Newsroom

Newsroom

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η Κύπρος

Πρώτο θέμα έγινε στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει χωρίς ούτε μία θετική ψήφο το…

Πρώτο θέμα έγινε στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει χωρίς ούτε μία θετική ψήφο το νομοσχέδιο που προέβλεπε “κούρεμα” στις καταθέσεις.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Νew York Times, “Η Κύπρος απορρίπτει τη φορολόγηση καταθέσεων διαλύοντας το σχέδιο διάσωσης”, ενώ η Washington Post σημειώνει ότι “η Κύπρος απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης που θα έκανε τους καταθέτες να πληρώσουν, αυξάνοντας την αγωνία στην Ευρωζώνη”.
“Οι Κύπριοι νομοθέτες απορρίπτουν τον τραπεζικό φόρο – Σε αποδιοργάνωση το σχέδιο διάσωσης”, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ το Bloomberg έχει σαν τίτλο “H Κύπρος απορρίπτει το δασμό στις καταθέσεις, πλήττοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης”.
Η εφημερία «Telegraph» τονίζει ότι «η σύγχυση θα μπορούσε να παρέχει στην Μόσχα μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπορική επιρροή στην ευρωζώνη εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου που φέρονται να βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου. Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει επιρροή επεκτείνοντας το ο δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει ήδη δώσει. Σε μια χρονιά, εκλογών, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν αποφασισμένη να επιβάλει φόρο επί των καταθέσεων για να αποφύγει η οικονομική διάσωση ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο που προέρχονται από άνομα κέρδη να προέλθει από τις τσέπες των γερμανών φορολογούμενων. Αυτό θα μπορούσε ν ααποδειχτεί κακός υπολογισμός. Οι Γερμανοί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσαν να αναγκαστούν να υποχωρήσουν και να ακυρώσουν την φορολόγηση των καταθέσεων στο σύνολό τους.», λέει.
“Η Κύπρος απορρίπτει το κούρεμα των καταθέσεων και στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια” είναι ο τίτλος που επιλέγουν οι Financial Times, ενώ η Wall Street Journal προβάλλει ότι “το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε την Τρίτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων”.
Η εφημερίδα De Standaard, σε άρθρο με τίτλο «Η Κύπρος και η ευρωζώνη προστατεύουν τελικά τους μικροκαταθέτες», αναφέρει ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις με την Κύπρο απειλούν να αναζωπυρώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή της ευρωζώνης. Όπως σημειώνεται, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες, δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς έσπασε ένα ταμπού.