Newsroom

Newsroom

Πώς φτάσαμε στην κατάρρευση της First Republic

Τι σηματοδοτεί για την οικονομία η κατάρρευση της First Republic και ποια τα επόμενα βήματα

First Republic Bank

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η είδηση-βόμβα ότι η αμερικανική τράπεζα First Republic κατέρρευσε και μπήκε υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, ενώ στη συνέχεια θα πουληθεί στον κολοσσό της JP Morgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα τραπεζική βόμβα στις ΗΠΑ: Στα χέρια των ρυθμιστικών Αρχών η First Republic Bank

Πώς φτάσαμε στην κατάρρευση της First Republic

Όπως εξηγεί η Naftemporiki.gr, μετά την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) τον Μάρτιο, η προσοχή επικεντρώθηκε στην First Republic ως τον πιο αδύναμο κρίκο στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Όπως η SVB, η οποία εξυπηρετούσε την κοινότητα των τεχνολογικών startup, η First Republic ήταν επίσης ένας εξειδικευμένος δανειστής με έδρα την Καλιφόρνια. Επικεντρώθηκε στην εξυπηρέτηση των πλούσιων Αμερικανών, προσελκύοντάς τους με στεγαστικά δάνεια χαμηλού επιτοκίου, με αντάλλαγμα να διατηρούν μετρητά στην τράπεζα.

Όμως, στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB, η τράπεζα δεν έχει μπορέσει να καταρτίσει ικανοποιητικό σχέδιο «διάσωσής της», και οι πελάτες της απέσυραν τα χρήματα τους, κάνοντας αναλήψεις 100 δισ. και πλέον συνολικά και οδηγώντας σε πτώση της μετοχές της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει 97% μέχρι στιγμής φέτος.

Τα επόμενα βήματα

Η naftemporiki αναφέρει ότι αφού πέρασε στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, η First Republic θα πουληθεί στην JPMorgan, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τράπεζα με τις λανθασμένες επενδύσεις και τη φυγή καταθέσεων.

Ειδικότερα, η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC) για την εποπτεία της τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μία προσφορά από την JPMorgan Chase Bank και από την National Association, Columbus, Ohio για τη διαχείριση όλων των καταθέσεων.

Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic, ανέφερε σε δήλωσή του το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η JPMorgan θα αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων ύψους 92 δισ. της First Republic — ασφαλισμένες και ανασφάλιστες. Αγοράζει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισ. δολαρίων σε δάνεια και 30 δισ. δολαρίων σε χρεόγραφα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet