Newsroom

Newsroom

Πρόστιμα στην Κύπρο, αρχειοθέτηση στην Ελλάδα για τη Marfin

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινούνται οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο αναφορικά με την υπόθεση της Marfin. Συγκεκριμένα η Επιτροπή…

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινούνται οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο αναφορικά με την υπόθεση της Marfin. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ για παραπλανητικές δηλώσεις αναφορικά με την κατάσταση ρευστότητας της Marfin Popular Bank στον πρώην Διευθύνων Σύμβουλο της τράπεζας Ευθύμιο Μπουλούτα.

Την ίδια ώρα η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περί άλλων τύρβαζε και ουδέποτε ασχολήθηκε επί της ουσίας με τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών ανώτατων στελεχών της τράπεζας για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, καθώς και για τα δάνεια, τα οποία όπως έχει αποκαλύψει σε πολλές έρευνές του στο παρελθόν το HOT DOC έδινε αφειδώς και με collateral… σκουπίδια.

Παρόμοια ήταν και η δικαστική κατάληξη της υπόθεσης για τα δάνεια της τράπεζας στο Βατοπέδι, καθώς μετά από σχετική τριετή έρευνα ο εισαγγελέας Εφετών, Γ. Μωραϊτάκης αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης «διότι δεν προέκυψε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι ο κ. Μπουλούτας, έχει παραβεί το άρθρο 11(2)(β) του ν. 116(Ι)/2005, αφού στις 28.09.2011 προέβη στην ακόλουθη παραπλανητική δήλωση αναφορικά με τη Marfin Popular Bank:«O Όμιλος είναι υγιής, έχει ρευστότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κεφάλαια, άρα οποιαδήποτε αναφορά πάνω σε θέματα αυξήσεων κεφαλαίων δεν υφίσταται …».

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Marfin Popular Bank δεν είχε την προβλεπόμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ρευστότητα και επιπλέον, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε, λάμβανε από τις 27.09.2011 ρευστότητα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance –ELA–) από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποτελεί την τελευταία πηγή χρηματοδότησης.

«Ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) που παρέχεται από την Κεντρική Τράπεζα, δεν μπορεί να θεωρείται μέσα στις ενέργειες που ένας «υγιής, [που] έχει ρευστότητα» οργανισμός διενεργεί. Αντίθετα, όπως φαίνεται από την ονομασία του, είναι «έκτακτος» (emergency) και αποτελεί το τελευταίο μέσο στο οποίο μπορεί μια τράπεζα να καταφύγει για να αντλήσει ρευστότητα. Ο «ELA» είναι βοήθεια που δίδεται από τις κεντρικές τράπεζες, σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Επομένως, η Marfin Popular Bank αναγκάστηκε να αντλήσει έκτακτη ρευστότητα από τον «ELA» λόγω προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε», σημειώνεται.

Θα προσβάλω το πρόστιμο απαντά ο Μπουλουτας

«Την απόφαση αυτή σκοπεύω να προσβάλω με όλα τα έννομα μέσα επιφυλασσόμενος κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».
Είναι ακόμη προφανές, συμπληρώνει,  ότι και αυτή η πράξη ενός οργάνου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κριθεί ως προς την καλοπιστία, τη σκοπιμότητά και τη νομιμότητα της, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαιτησίας.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως