Πώς η Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε τον Γιάννη Σμυρλή – Ο άνθρωπος κλειδί που έδινε άδειες εξαγωγής του Predator

Από την παραίτηση λόγω αντιδράσεων στα υψηλά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας - Το σχέδιο διάσωσης του ανθρώπου που έδινε άδειες εξαγωγής του Predator

Γιάννης Σμυρλής

Νέος αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΝΔ ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει ο Γιάννης Σμυρλής, παράγοντας του μητσοτακικού κέντρου εξουσίας που είχε δώσει άδεια εξαγωγής του Predator από την Intellexa στη Μαγαδασκάρη.

Μετά τη σωρεία αντιδράσεων λόγω της υπογραφής του στα έγγραφα που αποδεικνύουν την άδεια εμπορία – εξαγωγής του Predator στη Μαγαδασκάρη, ο ίδιος αναγκάστηκε σε παραίτηση, με το Μητσοτακικό σύστημα εξουσίας να αναλαμβάνει αμέσως δράση και να προσπαθεί να τον διασώσει προσφέροντάς του μια θέση στον σκληρό κομματικό μηχανισμό.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σμυρλής που υπέγραφε για την εξαγωγή του Predator

Αρχικά, ο Γιάννης Σμυρλής είχε υπογράψει δύο άδειες εξαγωγής – εμπορίας του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη το 2021 που δόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών στην εταιρεία Intellexa.

Η παραπάνω εξέλιξη είχε γίνει γνωστή όταν ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια αποκαλυπτικής έρευνας των New York Times, είχε κοινοποιήσει στον Ισίδωρο Ντογιάκο τις δύο πρώτες άδειες που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Intellexa το 2021 για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη, και τα οποία έφεραν την υπογραφή του Γιάννη Σμυρλή

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, άδεια εξαγωγής και εμπορίας είχε δοθεί και για ακόμα δυο αφρικανικές χώρες, δημοσίευμα που δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Στο έγγραφα που είχαν φέρει στη δημοσιότητα ο τομές Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, αναγραφόταν ρητώς ότι πρόκειται για λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, το οποίο κοστολογείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αποτυπώνεται η εξαγωγή του μέσω αγγλικής εταιρείας.

Από την παραίτηση λόγω αντιδράσεων στα υψηλά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας

Η γνωστοποίηση μιας ακόμα διάστασης του τεράστιου σκανδάλου των παρακολουθήσεων οδήγησε -όπως ήταν αναμενόμενο- στην άμεση παραίτηση του Γιάννη Σμυρλή.

Τότε, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την παραίτησή του, είχε δηλώσει ότι «έκλεισε ένας πολύ σημαντικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων για εμένα και ανοίγει ένας νέος, καθώς επιστρατεύομαι στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».

Όμως, η προσπάθεια δικαιολόγησης της παραίτησής του δεν καρποφόρησε. Ο κ. Σμυρλής δεν κατάφερε ποτέ να ανασκευάσει την πραγματικότητα. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που ο κ. Αντώναρος άφηνε υπόνοιες περί παρέμβασης ακόμα και εξωχώριων παραγόντων για την παραίτηση του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα ΔΟΣ στο ΥΠΕΞ.

Όμως, όποιο και αν ήταν, δηλαδή, το παρασκήνιο της παραίτησης του κ. Σμυρλή, η Νέα Δημοκρατία -και πολύ περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης- έδειξαν από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή τους να διασώσουν τον κ. Σμυρλή.

Άλλωστε ήταν ένας ζωτικής σημασίας κρίκος στο σύστημα παρακολουθήσεων μέσω του Predator, εξάγοντας το κατασκοπευτικό λογισμικό παρακολούθησης και σε άλλα κράτη.

Όπερ και εγένετο. Σήμερα το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έκανε γνωστό ότι ο κ. Σμυρλής αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

 

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως