Newsroom

Newsroom

Ρέθυμνο: 40.000 στρέμματα υπολογίζεται ότι έχουν καεί από την φωτιά στο Άγιο Βασίλειο

Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο κάνει λόγο ήδη για 15.000 στρέμματα καμένης γης και τους κατοίκους αλλά και τις αρχές να αναφέρουν ότι έγιναν στάχτη υπερδιπλάσιες εκτάσεις υπολογίζοντας τον αριθμό σε μέχρι και 40.000.

5617047

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς σε Κρύα Βρύση, Όρνε και Ροδάκινο στο Ρέθυμνο.

Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο κάνει λόγο ήδη για 15.000 στρέμματα καμένης γης και τους κατοίκους αλλά και τις αρχές να αναφέρουν ότι έγιναν στάχτη υπερδιπλάσιες εκτάσεις υπολογίζοντας τον αριθμό σε μέχρι και 40.000. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, από αύριο κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βρεθούν στις πληγείσες περιοχές για τις εκτιμήσεις των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και πήρε μεγάλες διαστάσεις, έχοντας κάψει μέχρι και αυτή την ώρα χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης, ζώα και μελίσσια, ενώ εκκενώθηκαν έξι οικισμοί.

Οι κάτοικοι στις Μελάμπες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια καθώς αποδίδουν ευθύνες στην Πυροσβεστική για την εγκατάλειψη -όπως υποστηρίζουν- «του αρχικού μετώπου στον Ορνέ, προκειμένου να μεταβούν οι δυνάμεις στο δεύτερο μέτωπο που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στο Ροδάκινο, με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις που επεκτάθηκαν προς Μέλαμπες – Αγία Γαλήνη, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές».

Στο μεταξύ οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει όπως αναφέρουν: «…το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)».

για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στην Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.

 

»Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης».

Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης είναι: 4 (πολύ υψηλός).

Στο μεταξύ, παραμένουν στο δάσος της Κέρης στο Δήμο Μαλεβιζίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας όμως οριοθετήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη