Ραγδαίες εξελίξεις στη Σύνοδο: Ισπανία και Πορτογαλία σε ειδικό καθεστώς – Από… Μάιο «και βλέπουμε» για τους υπόλοιπους

Δικαίωμα ρύθμισης των τιμών της ενέργειας πέτυχαν να έχουν οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσσου, ενώ οι υπόλοιποι συμφώνησαν να το ξανασυζητήσουν... τον Μάιο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, μετά τη μεγάλη ένταση που επικράτησε.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά μέσω twitter, οι ηγέτες της ΕΕ επέτρεψαν τελικά και ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, στην Ισπανία και την Πορτογαλία να τεθούν σε ειδικό καθεστώς και συνεπώς να έχουν το δικαίωμα να λάβουν τοπικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, και λόγω της δυσκολίας να υπερκεραστούν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, οι ηγέτες έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει το θέμα του πλαφόν και της κοινής αγοράς σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και να κάνει νέες προτάσεις τον Μάιο.

Σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος του RTE Fons Lambie, τονίζει πως «Ισπανία και Πορτογαλία επιτρέπεται να λάβουν τοπικά μέτρα. Η συζήτηση μεταξύ Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας (υπέρμαχοι της επιβολής ανώτατης τιμής) και της Ολλανδίας και της Γερμανίας (πολέμιοι της επιβολής ανώτατης τιμής), κράτησαν τους ηγέτες απασχολημένους για πολλή ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντασης αφού σμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από αρκετά χρόνια επανήλθε ο διαχωρισμός μεταξύ «Βορρά» και «Νότου» που φαίνεται πως διαφωνούν σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τα θέματα δηλαδή που είναι σήμερα επί τάπητος.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

«Μαύρο» από την ΕΡΤ Ιωαννίνων στον Προκόπη Παυλόπουλο και στην κριτική του για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

«Μαύρο» από την ΕΡΤ Ιωαννίνων στον Προκόπη Παυλόπουλο και στην κριτική του για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Το site του περιφερειακού σταθμού της ΕΡΤ Ιωαννίνων «έκοψε» την είδηση της παρέμβασης του τέως…

Σε πανικό βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης-Φοβάται ακόμα και βουλευτές του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Σε πανικό βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης-Φοβάται ακόμα και βουλευτές του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αντικαθιστά 3 βουλευτές από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας