Newsroom

Newsroom

Πώς ΗΠΑ και Μ. Βρετανία παραλίγο να προκαλέσουν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κόσμος βρέθηκε πολύ κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο το 1983 από… λάθος. Αυτό αποκαλύπτει ο Observer, ο οποίος…

Ο κόσμος βρέθηκε πολύ κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο το 1983 από… λάθος. Αυτό αποκαλύπτει ο Observer, ο οποίος την Κυριακή έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης που αποδεικνύουν ότι ΝΑΤΟ και Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τον πυρηνικό πόλεμο. Υπεύθυνες γι’ αυτόν θα ήταν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες άθελά τους προκάλεσαν τη Σοβιετική Ένωση που πίστευε ότι η Δύση προετοιμάζεται για σφοδρή επίθεση εναντίον της.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, που αποτελούν εμπιστευτικές αναφορές και σημειώματα προς το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας, το Νοέμβριο του 1983 μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες και επωνυμία «Επιχείρηση: Ικανός Τοξότης», ήταν τόσο ρεαλιστική που έκανε τη Μόσχα να επιστρατεύσει υποβρύχια που μετέφεραν πυρηνικούς πυραύλους στην Αρκτική καθώς και πάνω από 12 αεροσκάφη με πυρηνικά, όλα, έτοιμα να πλήξουν μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο πόλεμος αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όταν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για στρατιωτική άσκηση, ενώ τους βρετανούς κατασκόπους ενημέρωσε για το περιστατικό ο Ολεγκ Γκορντιέφσκι, o πρώην αρχηγός της KGB στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Μπερτ, διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών (NIS), στου οποίου την κατοχή βρέθηκαν τα έγγραφα και ο οποίος μίλησε στον Observer: “τα έγγραφα καταγράφουν ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη Ιστορία. Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση της Θάτσερ συνειδητοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έπρεπε να τελειώσει και άρχισε τις διαδικασίες για να πείσει τους αμερικανούς συμμάχους για αυτό».

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…