Newsroom

Newsroom

Ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου

«Έχω πολύ καλές εμπειρίες σε αυτή τη χώρα, αλλά από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στην διακυβέρνηση , είδα πολύ ρατσισμό σε αυτή τη χώρα. Πολύ Μίσος» αναφέρει ο μουσικός που δέχτηκε την επίθεση στην ανάρτηση του.

174193724 10224144596018920 8764484432014684424 n

Ακόμη ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας καταγγέλθηκε προχθές, αυτή τη φορά από τον Μαχμούντ Κανούν, πρόσφυγα και μέλος της χιπ χοπ κολλεκτίβας Radical Breaks. 

Ο μουσικός, που διαμένει εδώ και τρία χρόνια στη χώρα μας και είναι μέλος της χιπ χοπ κολλεκτίβας, με ανάρτησή του στο facebook, κατήγγειλε ότι το βράδυ της 15ης Απριλίου δέχθηκε επίθεση ο ίδιος και η κοπέλα του από 20 άτομα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ο ίδιος δημοσιοποίησε και φωτογραφία με το χτυπημένο του πρόσωπο. 

Στην ανάρτηση του ο Μαχμούντ Κανούν λέει χαρακτηριστικά: 

Ζω στην Ελλάδα τρία χρόνια. Έχω πολύ καλές εμπειρίες σε αυτή τη χώρα, αλλά από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στην διακυβέρνηση , είδα πολύ ρατσισμό σε αυτή τη χώρα. Πολύ Μίσος. Χθες το βράδυ έπινα ένα ποτό στην πλατεία Αγ. Γεωργίου και μια ομάδα ανδρών χτύπησαν εμένα και την κοπέλα μου.
Ξεκίνησε όταν ένας από αυτούς ήρθε και κλώτσησε τα ποτά μας και τότε αντιδράσαμε λέγοντάς του “τι είναι αυτό ρε φίλε;”.
Δεν απάντησε, έφυγε και γύρισε μετά από 5 λεπτά με 20 ηλίθιους φίλους του και ξεκίνησε ο καβγάς.  Είκοσι άνδρες ενάντια σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Ήξερα ότι η ίδια ομάδα επιτέθηκε σε έναν άνθρωπο τρεις ημέρες πριν από το δικό μας περιστατικό. Ξέρετε κάτι; Και εκείνος ήταν σκουρόχρωμός.

 

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας -Πειραιά τονίζοντας «πως : Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πλατεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που τα θύματα τέτοιων πρακτικών είναι συνήθως μετανάστες και κόσμος που ανήκει στο πλέον αόρατο κομμάτι της κοινωνίας. Την περασμένη εβδομάδα, για κάτι παρομοίως αναίτιο, είχε καταγγελθεί αντίστοιχο περιστατικό, εκείνη την φορά ακόμη και με την απειλή όπλου στραμμένο προς πρόσφυγα. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα μοτίβο σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ματσίλα, τραμπουκισμούς, και φασιστικές πρακτικές, δυστυχώς, που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στην περιοχή». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το βράδυ της Πέμπτης 15/4 στην πλατεια Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας Μαχμούντ Κανού, μουσικός και μέλος της χιπ-χοπ ομάδας Radical Breaks, είχε βγει μαζί με την κοπέλα του για να κάνουν την βόλτα τους. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα 20 ατόμων, όπως καταγγέλλουν. Η ομάδα αυτών των ατόμων μαζεύτηκε γύρω από το ζευγάρι και τους επιτέθηκε άγρια με χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, χωρίς να πούνε κουβέντα, με μόνη αφορμή… μια μπύρα που χύθηκε καταλάθος. Αναγνωρίζουμε σε αυτή την πρακτική της τυφλής βίας και της επιβολής σε πιο αδύναμους ανθρώπους μια ξεκάθαρα φασιστική συμπεριφορά. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πλατεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που τα θύματα τέτοιων πρακτικών είναι συνήθως μετανάστες και κόσμος που ανήκει στο πλέον αόρατο κομμάτι της κοινωνίας. Την περασμένη εβδομάδα, για κάτι παρομοίως αναίτιο, είχε καταγγελθεί αντίστοιχο περιστατικό, εκείνη την φορά ακόμη και με την απειλή όπλου στραμμένο προς πρόσφυγα. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα μοτίβο σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ματσίλα, τραμπουκισμούς, και φασιστικές πρακτικές, δυστυχώς, που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στην περιοχή. 

Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, και κάθε πλατεία σε καιρό πανδημίας και εγκλεισμού, είναι από τους λίγους δημόσιους χώρους που μας έχουν απομείνει στην πόλη, όπου μπορούμε να κυκλοφορούμε και να κοινωνικοποιούμαστε. Γι’ αυτό ζητάμε οι πλατείες και ο δημόσιος χώρος να είναι ασφαλείς και προσβάσιμες για όλους και για όλες. Δεν θα αφήσουμε τους δημόσιους χώρους στο έλεος τραμπούκων ή/και μπάτσους που εξασκούν την καφρίλα τους.

Ως αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, καλούμε τους κατοίκους της γειτονιάς και το αντιφασιστικό κίνημα να μην ανεχτούν την φασιστικοποίηση και μην αφήσουν την πλατεία να στιγματιστεί από τις βίαιες πρακτικές κανενός! Τους/τις καλούμε να παίρνουν θέση δημόσια, να μιλάνε για τα καθημερινά περιστατικά που αναπαράγουν την αδικία, να παρεμβαίνουν, και να την αντιμετωπίζουμε συλλογικά.
Δημόσιοι χώροι ανοιχτοί και ασφαλείς για όλους και για όλες

Έξω οι τραμπούκοι, οι σεξιστές, κι οι ρατσιστές από τις πλατείες μας

Να μην ανεχτούμε οποιοδήποτε αποκλεισμό σε πρόσφυγες, μετανάσ(τρι)ες, και LGBT άτομα από τον δημόσιο χώρο

Σήμερα Κυριακή στις 17:00 θα πραγματοποιήσουμε αντιφασιστική μικροφωνική και συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και σας καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε.

Aντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά»

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη