Πρόστιμο 150.000 ευρώ στη ΓΓΠΣ για διαρροή στοιχείων των φορολογούμενων

Πρόστιμο 150.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για τη διαρροή απόρρητων φορολογικών δεδομένων…

prosopika dedomena 0

Πρόστιμο 150.000 ευρώ καλείται να καταβάλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για τη διαρροή απόρρητων φορολογικών δεδομένων τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Το πρόστιμο είχε επιβάλει πέρσι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και απέρριψε το αίτημα της ΓΓΠΣ για μείωσή του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της Αρχής τουλάχιστον από το 2000 έως το 2012 πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων του συνόλου των φορολογούμενων έγιναν αντικείμενο παράνομης επεξεργασίας.

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η διαρροή των δεδομένων “ήταν πρωτοφανούς έκτασης αφού αφορά το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα για ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα” και οφείλεται σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Κατά την πραγματοποίηση διοικητικών ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες εξ αυτών είχαν στην κατοχή τους μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων. Κατόπιν εξέτασης των ληφθέντων ψηφιακών πειστηρίων από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τον Οκτώβριο του 2012, διαπιστώθηκε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2006 και 2009 καθώς και ότι οι διαρροές προέρχονταν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή επέβαλε στην Γενική Γραμματεία πρόστιμο 150.000 ευρώ και την κάλεσε να αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας.

Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ ζήτησε να της χορηγηθεί χρόνος συμμόρφωσης και να μειωθεί (θεραπευθεί) κατά πολύ το χρηματικό πρόστιμο.

Η Αρχή όμως έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν αμφισβητεί τα πραγματικά δεδομένα της διαρροής προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων και τις παραβάσεις που της αποδίδονται και με την υπ΄  αριθμ. 117/2014 απόφασή της απέρριψε το αίτημα της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ύψους του προστίμου.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη