«Πρώτο ένσημο»: Την βορά των νέων στην εργοδοσία, τη «βάφτισε» στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις ο Άρης Σκέρτσος

O  υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού "Star", υπεραμύνθηκε την πρωθυπουργική εξαγγελία-κουτπονονηρία- για το επιδοτούμενο «πρώτο ένσημο» 
 

NewsRoom 13/09/2021 | 22:50

Αναλυτικές απαντήσεις για το μέτρο του πρώτου ενσήμου έδωσε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού "Star", μέτρο που έχει ως στόχευση, όπως επεσήμανε, «να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ στην Ελλάδα, στην ελληνική αγορά εργασίας, να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα και ταυτόχρονα να "ασπρίσουμε" την αγορά εργασίας».

Εξειδικεύοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, ανέφερε ότι  «κάθε τρεις μήνες θα δίδονται από 300 ευρώ στον εργαζόμενο και τον εργοδότη, και στο επόμενο τρίμηνο το υπόλοιπο ποσό. Δηλαδή θα παίρνει 100 το μήνα στην τσέπη του ο εργαζόμενος και 100 ευρώ ο εργοδότης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

Διευκρινιστικά είπε επίσης, ότι «στους έξι μήνες θα σταματάει αυτή η δυνατότητα, αλλά το μέτρο λειτουργεί συμπληρωματικά με τις επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες το κράτος έρχεται να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές». 

Παράλληλα ο Άρης Σκέρτσος ανέφερε ότι το μέτρο είναι για να σταματήσει  "μαύρη" εργασία, ενώ στην ουσία πρόκεται για μια  εξαπάτηση από την κυβέρνηση καθώς  την ίδια ώρα έχει επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα θεσπίζοντας ουσιαστικά κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά την Κυριακή κ.α.  

Ο υφυπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος και αν  θα τον κρατήσει ο εργοδότης και το επόμενο διάστημα ή θα μπορεί να πάρει τον επόμενο «επιδοτούμενο» νέο εργαζόμενο εξασφαλίζοντας εκ νέου ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια αφού θα έχει 17,5% λιγότερο σε μηνιαία βάση κόστος για την κάλυψη του μισθού.

Να τονισθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει  καμιά ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης. Δηλαδή, αν θα μπορεί μία επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενους μέσα από το πρόγραμμα “πρώτο ένσημο” μόνο αν διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η επιδότηση.