Newsroom

Newsroom

Πως θα προετοιμάσεις το σώμα σου και το πνεύμα σου για τον ερχομό ενός παιδιού

Γράφει η Ελένη Φύσσα, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

egkyos 0

Γράφει η Ελένη Φύσσα, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο τοκετός είναι ένα από τα πιο φυσιολογικά πράγματα στον κόσμο. Εξάλλου όλα τα θηλαστικά αυτό κάνουν. Κι όμως έχουμε κάνει τον τοκετό ασθένεια. Του συμπεριφερόμαστε λες και είναι ασθένεια που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Θα χρειαστεί να δούμε τον τοκετό σαν μία φυσική κατάσταση, να εμπιστευτούμε το σώμα μας και τη φύση.

Το 1ο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε το ποιες είναι οι ρίζες μας, από πού προερχόμαστε. Από ποια οικογένεια προερχόμαστε και τι μας έχει μάθει για το τι σημαίνει τοκετός. Θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε το τι μας έχει μάθει η πολιτιστική μας κληρονομιά για το τι σημαίνει τοκετός. Αν κλείσουμε τα μάτια μας και σκεφτούμε τι σημαίνει τοκετός, τι θα μας έρθει στο μυαλό. Ψάξε και βρες τις αναμνήσεις που έχεις από παιδί ή από έφηβη για τον τοκετό και αν βρεις ή διαπιστώσεις πως άνθρωποι και καταστάσεις από το παρελθόν σου μετέφεραν μία αρνητική εικόνα για τον τοκετό, συγχώρεσε τους και άλλαξε τη μοίρα σου!

2ον  Γίνε κυρία των συναισθημάτων σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορμονολογικά θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αστάθεια των συναισθημάτων, την υπερευαισθησία. Σου δίνεται όμως μία καταπληκτική ευκαιρία να αναπτυχθείς και να μάθεις να ρυθμίζεις τα συναισθήματα σου με τρυφερότητα. Με την τρυφερότητα που θα συμπεριφερόσουν και στο μωρό σου. Μάθε λοιπόν ποιες είναι οι αφορμές που ενεργοποιούν μέσα σου έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, παρατήρησε τες και διαχειρίσου τες.

3ον Ανέλαβε τη σωστή δράση. Από τον 3ο μήνα ήδη θα πρέπει να έχεις κατασταλάξει για το ποια θα είναι η δικιά σου dream team. Για το ποιοι θα είναι δηλαδή δίπλα σου και γύρω για να σε στηρίξουν σε αυτή τη φάση της ζωής σου. Ποια θα είναι η ομάδα σου. Αποφάσισε τι είδους εγκυμοσύνη θέλεις, τι είδους τοκετό θέλεις και ψάξε τους κατάλληλους και πιο ταιριαστούς για εσένα ανθρώπους. Αυτό που λέω πάντα στους πελάτες μου είναι «Βρες αυτούς που θα μπορέσουν να στηρίξουν το όραμα σου». Μόνο τότε θα έχεις ηρεμία μέσα σου.

4ον Αγάπησε τον εαυτό σου και το μωρό σου χωρίς όρους κι όρια. Όσο λιγότερη πικρία κουβαλάς, όσο λιγότερο θυμό κουβαλάς, όσο λιγότερη μελαγχολία, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχεις για να δώσεις σε εσένα και στο μωρό σου. Η φροντίδα του εαυτού είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίοδο. Η φροντίδα του εαυτού είναι ζήτημα υγείας τώρα και δικής σου και του μωρού σου. Για αυτό το λόγο διαχειρίσου με σοφία τη διατροφή σου, την άσκηση σου, τον ύπνο σου, την ξεκούραση σου.

5ον Όταν κάτι σε ενοχλεί, ΜΙΛΑ! Η μητρότητα έρχεται για να σε διδάξει πως το να μιλάς τώρα, τη στιγμή που συμβαίνει κάτι αρνητικό κι άσχημο είναι θέμα ζωής και θανάτου καμιά φορά. Προκειμένου να προστατεύσεις το μωρό σου θα χρειαστεί να βγεις προς τα έξω και να εκφράσεις αυτό που σε ενοχλεί, θα χρειαστεί να μιλήσεις θαρρετά για αυτό που συμβαίνει μπροστά σου κι ίσως να γίνει επικίνδυνο αν το αφήσεις να εξελιχθεί. Το μωρό σου δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του. Μόνο εσύ μπορείς. Με τη σιωπή σου όμως δε θα τα καταφέρεις. ΜΙΛΑ!

6ον Φαντάσου τον τοκετό με τον τρόπο που θέλεις να γίνει. Ο εγκέφαλος είναι ένα θαυμάσιο και πανίσχυρο εργαλείο. Εκμεταλλεύσου το. Εκμεταλλεύσου τη δύναμη τη σκέψης και δημιούργησε την εικόνα του ιδανικού τοκετού μέσα σου. Αφιέρωσε χρόνο στο να φαντάζεσαι το μωρό σου να κατεβαίνει από ένα κανάλι φωτός και να εμφανίζεται μέσα από εσένα, να το παίρνεις στα χέρια σου απαλά και να το τοποθετείς στο στήθος σου, στη θέση της καρδιάς. Φαντάσου να του τραγουδάς το τραγούδι της αγάπης και να το χαϊδεύεις απαλά με τη φωνή σου.

7ον Εκπαιδεύσου, ενημερώσου. Η γνώση είναι δύναμη. Μη μένεις σε αυτά που ακούς, όσο κι αν εμπιστεύεσαι αυτόν από τον οποίο τα ακούς. Ψάξε, αναζήτησε, διερεύνησε.

8ον Αντιμετώπισε το φόβο και τίμησε τον υψηλό σου εαυτό. Όταν φοβόμαστε εκκρίνονται ορμόνες (αδρεναλίνη και κατεχολαμίνες) στο σώμα που είναι ικανές να διακόψουν ή να καθυστερήσουν τον τοκετό. Οι τεχνικές χαλάρωσης που θα χρειαστεί να μάθεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και η ύπνωση θα σε βοηθήσουν ώστε τη στιγμή του τοκετού ο οργανισμός να εκκρίνει ένα άλλο κοκτέιλ ορμονών: οξυτοκίνη και ντοπαμίνη. Το σώμα μας έχει φροντίσει να μας δώσε ένα ολόκληρο χημικό εργαστήριο για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και τον φόβο. Εμείς θα χρειαστεί απλά να ψάξουμε να βρούμε μέσα μας αυτά τα εργαλεία.

9ον  Γίνε ένα με το σύμπαν. Έλα σε ευθυγράμμιση με τον αληθινό σου εαυτό, με τον υψηλό σου εαυτό και δες γύρω σου το σύμπαν σαν μία άλλη έκφραση του εαυτού σου, σας ένα ακόμη κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού. Αν δεν έχεις κάνει ποτέ διαλογισμό είναι ώρα να τον κάνεις!

10ον  Η τέχνη του αφήνομαι. Τώρα θα χρειαστεί να αφεθούμε. Αν δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό σε όλα τα παραπάνω βήματα, τώρα θα χρειαστεί να εμπιστευτούμε τη σοφία της φύσης και να αφεθούμε στα χέρια της απαλά. Εμπιστεύσου το σώμα σου στη σοφία της φύσης!

Καλή επιτυχία!

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…