Newsroom

Newsroom

Πώς οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες "φρενάρουν" τα γενόσημα

Με πρόστιμα-«χάδια», συνολικού ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ, απαντά η Κομισιόν στην πρακτική πληρωμών των μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών στις μικρότερες προκειμένου…

farmaka

Με πρόστιμα-«χάδια», συνολικού ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ, απαντά η Κομισιόν στην πρακτική πληρωμών των μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών στις μικρότερες προκειμένου οι τελευταίες να καθυστερούν την εισαγωγή γενοσήμων στην αγορά. Πρόκειται για την αποκαλούμενη τακτική «pay for delay», με την οποία οι ισχυροί του χώρου καταβάλλουν χρήματα κάτω από το τραπέζι στους μικρούς προκειμένου να εξασφαλίζουν την καθυστέρηση στην παραγωγή και στην κυκλοφορία γενόσημων και, κατ’ επέκταση, φτηνότερων φαρμάκων.

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια απάντησε σε ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή Γιάννη Τσουκαλά πως οι Βρυξέλλες έχουν επίγνωση του «pay for delay» κι έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την επιβολή του νόμου και την αμφισβήτηση τέτοιων περιπτώσεων όταν αυτές συνιστούν παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ίδιος ενημέρωσε πως η Κομισιόν έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 93,8 εκατομμυρίων ευρώ στη δανική φαρμακευτική εταιρεία Lundbeck και πρόστιμα συνολικού ύψους 52,2 εκατομμυρίων ευρώ στους παραγωγούς γενοσήμων φαρμάκων Alpharma (τώρα τμήμα της Zoetis), Merck KGaA/Generics UK (η Generics UK είναι τώρα τμήμα της Μylan), Arrow (τώρα τμήμα της Αctavis) και Ranbaxy.

Οι εταιρείες αυτές διαπιστώθηκε ότι παρέβησαν την ευρωπαϊκή συνθήκη καθυστερώντας την είσοδο στην αγορά γενόσημης κιταλοπράμης μέσω αυτών των συμφωνιών. Τρεις επιπλέον έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την παρεμπόδιση κυκλοφορίας φαρμάκων που περιέχουν τις δραστικές ουσίες Fentanyl, Perindopril και Modafinil.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…