Newsroom

Newsroom

Ράνια Σβίγκου: «Το σκάνδαλο της συγκάλυψης αποκαλύπτει πλήρως την ενοχή του Κ. Μητσοτάκη»

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «θεωρούν ότι είναι εκτός οποιουδήποτε δημοκρατικού ελέγχου, υπεράνω κάθε νόμου, υπεράνω κάθε δημοκρατικής λογοδοσίας, υπεράνω ακόμα και του Συντάγματος, γιατί θεωρούν ότι είναι ακλόνητοι. Είναι τέτοια η αλαζονεία, είναι τέτοιος ο κυνισμός τους»

Στην παρέμβασή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra,  την Παρασκευή 23/9, η Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας την εξέγερση στο Ιράν, είπε ότι «είμαστε συγκλονισμένοι με αυτά που βλέπουμε στο Ιράν», προσθέτοντας πως «βλέπουμε ότι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και στο Ιράν, σίγουρα στη Μέση Ανατολή αλλά και σε κάθε γωνιά του κόσμου, αμφισβητούνται τρομακτικά τα δικαιώματα των γυναικών. Μόνο αλληλεγγύη, μόνο συμπαράσταση σε αυτές τις γυναίκες. Πρέπει να δώσουμε και εδώ, όπως μπορούμε, ένα ηχηρό μήνυμα».

Η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της «κάθε μέρα που περνάει εφευρίσκουν κι άλλους τρόπους μεθόδευσης και συγκάλυψης. Είναι προφανές ότι φοβούνται, είναι πανικόβλητοι». Χαρακτήρισε την Εξεταστική της Βουλής «παρωδία εξεταστικής», προσθέτοντας ότι «αρνούνται να καλέσουν στην Εξεταστική τον Γ. Δημητριάδη, «ο οποίος ήταν αυτός ο οποίος παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας δήθεν την πολιτική ευθύνη εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ ταυτόχρονα «δεν συγκαλούν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Σπίρτζη», με ευθύνη του προέδρου της Βουλής, ο οποίος «λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη». Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου έκανε λόγο για «ένα σκάνδαλο, μέσα στο σκάνδαλο. Υπάρχει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και βλέπουμε να υπάρχει και το σκάνδαλο της συγκάλυψης, το οποίο βέβαια αποκαλύπτει πλήρως την ενοχή προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως, ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να κρυφτεί».

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Ράνια Σβίγκου «θεωρούν ότι είναι εκτός οποιουδήποτε δημοκρατικού ελέγχου, υπεράνω κάθε νόμου, υπεράνω κάθε δημοκρατικής λογοδοσίας, υπεράνω ακόμα και του Συντάγματος, γιατί θεωρούν ότι είναι ακλόνητοι. Είναι τέτοια η αλαζονεία, είναι τέτοιος ο κυνισμός τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί «για τη διενέργεια προανακριτικής Επιτροπής από μια προοδευτική πλειοψηφία», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, δεν θα αφήσουμε να μείνει καμία σκιά. Δεν είναι ακλόνητοι. Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι στη χώρα μας το ράλι των αυξήσεων είχε αρχίσει πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τότε «τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη», έλεγαν «ότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι της τάξης των 2-3 ευρώ». Στη χώρα μας, ο Κ. Μητσοτάκης «ξεπούλησε τη ΔΕΗ», ενώ, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, «βλέπουμε η μια χώρα να διαδέχεται την άλλη στις εθνικοποιήσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας», με κορυφαία παραδείγματα τη Γαλλία και τη Γερμανία, ακριβώς επειδή  «αντιλαμβάνονται ότι σε μια κρίσιμη στιγμή όπως η σημερινή, με τους πολίτες να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, έχει σημασία η κρατική παρέμβαση, η στήριξη των πολιτών, το να υπάρχει μια ισχυρή δημόσια εταιρεία ενέργειας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να προστατεύονται και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της ενέργειας».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιριών, με χρήματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, είπε η Ράνια Σβίγκου, και αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο Παίδων, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι αυτό που είδε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ήταν γροθιά στο στομάχι και γροθιά στην αξιοπρέπεια όλων μας», συμπληρώνοντας ότι «από τον Οκτώβρη του 2020 προειδοποιούσαμε για τα τεράστια κενά, ειδικά σε αναισθησιολόγους και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία, και η κυβέρνηση έλεγε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια χαρά». Η κυβέρνηση της ΝΔ, «δεν πήρε κανέναν μέτρο ενίσχυσης» του ΕΣΥ, ούτε καν στην πανδημία, τόνισε η Ράνια Σβίγκου, και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Δημόσια Υγεία, όπως προσλήψεις μόνιμων γιατρών, 5.500 προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, 10.000 επιπλέον προσλήψεις σε βάθος τριετίας, αύξηση του εισαγωγικού μισθού των γιατρών.

Ερωτώμενη για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, και την επικείμενη, εκείνη την ώρα, απάντηση του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «έχει σημασία να εξετάσουμε σε ποιο πλαίσιο, σε ποια στρατηγική εντάσσεται η όποια δήλωση Έλληνα πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Όπως υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου, «δεν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυο μέρες πριν, να συναντιέται με τον ηγέτη της Λιβύης και να μην αναφέρει τίποτα για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Δεν γίνεται να συγκαλείται Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με υπό ένταξη χώρες, να προσκαλείται η Τουρκία και να μην γίνεται λόγος για κανέναν όρο από την ελληνική πλευρά, γι’ αυτή την πρόσκληση στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τις προκλητικότατες δηλώσεις Ερντογάν, που μας βρίσκουν όλους απέναντι,  και να προσπαθεί να τις εντάξει στην εσωτερική πολιτική συζήτηση, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα».

Η Ράνια Σβίγκου εξέφρασε τον προβληματισμό της, τόσο για την απουσία κάποιας διπλωματικής κίνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και για την «πλήρη αφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. «Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό έχει να κάνει προφανώς με τη διπλωματική απουσία της Ελλάδας, όπως επίσης με το ότι έχει μετατρέψει το προσφυγικό ζήτημα από ευρωτουρκικό, σε ελληνοτουρκικό», είπε, και κατέληξε λέγοντας ότι «οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο δεν θωρακίζουν την Ελλάδα, όχι μόνο δεν αποκρούουν την τουρκική προκλητικότητα, αλλά εκδηλώνουν αμηχανία, εθελοτυφλία και μια προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης των δηλώσεων Ερντογάν, που είναι ό,τι χειρότερο αυτήν την περίοδο».

Σέρρες: Η 1η τοποθέτηση των γονιών του 11χρονου – «Άμεση παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων»

ΕΚ - Σέρρες σχολειο εκρηξη

Σέρρες: Η 1η τοποθέτηση των γονιών του 11χρονου – «Άμεση παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων»

Οι γονείς του προχώρησαν στην πρώτη τους τοποθέτηση μετά το τραγικό συμβάν.

Μετά την δωρεά των οργάνων της 21χρονης, αυξήθηκε κατά 20% σε μία εβδομάδα, η προσφορά κερατοειδών στο «Παπαγεωργίου»

Μετά την δωρεά των οργάνων της 21χρονης, αυξήθηκε κατά 20% σε μία εβδομάδα, η προσφορά κερατοειδών στο «Παπαγεωργίου»

Η κινητοποίηση που έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μοσχευμάτων δίνει ελπίδα και σε…