Newsroom

Newsroom

Πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για τον στοχοποιημένο έλεγχο του Documento

Οι Γιάννης Ραγκούσης, Όλγα Γεροβασίλη και Γιάννης Μπαλάφας με δηλώσεις τους, εκφράζουν την  στήριξή τους  στον δημοσιογραφικό αγώνα του Κώστα Βαξεβάνη και του Documento, στην νεα προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας, αναφορικά  για τον  στοχοποιημένο -από ανώνυμες καταγγελίες-  έλεγχο της εφημερίδας 

20201124PHT92309 original

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή τον ρεβανσιστικό φορολογικό έλεγχο με πρακτικές επιτελικού παρακράτους κατά του Κώστα Βαξεβάνη και του Documento, προχώρησε σε μία σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης 
Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Ραγκούση:

«Το δεξιό παρακράτος έχει παράδοση στις προβοκάτσιες. Εν προκειμένω, τραβά το χαρτί του φορολογικού ¨σκαναρίσματος¨ με ανώνυμες καταγγελίες ¨αγανακτισμένων πολιτών¨. Κανείς δεν μπορεί να αρνείται τον έλεγχο. Όμως, ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι καταφανώς υποκινούμενος από κέντρα που το μόνο που επιθυμούν είναι να φιμώσουν την ερευνητική δημοσιογραφία.

»Μου προκάλεσε απορία η ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία δεν υπήρχε καμία διάψευση στη ξεκάθαρη σύνδεση που έκανε ο εκδότης του Documento μεταξύ της ανώνυμης καταγγελίας και του Μεγάρου Μαξίμου.

»Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της έναντι του Documento. Εξαίρεσε την εφημερίδα από καμπάνιες κατά της πανδημίας και έφτασε στο σημείο να την αποκλείσει από τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

»Μιας και ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να επαναφέρει την πιο αρτηριοσκληρωτική διατύπωση για το άρθρο 191 του Π.Κ., το μόνο που μένει είναι να ενεργοποιήσει εκ νέου τα ψηφίσματα κατά εκδοτών και δημοσιογράφων που ¨υπηρετούν την ανταρσία¨. Αυτό, σίγουρα θα το ζήλευε και ο Όρμπαν!».

Γεροβασίλη : «Τη μέρα που αποκαλύπτονται τα Pandora Papers κάποιοι μένουν στο… Κουτί της Πανδώρας»

Απόπειρα να τεθεί υπό έλεγχο η ελευθερία του Τύπου χαρακτηρίζει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, τον φορολογικό έλεγχο που ξεκίνησε κατά του Κώστα Βαξεβάνη και του Documento με ανώνυμη καταγγελία «αγανακτισμένου πολίτη» λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για το διάτρητο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Τη μέρα που αποκαλύπτονται τα Pandora Papers, στην Ελλάδα κάποιοι μένουν στο Κουτί της Πανδώρας. Σε μια χώρα δικαίου όλοι οφείλουν να υπόκεινται σε έλεγχο, ενίοτε και φορολογικό. Όχι όμως έλεγχο της ελευθερίας του Τύπου με πρόσχημα το φορολογικό έλεγχο».

Μπαλάφας : «Δεν θα επιτρέψουμε την ωμή λογοκρισία»

Τη στήριξή του στον δημοσιογραφικό αγώνα του Κώστα Βαξεβάνη και του Documento εκφράζει ο βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «ξεπερνά κάθε όριο» με τις πρακτικές φίμωσης που εφαρμόζει κατά της εφημερίδας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπαλάφα:

«Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (έκθεση 2021 για θέματα ελευθερίας του Τύπου) η χώρα μας έχει κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση από το τέλος μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε καλύτερη βαθμολογία μόνο από τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία του Ορμπάν.

Η κυβέρνηση καταβάλει συγκινητικές προσπάθειες για να τους περάσουμε και αυτούς! Εφαρμόζει τη θεωρία του ενός άκρου, επιδιώκοντας τη μονομερή φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής η οποία δεν υμνεί την κυβέρνηση! Στο στόχαστρο είναι κάθε δημοκρατική και ανεξάρτητη φωνή. Ειδικά για το Documento η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο. Προσπαθεί να το στραγγαλίσει οικονομικά κόβοντας την διαφήμιση όπου μπορεί, δεν του δίνει ούτε τη δυνατότητα να απευθύνει ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ πολλά ερωτηματικά προκαλεί το ότι ο φορολογικός έλεγχος συμπίπτει με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για το ψευδές «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού.

 

Να γνωρίζουν καλά όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε την ωμή λογοκρισία κατά των ΜΜΕ που ελέγχουν το κυβερνητικό έργο, τους κυβερνώντες και την «αυλή» τους, όπως άλλωστε πρέπει να κάνουν».

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη