Προειδοποίηση ΠΟΥ για νέες πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «η πανδημία αργεί να τελειώσει» - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

NewsRoom 15/07/2021 | 23:48

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα για τη «μεγάλη πιθανότητα» εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, που είναι πολύ πιθανό να είναι πιο επικίνδυνα από αυτά που έχουν εμφανιστεί έως τώρα.

Όπως τονίστηκε από τους ειδικούς του ΠΟΥ, «η πανδημία αργεί να τελειώσει», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης και μετάδοσης νέων ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών, πιθανόν πιο επικίνδυνων και ακόμη πιο δύσκολων να τεθούν υπό έλεγχο» σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί από τον διεθνή οργανισμό.

Παράλληλα έτοιμος δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο να μοιραστεί με τις χώρες μέλη του διεθνούς οργανισμού, προτάσεις για την δεύτερη φάση της μελέτης με θέμα την προέλευση του κορονοϊού.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας πάνω σ αυτή τη διαδικασία και ο γενικός διευθυντής θα παρουσιάσει μέτρα στα κράτη μέλη», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων Μάικ Ράιαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή οι έρευνες για την προέλευση της COVID-19 στην Κίνα καθυστέρησαν εξαιτίας της έλλειψης ανεπεξέργαστων δεδομένων τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσής του ιού εκεί.

 

Αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα


Αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα νέα κρούσματα της κορονοϊού  από πάλι στα τέλη Ιουνίου, ξεπερνώντας την Τρίτη και την Τετάρτη τα 500.000 νέα κρούσματα καθημερινά. Αριθμοί κρουσμάτων που δεν είχαν καταγραφεί από τις 28 Μαΐου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στους επίσημους απολογισμούς των χωρών.

Μέχρι σήμερα στις 17.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 188.347.302 κρούσματα κορονοϊού  από την ημέρα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 στην Κίνα. Την Τρίτη και την Τετάρτη καταγράφηκαν 552.263 και 541.452 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Τις επτά τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, 474.100 νέα κρούσματα, αύξηση 17% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας εξηγείται κυρίως από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και μέχρι τις 13 Ιουλίου είχε εντοπιστεί σε 111 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι μολύνσεις αυξάνονται στην Ευρώπη, με 115.390 κρούσματα καθημερινά, κατά μέσο όρο +36% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναζωπύρωση παρατηρείται και στις ΗΠΑ, με 25.340 νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση, κατά μέσο όρο, τις επτά τελευταίες ημέρες +72% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τα 258.000 κρούσματα που καταγράφονταν καθημερινά στην κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην Ασία επίσης καταγράφεται σχεδόν το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως 145.840 καθημερινά, κατά μέσο όρο, +28%, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Ινδία(περίπου 44.630 κρούσματα καθημερινά, +15 αύξηση, και στην Ινδονησία 41.520 κρούσματα, +45% αύξηση.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα, πίσω από την Ινδία, σε αριθμό κρουσμάτων, με 42.960 καθημερινά, κατά μέσο όρο, αν και η πανδημία δείχνει να υποχωρεί -15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα όπως και σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.