Newsroom

Newsroom

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – Φωτιές άναψε ο Πάγκαλος

Με 155 “ναι” έναντι 143 “όχι” έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Την προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε…

Με 155 “ναι” έναντι 143 “όχι” έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Την προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ομιλία του Θόδωρου Πάγκαλου που, αναφερόμενος στην εκλεγείσα το 1981 κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την χαρακτήρισε ως την πρώτη δημοκρατική και ανεμπόδιστη έκφραση του ελληνικου λαού.
Με 155 “ναι” έναντι 143 “όχι”, επί συνόλου 298 ψηφισάντων, η κυβέρνηση έλαβε απόψε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Είχε προηγηθεί η συζήτηση που διήρκεσε δύο ημέρες, καθώς και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των αρχηγών της αντιπολίτευσης.
Λίγο προτού λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψε ως επιτακτική την αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων και δεσμεύθηκε για ρυθμίσεις που θα βάζουν τέλος στην αδικία. Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως πρόγραμμα λεηλασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε την οικοδόμηση μία νέας δημόσιας διοίκησης, και αναζωογόνηση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπονομεύσουμε το κύρος ενός δημοψηφίσματος”, σημείωσε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα ενώ το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει το Μνημόνιο και θα συνεχίσει να προωθεί την επαναδιαπραγμάτευση.
Φωτιές άναψε ο Πάγκαλος – Αφορμή για απόδραση βρήκε η ΝΔ
Ακολούθησε εκρηκτική παρέμβαση του Θόδωρου Πάγκαλου που ανέβηκε στο βήμα και είπε τα εξής: “Ενθυμούμαι τον Οκτώβριο του 1981, λίγες μέρες μετά τις εκλογές όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ηταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση, χωρίς υποθήκες, χωρίς ξένο παράγοντα και παλάτι. Ηταν η πρώτη ανεμπόδιστη έκφραση της λαϊκής κυριαρχλίας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους”, είπε στην εισαγωγή του ο Θόδωρος Πάγκαλος που στη συνέχεια επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά: “Μόλις τσίμπησε ένα κακομοίρικο προβάδισμα στα δημοψηφίσματα ζήτησε εκλογές”.
Η αναφορά του κ. Πάγκαλου περί “πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης” προκάλεσε την σφοδρές αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Κ. Τασούλας ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακαλέσει, απειλώντας, ότι σε αντίθετη περίπτωση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα αποχωρήσουν, όπως και τελικά έπραξαν για περίπου πέντε λεπτά.
Ο κ. Πάγκαλος ξαναζήτησε το λόγο. Εκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε θεσμικές εκτροπές του παρελθόντος και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του 1981 ήταν η πρώτη χωρίς εξωτερικούς και στρατοκρατικούς καταναγκασμούς.

Ακολούθησε πυροσβεστική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου που ζήτησε την επάνοδο των βουλευτών της ΝΔ: “Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση, “υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας” είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να παραμείνουν και να μη δώσουν την εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμή για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία. “Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν από τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης. Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει; Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία”, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αγαλμα…
Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο Γιώργος Καρατζαφέρης που αφού έψεξε εμμέσως τον Θ. Πάγκαλο, είχε την όρεξη να ζητήσει να στηθεί άγαλμα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής, ως ένδειξη αναγνώρισης ότι η Δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα το 1974…
Σαμαράς: Επεσαν τα προσωπεία
“Σήμερα έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Είναι μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν”, δήλωσε ακολούθως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.
Παπανδρέου: Το ’81 ήταν η εδραίωση της ομαλότητας
Κλείνοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου μήνυμα ελπίδας και συστράτευσης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Για το φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βούλη, είπε ότι πράγματι η Δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα το 1974 και κανείς δεν το αμφισβητεί, όμως το 1981 ήταν η εδραίωση της ομαλότητας του πολιτεύματος, με τον ερχομό στην εξουσία μιας πολιτικής δύναμης που εκπροσωπούσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Σημείωσε ακόμη ότι “με αυτή την κρίση, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία που αν την πετάξουμε θα μας κρίνει ιστορία πολύ σκληρά” και συμπλήρωσε ότι “είναι δική μας ευθύνη να σταθούμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε χωρίς δάνειες δυνάμεις” και “θα τα καταφέρουμε”.
http://www.ethnos.gr

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…