"Πράσινο φως" από το EuroWorking Group για το κλείσιμο της γ΄αξιολόγησης

Θετική θα είναι η εισήγηση του EuroWorking Group στο Eurogroup της Δευτέρας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

NewsRoom 19/01/2018 | 17:05

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του EWG συζητήθηκε η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά και «άναψε» το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το ακριβές ύψος της δόσης ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις. Το συνολικό ποσό κατανέμεται σε 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2018, σε 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και σε 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer).

Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι συνήθεις διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών και λάβει την επίσημη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε εκφράσει ήδη από χθες τη βεβαιότητά του πως το Eurogroup της Δευτέρας θα πιστοποιήσει το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, θα δώσουν έμφαση στην υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων.