Newsroom

Newsroom

Πρόταση-φόρμουλα ετοιμάζει η Αθήνα μετά το μούδιασμα από τις δηλώσεις Σόιμπλε

Τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε που ουσιαστικά αλλάζοντας στάση έστειλε μήνυμα ότι μη συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει πως η Ελλάδα θα μείνει χωρίς πρόγραμμα στήριξης, προσπαθεί να αποφύγει η Αθήνα, μέσω νέας πρότασης προς τους δανειστές.

5881d8551dc524fc168b4775

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περιλαμβάνει τον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 με αντάλλαγμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα μετά το 2018 όταν ούτως ή άλλως θα βρίσκεται εκτός προγράμματος διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες για την πρότασή του την ομάδα των 53+, της τάσης της οποίας ηγείται επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για το διάστημα μετά την λήξη του προγράμματος το 2018. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόταση του κ. Τσακαλώτου η οποία είναι υπό διαμόρφωση, αναμένεται να έχει σταλεί στα εμπλεκόμενα μέρη το αργότερο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, πολύ πριν δηλαδή από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως χθες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να σχολιάσει τις νέες κορόνες του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για διαβουλεύσεις.

Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου -κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα-, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε στροφή 180 μοιρών και μιλώντας στο Bloomberg υποστήριξε πως η Γερμανία θα γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα αν το Ταμείο βγει οριστικά από το πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μουδιάζοντας την ελληνική πλευρά που πριν λίγες μέρες άκουγε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει το άκρως αντίθετο.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη