Προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου αποφάσισε το ΚΑΣ

Πέρασε η πρόταση της Αττικό Μετρό - Τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν καν επισκεφθεί τον σταθμό

ek benvd

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 8:30 σήμερα, Πέμπτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου.

Συνεπώς η πρόταση της Αττικό Μετρό πέρασε, υιοθετώντας ουσιαστικά προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κατά ψήφισαν η Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης.

Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε τελικά και ο κ. Μανώλης Κορρές ο οποίος δήλωσε παρών αλλά δεν ψήφισε στο τέλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συστηματική προσπάθεια αποδόμησης όλων των προηγούμενων λύσεων της διατήρησης των αρχαιοτήτων στο χώρο τους και παρουσιάστηκε ως μοναδική λύση αυτή της απόσπασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ που ρώτησαν την Αττικό Μετρό «γιατί δεν καταργείται ο σταθμός και να λειτουργήσει χωρίς αυτόν το μετρό;» έλαβαν την απάντηση ότι χωρίς αυτόν το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ επί τόπου τον σταθμό Βενιζέλου και δεν έχουν δει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν.

Παρά τις μαζικές αντιδράσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες από φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και αρχαιολόγους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν ασπάστηκε την λύση να παραμείνουν οι αρχαιότητες στο σημείο που βρέθηκαν και έλαβε μια απόφαση που αναμένεται να ξεσηκώσει περαιτέρω ενστάσεις και εντάσεις.

Πάντως πληροφορίες πριν αρχίσει η συνεδρίαση του ΚΑΣ αναφέρουν ότι ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι η απόφαση για τη μεταφορά θα πέρναγε παρά τη διεθνή παρέμβαση της Europa Nostra που είναι ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, αναγνωρισμένος σύμβουλος της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Unesco η οποία με επιστολή της ζητούσε την παραμονή των αρχαιοτήτων.

Πηγή: Documento

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη