"Πυρετός" επαφών Τσίπρα στο εξωτερικό για να κλείσει η αξιολόγηση

Σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους δρομολογεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία με τους δανειστές, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται «στον αέρα».

570e346e1dc5242e788b493f

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα το βράδυ συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (στις 19:00 τοπική ώρα) στο Παρίσι, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού έρχονται παράλληλα με την ανακοίνωση για την κατάθεση στη Βουλή δύο νομοσχεδίων, αναφορικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για τα οποία το Μαξίμου σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν αποτελούν «μονομερείς ενέργειες», αλλά κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας, αποσκοπώντας στο να πιέσουν για γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους Θεσμούς.

Πάντως, το ΔΝΤ κρατά στάση αναμονής ως προς την κατάθεση των νομοσχεδίων, ενώ ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Εν τω μεταξύ, δε φαίνεται να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συντάσσεται με την Κομισιόν, καθώς εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε την Τρίτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ΕΚΤ συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, για να επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονων ζυμώσεων, κρίθηκε αναγκαίο να αναβληθεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ψυχραιμία συνιστά ο Μοσκοβισί

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητεί από όλες τις πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε με έμφαση ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του δραματικού σεναρίου του Grexit. «Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε» τόνισε. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι η Κομισιόν επιχειρεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο και να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στις πλευρές που διαπραγματεύονται για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή μέσα στον Απρίλιο, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο τόσο στη φορολογία, όσο και στο ασφαλιστικό, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις», παρ’ ότι δεν έχει «κλείσει» η συμφωνία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποτελεί μία καλή ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθούν η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του χρέους. Επίσης, ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η παρουσία του Ταμείου αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…