Newsroom

Newsroom

Πώς η σαρωτική νίκη του Μακρόν αλλάζει τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας

Aπόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας καθιστούν τον Εμανουέλ Μακρόν τα αποτελέσματα του α' γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών μετά την καθολική επικράτηση του κόμματός του La Republique en marche (LREM).

593e23fa1dc524d80c8b4587

Aπόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας καθιστούν τον Εμανουέλ Μακρόν τα αποτελέσματα του α’ γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών μετά την καθολική επικράτηση του κόμματός του La Republique en marche (LREM).

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, το Republique en Marche και το MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.  

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Μακρόν και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες, μέχρι που η εκλογή του Μακρόν τον Μάιο ανέτρεψε την παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά και άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας.

Το αποτέλεσμα του α γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αποτυπώνει την ολοκληρωτική κατάρρευση του παραδοσιακού κομματικού συστήματος και των προσώπων του.

Επίσης, η ανάδυση του LREM το οποίο εμφανίστηκε ως ένα νεοφυές κίνημα μόλις πριν από ένα χρόνο έχει προκαλέσει μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία.

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή, 18 Ιουνίου Αυτό θα έδινε στον ηγέτη της Γαλλίας μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η μεγάλη αποχή από την άλλη που άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, φτάνοντας το 51,4%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως απόρροια απογοήτευσης των ψηφοφόρων των παλαιών κομμάτων αλλά και ως ένδειξη δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας. 1 στους 2 Γάλλους δεν ψήφισε και όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό του κόμμα του Μακρόν.

Kατέρρευσε η Λεπέν – «Πάγωσαν» τα άλλα κόμματα

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν καταρρέει, το ίδιο και οι Σοσιαλιστές ενώ για την Δεξιά το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της. Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από μια 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλη θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια». Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…