Newsroom

Newsroom

Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία. Σε έκτακτο διάγγελμά της η Τερέζα Μέι ζήτησε εκλογές για τις αρχές Ιουνίου

58f5e4b51dc52412198b472e

Για να εγκριθεί το αίτημα της πρωθυπουργού και ηγέτιδας του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών του κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Κατά την ομιλία της η κα Μέι ξεκαθάρισε ότι ο λόγος για τον οποίο θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες είναι η διαδικασία της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Μιλώντας από το βήμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, επισήμανε ότι η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία για τη διαχείριση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της έχει σχέδιο για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς το «σωστή προσέγγιση» και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα αντιτίθενται σε αυτό.

«Θα έπρεπε να υπάρχει ενότητα στο Westminster, αλλά δεν υπάρχει. Οι Εργατικοί έχουν απειλήσει να ψηφίσουν κατά της τελικής συμφωνίας, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί θέλουν να οδηγήσουν την διαδικασία σε ακινησία και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας αντιδρά σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Δεν είμαι έτοιμη να επιτρέψω στους αντιπάλους μας να βάλουν τις διαπραγματεύσεις του Brexit σε κίνδυνο», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να μπλοκάρει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο η ηγεσία του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση τέτοιας πρότασης, θα ψήφιζε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες.

Συντηρητικοί και Εργατικοί υπερβαίνουν ως άθροισμα βουλευτών τα αναγκαία δύο τρίτα του σώματος.

Νωρίτερα, η επιλογή της βρετανίδας πρωθυπουργoύ προκάλεσε εξελίξεις καθώς είναι ασυνήθιστο οι ηγέτες να κάνουν δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και οι περισσότεροι ηγέτες επιλέγουν την τοποθεσία αυτή μόνο για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αναλυτής του BBC, “οι πρωθυπουργοί κάνουν διαγγέλματα από την Ντάουνιγκ Στριτ μόνο όταν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Συνήθως αυτά αφορούν είτε σε παραιτήσεις είτε σε εκλογές”. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι απ’ τις ελάχιστες φορές που ούτε οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες γνωρίζουν ακόμα τί αναμένεται ν’ ανακοινώσει η κα Μέι.

Το γραφείο της δεν έδωσε καμία ένδειξη αναφορικά με το θέμα της σημερινής ανακοίνωσης, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την επικείμενη δήλωση της Μέι.

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…