Newsroom

Newsroom

Προωθούν νομοθετική ρύθμιση αμνήστευσης του Μπουτάρη για το σκάνδαλο των παράνομων προσλήψεων

Ιδιαίτερα κινητικός εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει…

mpoutaris 5

Ιδιαίτερα κινητικός εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανώς για να ρυθμίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει για τον ίδιο και για τον Δήμο του, από τις παράνομες προσλήψεις 560 υπαλλήλων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αμνήστευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Εάν αυτές οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε τίθεται ένα ακόμη ηθικό, αλλά και νομικό ζήτημα, αφού την ώρα που η κυβέρνηση μιλά και διαφημίζει την πάταξη της διαφθοράς, εμφανίζεται να επιχειρεί την τακτοποίηση δικών της ανθρώπων.

Οι συναντήσεις αυτές του Γιάννη Μπουτάρη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποφασίσει τελικά για την πρόσληψη στον Δήμο Θεσσαλονίκης των 560 εποχικών υπαλλήλων, έρχονται να προστεθούν στην ξαφνική αγάπη που εξέφρασε ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας για τον Βαγγέλη Βενιζέλο τον οποίο ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «ήρωα» και «σωτήρα της κυβέρνησης και της πατρίδας».

Και μπορεί οι σχέσεις Μπουτάρη-Βενιζέλου να ήταν ανέκαθεν καλές, ωστόσο η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ο μεν πρώτος γιατί είναι επικεφαλής ενός κόμματος που μέρα με την ημέρα διαλύεται, ο δε δεύτερος γιατί βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου παράνομων προσλήψεων για το οποίο έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένη Διοίκησης, αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αδιαφορεί.

Διαβάστε για το σκάνδαλο των παράνομων προσλήψεων

Το περιβόητο σκάνδαλο των παράνομων προσλήψεων αφορά τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες  προχώρησαν πριν από μήνες εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να τηρήσουν όσα επιβάλλει η νομοθεσία, στη μετατροπή των εποχικών συμβάσεων 560 υπαλλήλων, σε αορίστου χρόνου, προχώρησε δηλαδή στην πρόσληψή τους. Πρόκειται για 560 υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά και υπηρεσίες καθαριότητας και ήταν εποχικοί, απασχολούνταν όμως από τον δήμο σαν μόνιμοι υπάλληλοι και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους.

Με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο  δήμος Θεσσαλονίκης όταν εκπρόσωπός του κατέθεσε στη δίκη, το δικαστήριο εξέδωσε πρωτόδικη απόφαση υπέρ τους. Ωστόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε σε έφεση πράγμα το οποίο ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει σχετικής απόφασης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και εγγράφου-απάντησης του υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το οποίο μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι: «οι ΟΤΑ οφείλουν να εξαντλούν τα ένδικα μέσα ώστε να μην καθίστανται τελεσίδικες οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε τις αποφάσεις

Οι πρωτόδικες αποφάσεις του δικαστηρίου για τους 560 υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης κατέστησαν τελικά τελεσίδικες και αμετάκλητες στις αρχές του 2014 αφού παρήλθε η προθεσμία υποβολής έφεσης. Ωστόσο αυτές ακυρώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ενώ όπως αναφέρει έγγραφο του ίδιου «στον δήμο Θεσσαλονίκης εργάζονταν οι 560, για τους οποίους δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη συνέχιση της εργασίας τους στον δήμο, γεγονός το οποίο αποσιωπάται ενώ παράλληλα δεν αναζητήθηκαν οι ευθύνες για την μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας βάσει του άρθρου 103 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 2190/1994».

«Στη συνέχεια» συνεχίζει η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης «ο δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε την αγωγή των εναγόντων εργαζομένων με αποτέλεσμα να γίνει δεκτή η αγωγή με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

«Με τις ελεγχόμενες και ήδη ακυρωθείσες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε» καταλήγει το ίδιο έγγραφο «η μη άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς επίσης αιτιολογία σχετικά με τη διαφύλαξη των συμφερόντων του δήμου και παρά την πλήρη αντίθεση σε τηρούμενη σχετική πρακτική από το Δημόσιο».

Την οριστική απόφαση για το αν τελικά θα προσληφθούν οι 560 υπάλληλοι θα πάρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, όπως προκύπτει από έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή το οποίο έχει στη διάθεση του το koutipandoras.gr, «το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύσταση προσωρινών προσωποπαγών θέσεων εργασίας για 560 άτομα, πατά το ότι οι σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής μη άσκησης ένδικων μέσων ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μεκεδονίας-Θράκης και τα αντιθέτως οριζόμενα στις σχετικές εγκυκλίους». Ο κ. Ρακιντζής ζητά με το ίδιο έγγραφο από τη Γενική Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αιρετών λειτουργών καθώς και στον καταλογισμό της προκαλούμενης δαπάνης στα υπαίτια πρόσωπα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr παρεμφερές σκάνδαλο ταλανίζει και άλλον μεγάλο δήμο της χώρας, ωστόσο οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. 

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

πατρα λιμανι 1

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη ο αδερφός της 48χρονης γυναίκας απ' την Πάτρα