Newsroom

Newsroom

Πρόσβαση σε δεδομένα κινητών για παρακολούθηση του Έμπολα

Ένας πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη δυτική Αφρική έδωσε σε ερευνητές πρόσβαση σε δεδομένα από κινητά τηλέφωνα στη Σενεγάλη, παρέχοντας…

ebola 4 1

Ένας πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη δυτική Αφρική έδωσε σε ερευνητές πρόσβαση σε δεδομένα από κινητά τηλέφωνα στη Σενεγάλη, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο «εικόνα» όσον αφορά στις μετακινήσεις των πληθυσμών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προβλέψεις σχετικά με την εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, το μοντέλο το οποίο δημιουργείται μέσω αυτών των δεδομένων δεν έχει σκοπό την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά την παροχή στοιχείων σχετικά με το πού πρέπει να επικεντρώνονται τα προληπτικά μέτρα και οι προσπάθειες των υγειονομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τη Flowminder, τη σουηδική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ανέλυσε τα εν λόγω δεδομένα, η Orange Telecom παρείχε μία «αξιοσημείωτη άδεια σε υποστήριξη των προσπαθειών ελέγχου του Έμπολα». «Εάν υπάρχουν ξεσπάσματα σε άλλες χώρες, αυτό μπορεί να μας δείξει ποια μέρη που συνδέονται με το σημείο όπου σημειώθηκε το ξέσπασμα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νέων ξεσπασμάτων» τονίζει ο Λάινους Μπένγκτσον, γιατρός και συνιδρυτής της Flowminder, η οποία δημιουργεί μοντέλα μετακινήσεων πληθυσμού χρησιμοποιώντας δεδομένα από κινητά και άλλες πηγές.
Τα δεδομένα από τη Σενεγάλη συνελέγησαν μέσα στο 2013 από 150.000 τηλέφωνα. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, εξασφαλίστηκε η ανωνυμία τους και δόθηκαν σε ερευνητές στο πλαίσιο μίας data analysis challenge για το 2015, με τον φορέα να παρέχει επίσης άδεια για απόδοσή τους στη Flowminder στο πλαίσιο των προσπαθειών κατά του Έμπολα.
To νέο μοντέλο βοήθησε την οργάνωση να δημιουργήσει μία εικόνα των μοτίβων μετακίνησης των πληθυσμών στη δυτική Αφρική, ενώ επιπρόσθετα στα δεδομένα από τη Σενεγάλη οι ερευνητές χρησιμοίησαν και προηγούμενα στοιχεία από την Ακρή Ελεφαντοστού, που είχε παρέχει η Orange πριν από δύο χρόνια. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα για τις μετακινήσεις και από πιο συμβατικές πηγές, όπως σχετικές μελέτες.
O Μπένγκτσον επισημαίνει ότι το μοντέλο αποτελεί στην ουσία μία πρώτη έκδοση και ότι βασίζεται σε καταγεγραμμένες μετακινήσεις, οπότε και δεν λαμβάνονται υπόψιν αλλαγές στη συμπεριφορά που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης. Υπό ιδανικές συνθήκες θα περιελάμβανε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αλλά «σε χώρες όπου σημειώνονται ήδη επιδημίες…πρόκειται για την καλύτερη εκτίμηση σχετικά με το πώς θα έμοιαζαν οι μετακινήσεις».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…