Newsroom

Newsroom

Προβλήματα έφερε ο χιονιάς

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, τις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και στο σύστημα ηλεκτροδότησης έφερε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Παγετός το…

pagos

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, τις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και στο σύστημα ηλεκτροδότησης έφερε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Παγετός το βράδυ στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα καλά νέα; «Ανοιξη» με 14 βαθμούς το Σαββατοκύριακο.
Εντονότερη θα συνεχιστεί η χιονόπωση στην Αθήνα έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ιδιαίτερη ενίσχυση των φαινομένων από τις 2 το μεσημέρι, ενώ σταδιακά οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να αποκτούν αρνητικό πρόσημο, προκαλώντας παγετό στα βόρεια προσάστεια της Αττικής. Ανοιξη, Πεντέλη και Αγιος Στέφανος θα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα «ξυπνήσουν» με παγωμένους δρόμους.
Το δέυτερο ξέσπασμα του χιονιά αναμένεται να εκδηλωθεί τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης, δηλώνει στο EθνοςΟnline ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μαζαράκης. Θα διαρκέσει έως το μεσημέρι οπότε και εκτιμάται ότι θα αρχίσει υποχώρηση των φαινομένων.
Δήλια, Κιθαιρώνας, και περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (Μαλακάσα, Μαρτίνο) θα δεχθούν ισχυρό και το δεύτερο κύμα της «λευκής» επέλασης.

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι την Παρασκευή η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα επανέλθει στις κανονικές για την εποχή της τιμές, συγκριτικά δε με τις σημερινές και αυριανές, ο καιρός θα μοιάζει μάλλον ανοιξιάτικος, με θερμοκρασίες γύρω στις 14 βαθμούς.

Λόγω της κακοκαιτίας, οι εργαζομένοι στις αστικές συγκοινωνίες προχώρησαν στην αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει για αύριο Τετάρτη, ενώ το κομφούζιο στην εθνική οδό το βράδυ της Δευτέρας κατά την επιστροφή των εκδρομέων «πλήρωσαν» δύο υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Διακοπές ρεύματος λόγω κακοκαιρίας

Λόγω βλάβης σε γραμμές της ΔΕΗ που προκάλεσε η κακοκαιρία, χωρίς ρεύμα έχουν μείνει αρκετές περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αττική, την Πελοπόννησο, στο Πήλιο, στις Βόρειες Σποράδες, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Επίσης, χωρίς ρεύμα είναι από το βράδυ της Δευτέρας, αποκλεισμένα χωριά της περιοχής Κρεμαστών στο Αγρίνιο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΕΗ, Κ.Στεργιώτης στην Αττική περίπου οκτώ γραμμές μέσης τάσης έχουν υποστεί βλάβες λόγω της κακοκαιρίας.

Για το λόγο αυτό, εδώ και έντεκα περίπου ώρες, διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε περιοχές της Νέας Πεντέλης, στους Θρακομακεδόνες, στον Άγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι, στο Κατσιμήδι, στα Βριλήσσια, στην Κάτω Κηφισιά, στα Σπάτα και στα Λιόσια.

Λόγω της χιονοθύελλας, σε πολλές περιοχές της Αττικής έσπασαν κλαδιά δένδρων και έπεσαν στο οδόστρωμα, για την απομάκρυνση των οποίων χρειάστηκε η επέμβαση συνεργείων του Πυροσβεστικού Σώματος. Το κέντρο συντονισμού του Σώματος έλαβε έως το μεσημέρι 80 κλήσεις για απομάκρυνση σκασμένων κλαδιών, κυρίως από τις περιοχές των βορείων προαστίων.

Προβλήματα με το ρεύμα αντιμετωπίζουν επίσης, το Πήλιο, η Κάρυστος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος, χωριά της κεντρικής Εύβοιας, περιοχές έξω από τη Χαλκίδα, πολλά χωριά στο Πήλιο, τα Βάγια και τα Άσπρα Σπίτια στη Βοιωτία, το Αρτεμίσιο και το Νεοχώρι Πελοποννήσου και περιοχές της Φθιώτιδας.

Στο Πήλιο, κοντά στο χωριό Δράκια έχει καταρρεύσει ένας πυλώνας του δικτύου υψηλής τάσης (150 κιλοβόλτ), με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα η Σκιάθος, η Αλόννησος και η Σκόπελος.

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μεταφερθούν στο σημείο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για να αποκατασταθεί σταδιακά η ηλεκτροδότηση των νησιών έως ότου επισκευασθεί ο πυλώνας. Η λύση που προκρίνεται, αντί της μεταφοράς των γεννητριών στα νησιά, είναι η εγκατάστασή τους στη Μαγνησία και η σύνδεσή τους με το υποβρύχιο καλώδιο που τροφοδοτεί τα νησιά.

Στην Πελοπόννησο έχει τεθεί εκτός η γραμμή Ναυπλίου – Αρτεμησίου, στη Βοιωτία υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες στα Άσπρα Σπίτια, το Δίστομο και την Κωπαΐδα, στην Εύβοια χωρίς ρεύμα είναι η Υπατη και το Νεοχώρι και στην Φθιώτιδα η Νεράιδα, η Πελασγία και ο Μύλος.

Τα συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή και τη δυνατότητα πρόσβασης στα σημεία των βλαβών, που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πτώση στύλων ή σε βραχυκυκλώματα από πτώσεις δέντρων στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Όπως τόνισε ο κ. Στεργιώτης η αποκατάσταση των προβλημάτων εξαρτάται από τη δυνατότητα πρόσβασης που έχουν τα συνεργεία της ΔΕΗ στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το απόγευμα θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες.

Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Πολλά προβλήματα δημιούργησαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σε πολλές περιοχές, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους έως και τα 10 μποφόρ.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν γίνεται επίσης από Σαλαμίνα για Πειραιά, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Παλούκια-Πέραμα.

Κλειστές παραμένουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, Πρίνου – Καβάλας, Αρκίτσας – Αιδηψού, Βόλου – Σποράδων και Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου.

Υφεση παρατηρείται πάντως στο νότιο Ιόνιο όπου το απόγευμα της Τρίτης επετράπη η πραγματοποίηση δρομολογίου από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη.

Ανοιχτή παραμένει η πορθμειακή γραμμή στο Ρίο, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα και από Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα – Λευκίμη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από αύριο το απόγευμα, ενώ οι λιμενικές αρχές καλούν τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν ξεκινήσουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία ή τις ναυτιλιακές εταιρείες.
http://www.ethnos.gr