Newsroom

Newsroom

Προβάδισμα Μπερσάνι δείχνει το instant poll στην Ιταλία

Προβάδισμα 5,5 μονάδων στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι έναντι του Σίλβιο Μπελουσκόνι δείχνει το instant poll του Sky Tecne στην…

Προβάδισμα 5,5 μονάδων στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι έναντι του Σίλβιο Μπελουσκόνι δείχνει το instant poll του Sky Tecne στην Ιταλία, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ακολουθoύν το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 29%, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο με 19% και ο Μόντι με 9,5%. Στην Γερουσία, το ίδιο instant poll δίνει 37% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους, 31% στον Μπερλουσκόνι, 16,5% στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο και 9% στον Μόντι.

Ωστόσο, κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι η μεγάλη αποχή που επικράτησε, την οποία απέδωσαν στην κακοκαιρία. Να σημειωθεί ότι χθες στις 22:00 τοπική ώρα είχε προσέλθει στις κάλπες το 55,28% των ψηφοφόρων, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με το 62,55% πριν από πέντε χρόνια.

Η εκλογική αναμέτρηση βρισκόταν σε εξελιξη το πρωί για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Τα εκλογικά τμήματα είχαν ανοίξει από τις 7:00 το πρωί, ώρα Ιταλίας και έκλεισαν στις 15:00 το μεσημέρι.

Από την ψηφοφορία δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την ώρα που ψήφιζε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάανου. Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν. Ο Καβαλιέρε ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε το δικαστικό σώμα ως μαφία της Ιταλίας.

«Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε ότι ήμουν αντικείμενο χλευασμού, διότι στην Ιταλία μου επετέθησαν με την ιστορία του μπούγκα μπούγκα. Στήσανε μια απόλυτη δυσφήμιση και παραποίηση της αλήθειας που στερείται, παντελώς, βάσης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν προέκυψε απολύτως τίποτα, κανένα αδίκημα, παρά τις εκατόν πενήντα χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Συνεχίζουν, όμως, τις δίκες, στοιχεία των οποίων δημοσιεύονται σε όλες τις ξένες εφημερίδες. Στο εξωτερικό, όμως, το δικαστικό σώμα είναι κάτι το σοβαρό, ενώ στην Ιταλία, πρόκειται για μαφία πιο επικίνδυνη από εκείνη της Σικελίας. Ξέρω ότι λέω κάτι το βαρύ, αλλά, έχοντας γνώση της όλης κατάστασης, ξέρω ότι είναι αλήθεια», ήταν η ακριβής δήλωση του.

Οι αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα ήταν σφοδρές. Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «Επανάσταση Πολιτών», Αντόνιο Ινγκρόια, ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής περιόδου.
Ο Μπερλουσκόνι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κρίση. Επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρώπη και κατά της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελά Μέρκελ.

Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο «μίστερ τιβί» πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αυτή παραλογίζεται» και ότι «τον θεωρούν εχθρό της Ευρώπης, ενώ, στην πραγματικότητα, επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη και αντιστάθηκε στην πολιτική της λιτότητας, ενώ ο Μόντι υποκλίθηκε στην Μέρκελ και ο Μπερσάνι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».

Στο μεταξύ τρία εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες ιταλοί που ζουν στο μόνιμα στο εξωτερικό, τέλος, έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμα ψήφου τους την για την εκλογή έξι γερουσιαστών και δώδεκα βουλευτών.

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…