Newsroom

Newsroom

Πως ο 23χρονος Shamal έγινε τζιχαντιστής στην Αθήνα (φωτο)

«Πλοκάμια» και στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με  αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, που φέρνει στο φως…

«Πλοκάμια» και στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα
με  αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, που φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της δράσης των τζιχαντιστών στην Ελλάδα.

Μία περίπτωση είναι αυτή του 23χρονου Ιρακινού Shamal Ahmad Tofiq, ο οποίος ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ το διάστημα που βρισκόταν στην Αθήνα.Ο Shamal ήρθε στην Ελλάδα το 2009 και παρέμεινε εδώ έως το 2012.

Έμενε στην Δάφνη, εργαζόταν σε κουρείο Πακιστανού και η επαφή του με την Πακιστανική και Αφγανική κοινότητα τον έφερε στο αυτοσχέδιο τζαμί της Αθήνας όπου έγινε η μεγάλη μεταστροφή του. Με ενδιάμεσο σταθμό το Ιράκ ο Shamal, τον περασμένο Απρίλιο ταξίδεψε με τη γυναίκα και το παιδί του στη Συρία και εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ:

Ο 28χρονος αδελφικός του φίλος, Ο.Μ. περιέγραψε στην «Κ» ότι ο 23χρονος σήμερα μαχητής του ISIS γεννήθηκε το 1991 στην πόλη Said Sadq, όπου και εργαζόταν ως κουρέας.

Είχε τέσσερα αδέλφια από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, κατανάλωνε αλκοόλ και είχε σεξουαλικές σχέσεις αδιαφορώντας για τις επιταγές του Ισλάμ.

«Το 2009 πέρασε στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωσε 3.000 ευρώ σε κύκλωμα δουλεμπόρων για να ταξιδέψει στην Αθήνα. Βρήκε δουλειά δίχως να έχει άδεια παραμονής, ενώ για έξι μήνες εργάστηκε σε κουρείο Πακιστανού. Την περίοδο εκείνη μας τηλεφωνούσε λέγοντάς μας ότι στην Ελλάδα αισθάνεται ελεύθερος» λέει ο Ο.Μ.

Ο ίδιος περιγράφει ότι πριν μείνει χωρίς δουλειά και αρχίσει να κοιμάται στους δρόμους της Αθήνας ο Shamal έμενε σε διαμέρισμα στη Δάφνη.

Οι φίλοι του (στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν μαρτυρίες δύο ακόμα ανδρών, του R.K, 26 ετών και H.H., 30 ετών) λένε ότι το διάστημα που ο Shamal ήταν άστεγος, γνωρίστηκε με Πακιστανούς και Αφγανούς μετανάστες, ενώ άρχισε να επισκέπτεται και να προσεύχεται σε αυτοσχέδιο τζαμί Πακιστανών στην Αθήνα.

«Αρκετά βράδια έμενε στο τζαμί, ενώ ξεκίνησε να μελετά το Κοράνι. Η συμπεριφορά του άλλαξε 100%», λένε.

Από το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι ο Shamal συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αχαΐας και να του επεβλήθη απαγόρευση εισόδου με ημερομηνία εκπνοής τον Μάιο του 2016, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες το 2012 επέστρεψε στο Ιράκ διαμέσου προγράμματος εθελουσίας επιστροφής.

Οχι τυχαία, η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ΙCE) έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τον έλεγχο όσων αλλοδαπών συμμετέχουν στα προγράμματα οικειοθελών επιστροφών σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες ζώνες.

Με την επιστροφή στο Ιράκ, ο Shamal εργάστηκε για περίπου 3 μήνες μαζί με τον αδελφικό του φίλο Ο.Μ. και στη συνέχεια παντρεύτηκε την ανιψιά ηγετικού στελέχους της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ansar al Islam.

«Την περίοδο εκείνη ο Shamal μου τηλεφωνούσε ζητώντας μου να πάρω μέρος στη τζιχάντ, λέγοντάς μου ότι το Ισλάμ είναι η μόνη θρησκεία στο κόσμο», περιγράφει στην «Κ» ο Ο.Μ.

Τον περασμένο Απρίλιο ταξίδεψε με τη γυναίκα και το παιδί του στη Συρία και εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS.

Από τις αναρτήσεις του στο Facebook προκύπτει ότι τον Αύγουστο πολεμούσε στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS εναντίον Κούρδων μαχητών στην επαρχία al Ηasakah.

Την περασμένη Τετάρτη η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ από τα μέσα Αυγούστου το προφίλ του Shamal Ahmad Tofiq στο Facebook, όπου αναρτούσε φωτογραφίες του από τα πεδία των μαχών, παραμένει ανενεργό.

isis1.jpg

 

 

Βούτσης: Να ανακόψουμε τη διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα και την αποχή

Βούτσης: Να ανακόψουμε τη διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα και την αποχή

«Έχουμε πλέον ξεκινήσει μια προσπάθεια ευρύτερη για αυτό που λέω εγώ ανασύνθεση του προοδευτικού πολιτικού…

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της κόρης του Πασχάλη Τερζή: «Τρία χρόνια πριν διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό»

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της κόρης του Πασχάλη Τερζή: «Τρία χρόνια πριν διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό»

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση έκανε η Γιάννα Τερζή το βράδυ της Παρασκευής μέσα από το…