Newsroom

Newsroom

Πρόστιμο 22 εκατ. δολαρίων στη Smith & Nephew… για Ελληνικές μίζες

Τα γυαλιά στην Ελληνική δικαιοσύνη και τις Ελληνικές αρχές φαίνεται ότι έβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας τους βραδύτατους…

Τα γυαλιά στην Ελληνική δικαιοσύνη και τις Ελληνικές αρχές φαίνεται ότι έβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας τους βραδύτατους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Securities and Exchange Commision επέβαλαν πρόστιμο ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Smith & Nephew.
Ο λόγος; Οι δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στο πλαίσιο του Foreign Corrupt Practices Act. Η εταιρεία κατηγορείται ότι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών κέρδιζε προμήθειες μέσω ενός εμπορικού αντιπροσώπου, ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα fund για την καταβολή πληρωμών σε γιατρούς που εργάζονταν σε δημόσια νοσοκομεία.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της επικεφαλής του τμήματος
του τμήματος Foreign Corrupt Practices Act της SEC, Kara Brockmeyer,
«Οι θυγατρικές της Smith & Nephew διάλεξαν ένα μονοπάτι διαφθοράς αντί του δίκαιου και του τίμιου ανταγωνισμού».

Η υπόθεση Depuy

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε απασχολήσει τα φώτα της Ελληνικής δημοσιότητας δύο χρόνια πριν, όταν βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση Depuy.
Μια υπόθεση που συντάραξε τον ιατρικό κόσμο της χώρας καθώς ήρθε στην επιφάνεια ο σαθρός τρόπος γύρω από τον οποίο κινούνται οι σύγχρονες φαρμακευτικές εταιρείες. Η όλη υπόθεση ανάδυε ένα έντονο άρωμα δυσωδίας. Δωροδοκίες, μίζες, επίορκοι γιατροί, μια υπόθεση που κινούνταν πέρα από τα όρια της ιατρικής επιστήμης όπως άλλωστε επιτάσσει το σύγχρονο ιατρικό μάρκετινγκ.

H Depuυ, μια εταιρεία που εδρεύει στη Βαρσοβία της πολιτείας Ιντιάνα στις ΗΠΑ, ήρθε στην Ελλάδα το 2001 όταν αγόρασε έναντι τιμήματος που μετρήθηκε σε δισεκατομμύρια δραχμές την εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολογικών- ορθοπεδικών προϊόντων ΜΕDΕC. Τα «δώρα» των εταιρειών στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν το προϊόν τους όχι με βάση την ποιότητά του αλλά με το αντάλλαγμα που μπαίνει στην τσέπη τους την περίοδο εκείνη κυμαίνονται από 20% μέχρι και 30%.

Η μητρική εταιρεία-Johnson & Johnson αρχίζει από το 2005 να πιέζει τους εν Ελλάδι συνεργάτες της να μειώσουν τα λαδώματα των γιατρών.

To 2007 η μητρική εταιρεία Johnson & Johnson, καθώς και η Smith & Nephew, ανακοινώνουν στην επιτροπή ελέγχου του αμερικανικού χρηματιστηρίου ότι έχουν ισχυρές ενδείξεις για “αντικανονικές” (παράνομες) πληρωμές σε έλληνες γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων.

Με βάση τα παραπάνω και μετά από έρευνες, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2007 τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψαν συμφωνία με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Το αμερικανικό Δημόσιο κατηγόρησε την εταιρεία ότι «πλήρωσε» και «συνωμότησε για να πληρώσει» ώστε να προωθήσει τα προϊόντα της σε γιατρούς και αξιωματούχους του Συστήματος Υγείας των ΗΠΑ (MEDICARE). Η εταιρεία αρνήθηκε ότι προέβη σε παράνομες πράξεις, δέχθηκε όμως να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 84.796.000 δολαρίων (που αφορούσε την χρονική περίοδο από 2002-2006) και να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές. Από εκεί το κουβάρι των αποκαλύψεων έφτασε στην Βρετανική δικαιοσύνη.

Εκεί μετά από ταχύτατη έρευνα οδηγήθηκε στα δικαστήρια το πρώην στέλεχος της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας Depuy international Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ, κατηγορούμενος για προμήθειες σε ελληνικά νοσοκομεία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών. Στην απολογία του παραδέχθηκε ότι έδινε χρήματα σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα και εξασφάλιζε παραγγελίες υπέρ της Depuy.


Το 2009 στην Ελλάδα

Το Μάρτιο του 2009 επιλήπτεται του θέματος η Ελληνική Δικαιοσύνη. Πέντε εισαγγελείς και αρκετοί ανακριτικοί υπάλληλοι προβαίνουν σε ανοίγματα λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Η έρευνα όμως προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Τελικά στις αρχές του 2011 η Ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά στην άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος έξι ορθοπεδικών για δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στους λογαριασμούς των έξι γιατρών βρέθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της εταιρείας και ως αντάλλαγμα έπαιρναν από 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ένα χρόνο μετά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη, καθώς δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Την ίδια ώρα που οι Αμερικανικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο της συγκεκριμένες εταιρείες.

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.