ΣΓ

Σπύρος Γκουτζάνης

Προς καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κινείται το Μαξίμου

Παράλληλα με τη μάχη κατά της διάδοσης του κορονοϊού, το Μαξίμου αγωνίζεται να χτίσει το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως στιβαρού και αποφασιστικού ηγέτη

Τρεις ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες το τρίτο κατά σειρά «διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του».

Ο πρώτος ήταν για να εμφανιστεί μία ακόμη φορά ως ο αρχιστράτηγος της μάχης και να πιστωθεί τα επικοινωνιακά οφέλη. 

Ο δεύτερος ήταν για υπογραμμίσει την ένταξη της Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω των εκτάκτων συνθηκών. Πριν καν βγει ο πρωθυπουργός το επικοινωνιακό επιτελείο είχε κάνει την διαρροή ότι “η χώρα μπαίνει στο πρόγραμμα κάτι που δεν είχε πετύχει πέντε χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας”. Επιπροσθέτως αποκάλυψαν ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ -κάτι που δεν είχαν δημοσιοποιήσει νωρίτερα-, προκειμένου να τονίσουν ότι “ήταν προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού”. Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν όντως να αντιμετωπίσουν την κρίση, δεν ξεφεύγει από τους σχεδιασμούς τους το πολιτικό κόστος και η επόμενη ημέρα, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προδιαγράψει ως “εφιαλτική στην οικονομία”.

Ο τρίτος λόγος που εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για να προαναγγείλει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Είναι ένα μέτρο που είχε αποκλείσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, την περασμένη Δευτέρα, εφιστώντας την προσοχή μάλιστα στην διακίνηση ανυπόστατων φημών. Ο λόγος είναι ότι το Σαββατοκύριακο προβλέπεται καλοκαιρία και ο φόβος των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ο κόσμος μετά από μερικές ημέρες εγκλεισμού θα ξεχυθεί ξανά στους δρόμους. Το διάστημα μάλιστα θεωρείται κρίσιμο καθώς με βάση το μοντέλο που έχει η αρμόδια επιτροπή η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Το ενδεχόμενο προδιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα: «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε…. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας». Εν ολίγοις εάν επαναληφθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Δευτέρα θα ισχύσει η καθολική απαγόρευση.

Ήδη ο επικοινωνιακός μηχανισμός έχει φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος επαναλαμβάνοντας με ρυθμό προπαγάνδας ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα”, προβάλλοντας την αντιμετώπιση της επιδημίας ως προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού. Οι απαγορεύσεις όσο κι αν είναι σκληρές είναι δικαιολογημένες και έχουν, προς το παρόν, την καθολική αποδοχή της κοινής γνώμης. Σε αυτό το πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται εκ τους ασφαλούς χτίζοντας το προφίλ “του στιβαρού και αποφασιστικού ηγέτη που οδηγεί την κοινωνία”. Αντίθετα το σύστημα είναι πολύ πιο φειδωλό σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές. Εκεί τα πράγματα προβλέπονται δύσκολα. Ήδη χρεώνεται η κυβέρνηση την οικονομική κάμψη του τελευταίου τριμήνου του 2019, τις 40.000 επιπλέον απολύσεις μόλις μέσα στον Μάρτιο τους όρκους του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Κυρίως όμως διέγνωσαν αμέσως την αναποτελεσματικότητα του πρώτου πακέτου μέτρων. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε μία ημέρα άλλαξε γραμμή. Ενώ αρχικά έλεγαν ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα δίχως να προδιαγράφουν το συνολικό ποσό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά είπε ότι θα διατεθούν περί τα 10 δις, περίπου 5% του ΑΕΠ.

Πηγή: documentonews.gr

Σκουριές: Κίνηση εντυπωσιασμού από τον δήμαρχο Αριστοτέλη – «Θέατρο του παραλόγου» καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Σκουριές: Κίνηση εντυπωσιασμού από τον δήμαρχο Αριστοτέλη – «Θέατρο του παραλόγου» καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Tο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη συνεδρίαζε στην Ιερισσό προκειμένου να δοθεί, μετά από σχετική…

Κρήτη: Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές της Αγυιάς – Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θανατό του

Κρήτη: Νεκρός κρατούμενος στις φυλακές της Αγυιάς – Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον θανατό του

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 53χρονος κρατούμενος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για κλοπές και εξέτιε την ποινή…

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών: «Δίνουμε αγώνα ζωής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας»

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών: «Δίνουμε αγώνα ζωής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας»

«Φέτος τα σχολεία, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Παιδείας για τις καινοτομίες που τάχα εισάγει,…

Κρήτη: Υπάλληλος οδικής βοήθειας παρασύρθηκε από όχημα – Νέο εργατικό ατύχημα

Κρήτη: Υπάλληλος οδικής βοήθειας παρασύρθηκε από όχημα – Νέο εργατικό ατύχημα

Διερχόμενο αυτοκίνητο τον παρέσυρε έναν 30χρονο υπάλληλο οδικής βοήθειας, σε ένα χρονικό διάστημα που τα…