Newsroom

Newsroom

Πύρινος τρόμος στην Εύβοια: Στο έλεος της πυρκαγιάς χωριά

Οι αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα είναι μεγάλες και η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία

5354951

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να παραμένει η φωτιά που καίει για πέμπτη ημέρα την Εύβοια ενώ οι εκκλήσεις της Περιφέρειας και των κατοίκων των χωριών που έχει παρασύρει η πύρινη λαίλαπα για τη συνδρομή εναέριων μέσων είναι συνεχείς. 

 Οι αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα είναι μεγάλες και η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του οικισμού «Μηλιές» που μίλησε στο OPEN, οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο χωριό, για το οποίο νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112.

Οι άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Εύβοια βιώνουν ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους, καθώς οι φλόγες κινούνται προς κάθε κατεύθυνση με αστραπιαία ταχύτητα. Κρίσιμες είναι οι ώρες, μεταξύ άλλων και για τις περιοχές Βασιλικά, Σήμια, Κρυονερίτης, Αγδίνες και Βουτά που δοκιμάζονται έντονα. 

Οι φλόγες «καταπίνουν» τον Βουτά

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Βουτά, με τους κατοίκους και τους Πυροσβέστες να προσπαθούν με ό,τι μέσο διέθεταν να προστατέψουν σπίτια και περιουσίες. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, καθώς η πύρινη λαίλαπα εισέβαλε στο χωριό και καίει χωρίς έλεος ό,τι βρει στο διάβα της.

«Είναι θέμα ωρών να καεί το χωριό»

Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χωριά αποτυπώνει ο Δημήτρης Γιαννάκης, κάτοικος των Βασιλικών Ευβοίας μιλώντας στο OPEN. «Οι φλόγες είναι 500 μέτρα από τα Βασιλικά. Άφησαν το χωριό αφύλαχτο. Δεν υπάρχουν πυροσβεστικά. Είναι θέμα ωρών να καούμε», είπε ο ίδιος το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Πρέπει να κλείσουν άλλες πυρκαγιές για να στείλουμε στη Β. Εύβοια κι άλλα εναέρια μέσα

Αν δεν κλείσουν όλες οι άλλες πυρκαγιές μεγάλης έκτασης, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποσταλούν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην Βόρεια Εύβοια, είπε στην ΕΡΤ ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. 

Ο Στέφανος Κολοκούρης σημείωσε πως «γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια», γνωστοποιώντας πως «στην Εύβοια ενεργούν κάθε μέρα 7 με 8 εναέρια μέσα».

Ο αριθμός που ανέφερε ο Στέφανος Κολοκούρης μοιάζει εξαιρετικά μικρός αν πιστέψει κανείς τον Άκη Σκέρτσο, που ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα διαθέτει 74 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Σημειώνεται πως την Ελλάδα έχουν συνδράμει άλλες χώρες με ακόμα 9 εναέρια μέσα.

«Για να στείλω 10-12 πρέπει να έχω σε ύφεση άλλες πυρκαγιές μεγάλου βεληνεκούς» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι στην περιοχή επιχειρούν αυτή τη στιγμή 450 πυροσβέστες.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…