Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη γνώμη των διαδηλωτών οι οποίοι αναπόφευκτα εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόπειρα εξευγενισμού μιας περιοχής που έχει ιστορία ως πυρήνας έμπρακτης αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αντιφασισμού.

5656978

Σε εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με την αντίσταση κατοίκων στα Εξάρχεια στη δημιουργία σταθμού του μετρό που αναμένεται να ανοίξει τα επόμενα χρόνια στην περιοχή, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ξεκινάει με τον εξής χαρακτηριστικό πρόλογο: «Oι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων – και στα βάθη του καλοκαιριού, ορίζονται αυστηρά».

Η καταστολή σε βάρος κατοίκων των Εξαρχείων είτε διαμαρτύρονται για την κατασκευή μετρό στην ιστορική πλατεία της περιοχής είτε για τις εργασίες ανάπλασης περίπου 40 στρεμμάτων στον Λόφο του Στρέφη, στο πλαίσιο «δωρεάς», ύψους 1,15 εκατομμυρίου ευρώ, από την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments» έχει πλέον γίνει καθημερινότητα και κανονικότητα.

Η έναρξη των έργων για την οριοθέτηση του σταθμού του Μετρό στην πλατεία έχει προκαλέσει τον ξεσηκωμό σύσσωμης της γειτονιάς των Εξαρχείων, συλλογικοτήτων και των παρατάξεων της Aριστεράς στον Δήμο της Αθήνας, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για άλλη μια αντιδημοκρατική κίνηση με το «έτσι θέλω» εκ μέρους της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής της Αθήνας.

Το γεγονός ότι μια δημόσια πλατεία που μέχρι πρότινος ήταν προσβάσιμη στους κατοίκους της περιοχής, «έχει πέσει» πλέον στα χέρια των αρχών και τη μεταχειρίζονται όπως θέλουν παρά τις τοπικές αντιστάσεις, σχολίασε η αρθρογράφος Helena Smith στο ρεπροτάζ της βρετανικής εφημερίδας the Guardian.

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη γνώμη των διαδηλωτών οι οποίοι αναπόφευκτα εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόπειρα εξευγενισμού μιας περιοχής που έχει ιστορία ως πυρήνας έμπρακτης αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αντιφασισμού.

«Ναι, είχε τα προβλήματά της, αλλά ήταν ένας χώρος αναπνοής που ήταν πολύ σημαντικός για όσους μένουν εδώ», λέει ο Νίκος Παπακώστας, κάτοικος που διαμαρτύρεται, προσθέτοντας ότι η παιδική χαρά της πλατείας ήταν σανίδα σωτηρίας για τα δύο μικρά παιδιά του. «Αν κατασκευαστεί το μετρό θα μετατρέψει την πλατεία σε ένα τσιμεντένιο χώρο με αεραγωγούς, ανελκυστήρες και σκάλες. Είναι ένα εντελώς παράλογο σχέδιο που δεν αφορά την πολεοδομία αλλά την πολιτική», λέει, στο εκτενές ρεπορτάζ.

«Στις 6.30 το πρωί είμαστε εδώ», λέει στη βρετανική εφημερίδα η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, μια δασκάλα που συμμετέχει στον αγώνα της ζωής της για να σταματήσει την κατασκευή ενός σταθμού μετρό στην ιστορική πλατεία. «Αυτό γίνεται λίγο πριν φτάσουν οι πρώτοι εργάτες οικοδομής. Όσο για ‘αυτούς’, είναι εδώ 24 ώρες, 7 ημέρες τη βδομάδα», αναφέρει.

Οι «αυτοί» είναι μια διμοιρία αστυνομικών, άλλοι εξοπλισμένοι με ασπίδες και δακρυγόνα, άλλοι με πλήρη ένδυση μάχης και άλλοι με απλές μπλε στολές. Η κα. Παπαγεωργίου είναι μεταξύ των διαδηλωτών που συναντιούνται καθημερινά στο κάτω άκρο της πλατείας. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι βαριά οπλισμένες μονάδες έλαβαν εντολή να φρουρούν έξω από ανεγερμένα μεταλλικά οδοφράγματα με φράχτες με αλυσίδα που κατά τη διάρκεια της νύχτας μετέτρεψαν την πάλαι ποτέ ζωντανή πλατεία σε απαγορευμένη ζώνη. «Θέλουν να φτιάξουν έναν σταθμό του μετρό και έτσι έρχονται στις 4.30 το πρωί, σε έναν μήνα που οι περισσότεροι είναι διακοπές. Όταν ο γιος μου είδε όλα τα μεταλλικά φύλλα ξέσπασε σε κλάματα. Η μοναδική πλατεία της γειτονιάς μας, με όλα τα υπέροχα δέντρα της, είχε φύγει. Δεν έγινε ποτέ προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα με κατοίκους που ζουν στην πραγματικότητα εδώ. Ήταν σαν να μην μετρούσε η άποψή μας», λέει στον Guardian.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη