Newsroom

Newsroom

Προμηνύεται νέο ψαλίδισμα στα "αργοπορημένα" εφάπαξ

Η δραματική μείωση του εφάπαξ των 6.000 υπαλλήλων του ΙΚΑ που βρίσκονται σε αναμονή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Χιλιάδες…

Η δραματική μείωση του εφάπαξ των 6.000 υπαλλήλων του ΙΚΑ που βρίσκονται σε αναμονή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Χιλιάδες ασφαλισμένοι που ανήκουν σε ελλειμματικά ταμεία θα δουν τα εφάπαξ τους να συρρικνώνονται με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου και του ετήσιου συντελεστή βιωσιμότητας. Οι περικοπές για το εφάπαξ των υπαλλήλων του ΙΚΑ που αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά ενδεχομένως να φτάσουν στο 80% (από τις 25.000 στις 4.650 ευρώ). Προς το παρόν έχει αποφασισθεί στάση πληρωμών, αφού τα διαθέσιμα δεν επαρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνάται αν για μεγάλο διάστημα δε γινόταν παρακράτηση των εισφορών των υπαλλήλων υπέρ εφάπαξ και η μόνη πηγή χρηματοδότησης του ταμείου πρόνοιας ήταν η επιχορήγηση του ΙΚΑ.

“Ασφυκτική” η κατάσταση και στα άλλα ταμεία

Η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων καθυστερεί δραματικά ώστε να μπει σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος την ώρα που η λίστα αναμονής διαρκώς επιμηκύνεται. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν πάνω από 40.000 αιτήσεις ενώ το προϋπολογιζόμενο ποσό που θα χρειαστεί ανέρχεται σε 1,071 δισ. Το ταμείο είναι σε θέση να πληρώσει περίπου 400 εκατ. ευρώ έως το τέλους του 2014 σε δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι που αποχώρησαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 δε θα υποστούν νέες μειώσεις καθώς το εφάπαξ θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα. Για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 τα πράγματα περιπλέκονται αφού δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν οι μειώσεις που θα επέλθουν βάσει του υπολογισμού με το μεικτό σύστημα και το νέο μαθηματικό τύπο.  Όπως ορίζει ο νόμος το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνονται μεταξύ άλλων υπόψη το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλισης, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού του εισφορών κ.ά.

Σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλισης, οι μειώσεις θα είναι μεγάλες και το εφάπαξ στο μέλλον δε θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Μάλιστα, θα σημειωθεί το εξής παράδοξο: Εργαζόμενοι με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές θα εισπράξουν διαφορετικό εφάπαξ ανάλογα με το έτος εξόδου. Πάντως, από τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί από την αρχή του μνημονίου μέχρι σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί δραματικές απώλειες. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 25 χρόνια υπηρεσίας που αποχώρησε το 2009 εισέπραξε 34.284 ευρώ ενώ ένα υπάλληλος με το ίδιο καθεστώς που αποχώρησε το 2013 θα πάρει 21.603 ευρώ. 

Στο ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα εκκρεμούν 7.000 αιτήσεις και ο μέσος όρος αναμονής είναι 1,5 έτος. Σε ορισμένους τομείς του ταμείου όμως και συγκεκριμένα στους εμποροϋπαλλήλους η αναμονή είναι πολλαπλάσια καθώς για να πάρουν το εφάπαξ απαιτείται να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης για την επικουρική τους σύνταξη που καθυστερεί έως και 4 χρόνια. Ακόμη, οι λίγες (33) αιτήσεις των υπαλλήλων του οργανισμού ύδρευσης Θεσσαλονίκης θα ικανοποιηθούν σε βάθος διετίας καθώς ο φορέας λόγω έλλειψης διαθεσίμων πληρώνει 3 εφάπαξ το χρόνο. Ίδια είναι η κατάσταση και  στον τομέα πρόνοιας του Προσωπικού Ιπποδρομιών.

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.