Newsroom

Newsroom

Πύρινος όλεθρος στις Αφίδνες – Εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, περιμένοντας το πρώτο φως της μέρας και τα εναέρια μέσα

5354449

Δύσκολη ήταν η νύχτα στις Αφίδνες και τις γύρω περιοχές, καθώς τα πύρινα μέτωπα έκαιγαν όλο το βράδυ, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν πραγματική μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, αναμένοντας το πρώτο φως της μέρας για να μπορέσουν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα, τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν από τις 6 το πρωί.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς, ειδικά με δεδομένο ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σήμερα ενίσχυση των ανέμων. Χαρακτηριστική περίπτωση της μάχης που έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων, το οποίο «λαμπάδιασε» στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών, ενώ ήδη έχουν καταστραφεί άλλες μονάδες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Καλέντζι του Δήμου Μαραθώνα, για τον Βόθωνα και χθες το βράδυ για Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και περιοχές του Αγίου Στεφάνου, ενώ από νωρίς χθες έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά.

Δύο εθελοντές πυροσβέστες νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι τρεις πιο ελαφρά εγκαυματίες διακομίστηκαν στο ΚΑΤ. Παράλληλα, δεκάδες είναι οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, όπως βέβαια και η ζημιά για το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112, προειδοποιώντας για πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, καθώς και κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…