυραν 315.000.000 ευρώ από τις τράπεζες.

Οι καταθέτες θορυβήθηκαν ακόμα περισσότερο στις 5 Μαρτίου όταν ο κεντρικός τραπεζίτης του νησιού Πανίκος Δημητριάδης αναγνώρισε δημοσίως για πρώτη φορά πως οι καταθέτες ενδεχομένως να χάσουν κάποια από τα χρήματά τους. Εντός των επόμενων δύο ημερών, η μεταφορά καταθέσεων ανέβηκε στα 342.000.000 ευρώ και στα 491.000.000 ευρώ.

Μη Ρώσοι

Όσο γιγαντωνόταν ο φόβος για απώλειες, οι Ρώσοι δεν ήταν οι μοναδικοί καταθέτες που μετάφεραν μεγάλες ποσότητες χρημάτων από τις τράπεζες του φορολογικού παραδείσους. Ήταν ακόμα κυπριακές τράπεζες, Κύπριοι και ξένοι ιδιώτες, καθώς και πολυεθνικές εταιρίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν η «Apax Partners», ιδιωτικό fund με έδρα το Λονδίνο. Μια θυγατρική της, η «Apax Mauritius Holdco Ltd», μετακίνησε 68.8 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 8 Μαρτίου. Εκπρόσωπος της «Apax Partners» επιβεβαίωσε ότι έλεγχε την «Apax Mauritius Holdco», αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η κυπριακή ΔΕΗ μετέφερε 19.000.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα λίγες ημέρες πριν κλείσει. Με βάση έγγραφα που είδε το Reuters η επιχείρηση μετέφερε 22.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου. Η κυπριακή ΔΕΗ υποστήριξε πως δεν υπήρξε τίποτα ασυνήθιστο σε αυτές τις μεταφορές. «Αντιπροσώπευαν πληρωμές για πετρέλαιο μαζούτ, το ετήσιο κόστος είναι 650.000.0000 ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής τράπεζας Κώστας Γαβριηλίδης.

Μυστηριώδης επιχειρήσεις
Ενώ στη λίστα εμφανίζονται αρκετές εύκολα αναγνωρίσιμες εταιρίες, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η πολύπλοκη φύση πολλών άλλων που συμπεριλαμβάνονται στην ίδια λίστα.

Η Glenidge Trading, η οποία μεταφέρθηκε 22.5 εκατ ευρώ  από την Τράπεζα της Κύπρου, είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους,  ένα φορολογικό παράδεισο, συχνά ευνοείται λόγω της βρετανικής βάσης του νομικού συστήματος και της έλλειψης διαφάνειας. Η Glenidge ήταν το όχημα μέσω του οποίου μια κυπριακή εταιρεία αποκαλούμενη DCH UA Investment Limited απέκτησε συμφέροντα φέτος στην Karavan group των εμπορικών κέντρων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικών δημοσιευμάτων και της Κυπριακών και Ουκρανικών εταιρικών κοινοποιήσεων.

Με τη σειρά του η DCH UA Investment Limited, που ελέγχεται από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, τον Oleksander Yaroslavsky, σύμφωνα με την εταιρική κοινοποίηση. Ένας εκπρόσωπος του Yaroslavsky δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη Glenidge και τη μεταφορά από τη κυπριακή τράπεζα.

Ορισμένες εταιρείες που έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις δεν εντοπίστηκαν. Μέσα σ αυτές είναι η Jarlath Limited, η οποία κινήθηκε  μετέφερε 76 εκατομμύρια και η Accent Delight International, η οποία μετέφερε 27 εκατομμύρια.
Επίσης στη λίστα είναι η Rangeley Services Limited, η οποία μετέφερε 9.3 εκατ. από την Τράπεζα της Κύπρου στις 15 Μαρτίου. Μια εταιρεία με αυτό το όνομα έχει καταχωρηθεί σε μια διεύθυνση κοντά στο Leeds στη Μεγάλη Βρετανία και ανήκει στον Jason Rangeley, ο οποίος περιγράφεται στα βιβλία της εταιρείας ως “agricultural contractor”.

Όταν όμως ρωτήθηκε για το αν η μεταφορά 9.3 εκατομμυρίων ευρώ είχε σχέση μ αυτόν, ο Jason Rangeley είπε: “Όχι … μακάρι να είχα.”

Ο Rangeley, ένας αυτοαπασχολούμενος αγρότης, είπε ότι είχε φτιάξει αυτή την εταιρεία γιατί ήλπιζε να αγοράσει μερικά πρόβατα. “Απλά ποτέ δεν έγινε” Είπε ότι η εταιρεία του είναι αδρανής. Παραμένει ασαφές ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που συμμετέχουν στη μεταβίβαση της Κύπρου.

Reuters: Τα έγγραφα της Τράπεζας της Κύπρου απεικονίζουν τη Κύπρο ως το αγαπημένο καταφύγιο της Ρωσίας

Όταν η τράπεζα της Κύπρου ξεκίνησε τον αγώνα της νωρίτερα φέτος, οι Ρώσοι τους έδιναν τον ρυθμό. Έγγραφα τα οποία έφτασαν στο Reuters έδειχναν πως καθώς το Μεσογειακό νησί όδευε προς την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το Μάρτιο, ένας αξιοσημείωτος αριθμός εταιριών Ρώσων και Ανατολικοευρωπαίων μετέφεραν χρήματα από τις δύο κύριες τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τουλάχιστον 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν μέσα σε δύο μόλις βδομάδες. Αν και πολλές εταιρίες εμφανίζονται αρχικά ανενεργές, μια ανάλυση του Reuters δείχνει πως ένα σημαντικό ποσοστό πρόκειται για εταιρίες-οχήματα ξένων επενδυτών κυρίως από Μόσχα η Κίεβο.

Οι λίστες δίνουν μια εικόνα για την οικονομική κρίση το Μάρτιο και τον τρόπο με τον οποίο ο φορολογικός παράδεισος, με πληθυσμό μόλις 1,1 εκατ. κατοίκους, είχε συσσωρεύσει τραπεζικές καταθέσεις που έφτασαν τα72 δισεκατομμύρια ευρώ- δηλαδή 4 φορές πάνω από το ΑΕΠ του νησιού.

Τον Απρίλιο παρασκευάζεται από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μία λίστα με ιδιώτες δανειστές της Λαϊκής και της Κυπριακής τράπεζας η οποία εμφάνιζε 5.323 συναλλαγές οι οποίες ήταν απόρρητες. Στην λίστα φαινόντουσαν με λεπτομέρειες οι μεταβιβάσεις 100.000 ευρώ ή και περισσότερων από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή τράπεζα μόλις 2 εβδομάδες πριν η Κυπριακή κυβέρνηση κλείσει στις 16 Μαρτίου τα τραπεζικά καταστήματα.

Το Reuters ανέλυσε 129 εταιρίες. Κάθε εταιρία μετέφερε 5 εκατομμύρια ευρώ ή παραπάνω κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων, που αντιστοιχούν σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις εταιρίες αυτές, 95 θα μπορούσαν να ανιχνευθούν. Από τις παραπάνω εταιρίες, οι 34 ήταν συνδεδεμένες με τη Ρωσία, 5 συνδέονταν με την Ουκρανία και 2 με το Καζακστάν. Οι υπόλοιπες συνδέονταν με τη Κύπρο και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων φορολογικών παράδεισων όπως τα νησιά Cayman, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις ΟλλανδικέςΑντίλλες.Οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν σε δολάρια.

Αυτή η λίστα επαληθεύει τη βάσιμη φήμη της Κύπρου. Φήμη με βάση την οποία χρησιμοποιείται σαν αγωγός για τις εξωχώριες οικονομίεςκυρίως των Ρώσων, αλλά και γενικά όσων κατείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, συχνά για να αποφύγουν την καταβολή φόρων και χωρίς πολύ έλεγχο», δήλωσε ο Michael McIntyre, καθηγητής Δικαιου και ειδικός για τους φόρους στο Wayne State University στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ οι μεταβιβάσεις εμφανίζονται ως επί το πλείστον να σχετίζονται με τη μεταφορά χρημάτων από τη Κύπρο, το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει που πήγαν τα κεφάλαια. Είναι πιθανό κάποιες από τις μεταφορές να έγιναν μεταξύ των τραπεζών εντός Κύπρου.

Καταθέσεις οι οποίες βγήκαν εκτός της Κύπρου θα έπρεπε να καλυφθούν από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ πλήρωνε καταθέτες, αρκετούς από τους οποίους ήταν Ρώσοι, για να βγάζουν τα λεφτά τους από τη Κύπρο πριν να υποχρεωθούν αυτοί οι καταθέτες να συνεισφέρουν στη διεθνή διάσωση του νησιού.

Η μεγαλύτερη μεταφορά

Καθώς τα χρέη απειλούσαν να συντρίψουν τη Κύπρο στις αρχές του τρέχοντος έτους, το χρήμα άρχισε να ρέει έξω από τη χώρα σε κυμαινόμενες ποσότητες. Τον Ιανουάριο 1.7 δισ. Ευρώ εγκατέλειψαν το νησί και επιπλέον 900 εκατ. το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η κίνηση επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, καθώς η Κύπρος διαπίστωσε ότι είχε πολλούς φίλους μεταξύ των διεθνών οργανισμών που αδυνατούσαν να τη διασώσουν. Πολλές από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις ήταν από τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία.

Μία από τις μεγαλύτερες εισήχθη με το όνομα UCP Industrial Holdings, η οποία καταγράφεται πως μετακίνησε 80.2 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα της Κύπρος στις 7 Μαρτίου. Η UCP Industrial Holdings είναι μέρος της United Capital Partners, μιας ρωσικής εταιρείας επενδύσεων 3.5 δισ ευρώ με επικεφαλής τον Ilya Sherbovich, πρώην επικεφαλής των επενδύσεων της Deutsche Bank Ρωσίας και τώρα διευθυντή του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft -του γνωστού πετρελαϊκού γίγαντα.

Ο Sherbovich, του οποίου η κατάθεση UCP πρόσφατα απέκτησε συμμετοχή στην VKontakte, ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κοινωνικού δικτύου γνωστό ως το «ρωσικό Facebook”, δήλωσε στο Reuters: “Η ομάδα μας έχει αρκετές δεκάδες νομικά πρόσωπα, και κάποια από αυτά έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα της Κύπρου, αλλά δεν χρησιμοποιούν αυτά ως πρωταρχικούς λογαριασμούς”.

Οποιοσδήποτε σοβαρός ο οποίος εργάζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα αφήσει κανένα σημαντικό ποσό στις τράπεζες της Κύπρου. Για τον πολύ απλό λόγο: Κοιτάξτε το διάγραμμα τιμών της μετοχής της Τράπεζας της Κύπρου. Πήγε στο μηδέν πολλούς μήνες πριν συμβεί το πάγωμα. “

Ο ίδιος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή που φαίνεται στα έγγραφα της Κύπρου και είπε πως οι εταιρίες του δεν έχουν μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο. Μια εκπρόσωπος της UCP για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, δήλωσε για τη συναλλαγή πως “πρέπει να είναι ένα λάθος ή εσφαλμένες πληροφορίες”.

Στις 16 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Κύπρουέκλεισε τις τράπεζες εν μέσω συζητήσεων για μια διεθνή διάσωση. Την ημέρα πριν, μια εταιρεία που ονομάζεται Trellas Enterprises μετέφερε 2 δισεκατομμύρια ρούβλια από την Τράπεζα της Κύπρος. Η Trellas Enterprises ανήκει κατά πλειοψηφία στον Maxim Nogotkov, έναν επιχειρηματία ο οποίος ελέγχει την Svyaznoy, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους λιανικής πώλησης των κινητών τηλεφώνων στη Ρωσία. Ο Nogotkov, 36 ετών, σύμφωνα με το Forbes έχει ένα δίκτυο με καθαρή αξία των 1,3 δις $.

Ο Nogotkov επιβεβαίωσε ότι έλεγχε το κινητό του τηλέφωνο και τα τραπεζικά συμφέροντα στη Ρωσία μέσω της Trellas, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τη μεταφορά η οποία καταγράφεται στην λίστα της τράπεζας. “”Εμείς ποτέ δεν σχολιάζουμε οικονομικές μεταβιβάσεις ή συγχωνεύσεις και εξαγορές,” είπε ο Nogotkov τηλεφωνικά. Ερωτηθείς εάν εξέταζε την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών συμφερόντων του, υπό το πρίσμα της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Κύπρου ο Nogotkov είπε: “Δεν είναι ενεργά. Δεν αγχωνόμαστε να πάρουμε επείγουσες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης”

Μια άλλη εταιρεία που απεικονίζει τη σύνδεση της Ρωσίας είναι η Ο1 Properties Limited, η οποία μετέφερε 10.1 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Κύπρου. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Boris Mints, ένα Ρώσο πολιτικό ο οποίος έγινε επιχειρηματίας, και φέτος αγόρασε το επιχειρηματικό κέντρο White Square στη Μόσχα για 1 δισ. δολάρια.

Τη δεκαετία του ’90, ο Μιντς ήταν κρατικός αξιωματούχος υπεύθυνος θεμάτων που αφορούσαν ακίνητη ιδιοκτησία και τις τοπικές αρχές.Από το 2004 μέχρι το 2012 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Otkritie Financial Corporation, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη οικονομική ομάδα της Ρωσίας από περιουσιακά στοιχεία. Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας.

Ο Mints δεν ήταν διαθέσιμος για να κάνει κάποιο σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της O1 Properties είπε: “Η O1 Properties έχει ένα λογαριαμσό στην Τράπεζα της Κύπρου τον οποίο χρησιμοποιεί για καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν γνωρίζαμε πως οι Κυπριακές τράπεζες μπορεί και να έκλειναν. Η O1 Properties υπέστει ζημιές. Δεν σχολιάζουμε τη συνολική ζημια”

Ακριβές λέξεις

Η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επέμειναν σε αυστηρούς όρους για να χορηγήσουν δισεκατομμύρια προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η Κύπρος. Όσο προχωρούσαν οι συνομιλίες, ξεκίνησε η ψιθυρολογία σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε πακέτο για την Κύπρο θα συμπεριλάμβανε χρήματα που θα προέρχονταν από τραπεζικές καταθέσεις, μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Ο αντίκτυπος των όσων ειπώθηκαν και δεν ειπώθηκαν από πολιτικούς κι αξιωματούχους αντανακλάται στην εκροή καταθέσεων. Στις 4 Μαρτίου οι καταθέτες απόσυραν 261.000.000 ευρώ από τις δύο τράπεζες, σύμφωνα με σχετικές λίστες. Αργά την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρεν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε για το αν η διάσωση της Κύπρου θα επηρέαζε τους τραπεζικούς καταθέτες. Δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση. Την επόμενη ημέρα οι καταθέτες απόσυραν 315.000.000 ευρώ από τις τράπεζες.

Οι καταθέτες θορυβήθηκαν ακόμα περισσότερο στις 5 Μαρτίου όταν ο κεντρικός τραπεζίτης του νησιού Πανίκος Δημητριάδης αναγνώρισε δημοσίως για πρώτη φορά πως οι καταθέτες ενδεχομένως να χάσουν κάποια από τα χρήματά τους. Εντός των επόμενων δύο ημερών, η μεταφορά καταθέσεων ανέβηκε στα 342.000.000 ευρώ και στα 491.000.000 ευρώ.

Μη Ρώσοι

Όσο γιγαντωνόταν ο φόβος για απώλειες, οι Ρώσοι δεν ήταν οι μοναδικοί καταθέτες που μετάφεραν μεγάλες ποσότητες χρημάτων από τις τράπεζες του φορολογικού παραδείσους. Ήταν ακόμα κυπριακές τράπεζες, Κύπριοι και ξένοι ιδιώτες, καθώς και πολυεθνικές εταιρίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν η «Apax Partners», ιδιωτικό fund με έδρα το Λονδίνο. Μια θυγατρική της, η «Apax Mauritius Holdco Ltd», μετακίνησε 68.8 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου στις 8 Μαρτίου. Εκπρόσωπος της «Apax Partners» επιβεβαίωσε ότι έλεγχε την «Apax Mauritius Holdco», αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η κυπριακή ΔΕΗ μετέφερε 19.000.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα λίγες ημέρες πριν κλείσει. Με βάση έγγραφα που είδε το Reuters η επιχείρηση μετέφερε 22.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου. Η κυπριακή ΔΕΗ υποστήριξε πως δεν υπήρξε τίποτα ασυνήθιστο σε αυτές τις μεταφορές. «Αντιπροσώπευαν πληρωμές για πετρέλαιο μαζούτ, το ετήσιο κόστος είναι 650.000.0000 ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής τράπεζας Κώστας Γαβριηλίδης.

Μυστηριώδης επιχειρήσεις

Ενώ στη λίστα εμφανίζονται αρκετές εύκολα αναγνωρίσιμες εταιρίες, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η πολύπλοκη φύση πολλών άλλων που συμπεριλαμβάνονται στην ίδια λίστα. .

Η Glenidge Trading, η οποία μεταφέρθηκε 22.5 εκατ ευρώ από την Τράπεζα της Κύπρου, είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ένα φορολογικό παράδεισο, συχνά ευνοείται λόγω της βρετανικής βάσης του νομικού συστήματος και της έλλειψης διαφάνειας. Η Glenidge ήταν το όχημα μέσω του οποίου μια κυπριακή εταιρεία αποκαλούμενη DCH UA Investment Limited απέκτησε συμφέροντα φέτος στην Karavan group των εμπορικών κέντρων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικών δημοσιευμάτων και της Κυπριακών και Ουκρανικών εταιρικών κοινοποιήσεων.

Με τη σειρά του η DCH UA Investment Limited, που ελέγχεται από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, τον Oleksander Yaroslavsky, σύμφωνα με την εταιρική κοινοποίηση. Ένας εκπρόσωπος του Yaroslavsky δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη Glenidge και τη μεταφορά από τη κυπριακή τράπεζα.

Ορισμένες εταιρείες που έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις δεν εντοπίστηκαν. Μέσα σ αυτές είναι η Jarlath Limited, η οποία κινήθηκε μετέφερε 76 εκατομμύρια και η Accent Delight International, η οποία μετέφερε 27 εκατομμύρια.

Επίσης στη λίστα είναι η Rangeley Services Limited, η οποία μετέφερε 9.3 εκατ. από την Τράπεζα της Κύπρου στις 15 Μαρτίου. Μια εταιρεία με αυτό το όνομα έχει καταχωρηθεί σε μια διεύθυνση κοντά στο Leeds στη Μεγάλη Βρετανία και ανήκει στον Jason Rangeley, ο οποίος περιγράφεται στα βιβλία της εταιρείας ως “agricultural contractor”.

Όταν όμως ρωτήθηκε για το αν η μεταφορά 9.3 εκατομμυρίων ευρώ είχε σχέση μ αυτόν, ο Jason Rangeley είπε: “Όχι … μακάρι να είχα.”

Ο Rangeley, ένας αυτοαπασχολούμενος αγρότης, είπε ότι είχε φτιάξει αυτή την εταιρεία γιατί ήλπιζε να αγοράσει μερικά πρόβατα. “Απλά ποτέ δεν έγινε” Είπε ότι η εταιρεία του είναι αδρανής. Παραμένει ασαφές ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που συμμετέχουν στη μεταβίβαση της Κύπρου.


Δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη για την αποκάλυψη του παρακρατικού μηχανισμού σχετικά με την αποκάλυψη του παρακρατικού μηχανισμού ηθικής και φυσικής εξόντωσης του Κώστα Βαξεβάνη.

Η αποκάλυψη ενός μαφιόζικου παρακρατικού μηχανισμού χάλκευσης “στοιχείων” παρακολούθησης και απειλής ηθικής αλλά και φυσικής εξόντωσης του συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη, όπως δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχους του περιοδικού HOT DOC έχει αναστατώσει τους δημοκρατικούς πολίτες και όλο το δημοσιογραφικό κόσμο. Εντύπωση μου προκαλεί που οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και η τηλεόραση δεν έχουν ακόμα να δείξει το τόσο σοβαρό θέμα.

Είναι αυτονόητη η συμπαράσταση μας στον Κώστα Βαξεβάνη και στο περιοδικό HOT DOC και είναι προφανής η απαίτηση να κινηθεί αμέσως και αποτελεσματικά για τη διαλεύκανση αυτής της ανατριχιαστικής αλλά και ντροπιαστικής για την χώρα υπόθεσης. Θυμίζω ότι οι ίδιο μαφιόζικοι παρακρατικοί μηχανισμοί λίγα 24ωρα πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου, απέστειλαν στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ τα ίδια και άλλα παρόμοια πλαστά στοιχεία με στόχο να εμπλέξουν στο συκοφαντικό τους σχέδιο για ευνόητους λόγους και την ηγεσία των δημοσιογραφικών ενώσεων. Από τότε ωστόσο τους είχαμε καταλάβει. Οι μαφίες, το παρακράτος και ο φασισμός δεν θα περάσουν .

Να θυμίσουμε τη παλαιότερη δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμη και του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη

20 Ιουνίου 2012

Ανώνυμο κέντρο την περασμένη Τετάρτη, 13/6/2012 το πρωί, λίγα δηλαδή 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, μέσω ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ) απέστειλε δύο φακέλους προς τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη, με περιεχόμενο φωτοτυπημένες δήθεν αποδείξεις πληρωμής της ΕΥΠ δέκα δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ.

Μετά από συζήτηση των προέδρων της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ με τους Γραμματείς των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ώρα, αποφασίστηκε να ενημερωθούν αμέσως τηλεφωνικά και ατομικά οι αναφερόμενοι συνάδελφοι, ώστε να προστατευθούν από την ενδεχόμενη εναντίον τους δημοσιοποίηση σε άλλους παραλήπτες των ίδιων δήθεν αποδείξεων.

Στη συνέχεια, εκτιμήθηκε ότι η οποιαδήποτε διακίνηση του αποσταλλέντος περίεργου αυτού υλικού θα ενίσχυε τον ύποπτο σκοπό των κέντρων που το διακινούσαν και για αυτό τον λόγο δεν ενημερώθηκαν τα υπόλοιπα μέλη των Δ.Σ. και των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…