Newsroom

Newsroom

Πορεία μνήμης, πάθος κατά του Μνημονίου

Δυναμική ήταν η παρουσία όσων αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν φέτος στην πορεία που τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του…

Δυναμική ήταν η παρουσία όσων αψήφησαν τη βροχή και συμμετείχαν φέτος στην πορεία που τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 37 χρόνια αργότερα. «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από ‘δώ», ένα από τα συνθήματα που φέτος κυριάρχησαν.
Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ, κρατώντας τη σημαία του Πολυτεχνείου, πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία μία ώρα πριν ξεκινήσει η πορεία. Οταν η οδός Σταδίου γέμιζε κόσμο, το ΠΑΜΕ ξεκίνησε την πορεία ξεχωριστά, μέσω της οδού Πανεπιστημίου και προηγήθηκε της υπόλοιπης πορείας. Το μπλοκ της ΠΑΣΠ «εξαφανίστηκε» από το υπ. Οικονομικών προς την Ακαδημίας κι εμφανίσθηκε στην αμερικανική πρεσβεία μισή ώρα μετά το τέλος της πορείας.

Οι πολίτες που συμμετείχαν δεν έμπαιναν σε μπλοκ. Πολλοί έμπαιναν στο κενό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και το υπόλοιπο τμήμα. Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στο ΠΑΜΕ. Με σκληρή περιφρούρηση, υψωμένες τις κόκκινες σημαίες από τους νεότερους και συνθήματα εναντίον της «πλουτοκρατίας» και των Αμερικανών.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, στα τρία αμιγώς μαθητικά μπλοκ, αλλά και των φοιτητών όπως και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οι φοιτητές της Ιατρικής και της Νομικής έβαλαν κατά του νομοσχεδίου στην παιδεία, αρνούμενοι να γίνουν «η γενιά του Μνημονίου και της εργασιακής περιπλάνησης». Πολυπληθή και δυναμικά ήταν τα μπλοκ των αναρχικών τα οποία, σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, προχωρούσαν συνοδεία ΜΑΤ. Ξεχωριστό μπλοκ είχαν οι μετανάστες με πανό που έγραφε «Κάτω οι φασίστες».

«Επιτροπές αγώνα θα φτιάξουμε παντού, ενάντια σε κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ», «Δικιά σας η κρίση, ξεσηκωμός η λύση», «Με ΜΑΤ και δακρυγόνα χτυπάτε τους εργάτες και στους νεοναζί κάνετε πλάτες». «Οσοι σπέρνουν αδιέξοδα θα θερίσουν εξεγέρσεις», «Μέτωπο για να διώξουμε την τρόικα», «Γιωργάκη, Γιωργάκη της τρόικας τσιράκι», «Το ευρώ είναι εδώ και σε κάνει πιο φτωχό», «Αγώνας κατά της φτώχειας, του ρατσισμού, της καταστολής», ήταν μερικά από τα συνθήματα των φοιτητών.

Παιδεία, ανεργία

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» ζητούσαν οι αντιστασιακοί του συνδέσμου φυλακισθέντων κι εξορισθέντων (1967-74). Μπήκαν στην κεφαλή της πορείας και δεν φοβήθηκαν τη βροχή. «Η παιδεία διαλύεται. Τα παιδιά τελειώνουν τις σπουδές και είναι άνεργα. Δεν είναι έξοδος απ’ το Μνημόνιο αυτή. Μικροί και μεγάλοι πρέπει να παλέψουμε μαζί», θα πουν οι αντιστασιακοί Βασ. Καλαματιανός και Θαν. Παναγιωτακόπουλος.

«Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον», έγραφε το πανό των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) που ακολουθούσε. «Η οργή πήρε διαστάσεις. Η κυβέρνηση της μειοψηφίας θα ανατραπεί», έλεγε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης που δεν σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα σ’ όλη τη διαδρομή. «Η ανεργία και τα οικονομικά μέτρα μάς σπρώχνουν στον δρόμο», φώναζαν οι νεότεροι. Και οι μεγαλύτεροι: «Το Πολυτεχνείο είναι η γιορτή των εξεγερμένων, η έκφραση του λαϊκού κινήματος».
http://www.enet.gr

tvxs.gr | Πολυτεχνείο 2010: Εικόνες από την πορεία
Ανέβηκε από tvxorissinora. – Βρείτε περισσότερα οικογενειακά βίντεο.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του