"Πολίτης": Οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την "άλωση" της Λαϊκής από το Βγενόπουλο

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εταιρίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο απέκτησαν μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, εξετάζει με σειρά δημοσιευμάτων της η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" ("Π"). Από τα σχετικά δημοσιεύματα των τριών τελευταίων ημερών που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Παρούτης και Γιάννης Νεάρχου, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για το αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έκανε σωστά τη δουλειά της ως εποπτική αρχή, με τους συντάκτες να παραθέτουν στοιχεία που την παρουσιάζουν ως συνυπεύθυνη για την "άλωση της Λαίκής".

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εταιρίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο απέκτησαν μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, εξετάζει με σειρά δημοσιευμάτων της η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” (“Π”). Από τα σχετικά δημοσιεύματα των τριών τελευταίων ημερών που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Παρούτης και Γιάννης Νεάρχου, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για το αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έκανε σωστά τη δουλειά της ως εποπτική αρχή, με τους συντάκτες να παραθέτουν στοιχεία που την παρουσιάζουν ως συνυπεύθυνη για την “άλωση της Λαίκής”.

15 Νοεμβρίου: Έτσι άνοιξε η Κερκόπορτα

Στο δημοσίευμα οι συντάκτες υποστηρίζουν πως στοιχεία της έρευνας καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤτΚ) πως πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ εκ των υστέρων την εξαγορά του μεριδίου της Λαϊκής Τράπεζας που κατείχε η HSBC από σχήματα που ήλεγχε άμεσα ή έμμεσα ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Επρόκειτο για το 21,16% των μετοχών της Λαϊκής που στις 2 Φεβρουαρίου 2006 αγόρασαν η Marfin Financial Group (MFG) 9,98% Tosca Fund 8,16% και το υπόλοιπο 3,02% η Laiki (Nominees) Ltd.

Ο τότε διοικητής της ΚΤτΚ Χριστόδουλος Χριστοδούλου είχε υποστηρίξει ενώπιον εξεταστικής επιτροπής αλλά και στην τηλεόραση πως πληροφορήθηκε από τον Τύπο την αγοραπωλησία του εν λόγω πακέτου στις 4 Φεβρουαρίου. Μια σειρά από στοιχεία που επικαλείται ο “Π” καταρρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό και δημιουργούν υποψίες πως η ΚΤτΚ δεν ήλεγξε την αγοραπωλησία ως όφειλε, αφήνοντας τον Ανδρέα Βγενόπουλο να πράξει κατά το δοκούν.

1. Στις 12 Ιανουαρίου τότε στέλεχος της ΚΤτΚ, υπό τις οδηγίες του κ. Χριστοδούλου, ετοίμασε γραπτό σημείωμα για την παρουσίαση του ομίλου της Marfin Financial Group (MFG). Στο σημείωμα αυτό καταγράφεται ότι το Tosca Fund ήταν μέτοχος της MFG με ποσοστό 6,12 %. Άρα η σχέση μεταξύ των δύο εταιριών ήταν γνωστή στην Κεντρική Τράπεζα.
2. Την ίδια μέρα η κυπριακή εφημερίδα γράφει πως έγινε συνάντηση άλλου στελέχους της ΚΤτΚ με στελέχη της HSBC, στην οποία έγινε η πρώτη επίσημη ενημέρωση για το ενδιαφέρον της MFG.
3. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται σε επιστολές που είχε στείλει η ΚΤτΚ προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο στις οποίες τον ενημέρωωε για έρευνες που έκανε η ΚΤτΚ για τυχόν προσυνεννόηση της MFG με το Tosca Fund για την αγορά του πακέτου της Λαϊκής. Οι συντάκτες θεωρούν ότι οι προειδοποιήσεις αυτές ήταν προσχηματικές αφού σε δύο γενικές συνελεύσεις της Λαϊκής Τράπεζας, ο Ανδρέας Βγενόπουλος κι οι στενοί του συνεργάτες εκπροσωπούσαν διά πληρεξουσίων εγγράφων το Tosca Fund.

16 Νοεμβρίου: “Έπαιξαν πελλό” στην Κεντρική

Στο δημοσίευμα της 16ης Νοεμβρίου, οι συντάκτες αναφέρονται στο δεύτερο στάδιο εμπλοκής της MFG στη Λαϊκή, όταν δηλαδή η εταιρία της οποίας ήταν τότε αντιπρόεδρος ο Βγενόπουλος δήλωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής με ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και μικρότερο του 20%. Τότε η ΚΤτΚ ζήτησε από την MFG να απαριθμήσει τους μετόχους της και οι σημαντικότεροι (θεσμικοί) από αυτούς να συμπλήρώσουν και να αποστείλουν στην ΚΤτΚ ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου (Questioner for Corporate Controllers). 

Αν αυτή η διαδικασία γινόταν κανονικά, ενδεχομένως να αποκαλύπτονταν η σχέση της MFG με το Tosca Fund, στην οποία έγινε εκτενής αναφορά στο δημοσίευμα της 15ης Νοεμβρίου. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίζεται στο ρεπορτάζ να επικαλείται μια σειρά από αδύναμα επιχειρήματα προκειμένου να υποστηρίξει πως οι θεσμικοί μέτοχοι της MFG δεν ήταν δυνατό να συμπληρώσουν το εν λόγω ερωτηματολόγιο. Η ΚΤτΚ από την πλευρά της φαίνεται να πείθεται από τα επιχειρήματα αυτά και να δέχεται τελικά την αύξηση της συμμετοχής της MFG στο μετοχικό σχήμα της Λαϊκής, στις 7 Ιουνίου 2006.

17 Νοεμβρίου: Αθθυμάστε τον Baalawi;

Στο δημοσίευμα αυτό η κυπριακή εφημερίδα θυμίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες εισήλθε στη Λαϊκή Τράπεζα η Dubai Financial LLC ως μεγαλομέτοχος της MFG και κάνει λόγο για “παραπληροφόρηση” εκ μέρους των δύο εταιριών “σε σχέση με τους πραγματικούς δικαιούχους της Dubai αλλά και για το ποιός ακούσε τον έλεγχό της”. Εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρίας είχε εμφανιστεί τότε ο Saud Baalawi, εξ’ ου κι ο τίτλος.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για εσωτερικά σημειώματα της ΚΤτΚ στα οποία η παρουσίαση της Dubai Financial LLC, κάτοχος του 31,5% των μετοχών της MFG από τις 16 Μαΐου 2006,  φαινόταν να είναι παραπλανητική, παρόλ’ αυτά δεν ελήφθησαν πρωτοβουλίες για να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες πληφορορίες. Όπως γράφτηκε στο δημοσίευμα της 16ης Νοεμβρίου, το αίτημα για αύξηση της συμμετοχής της MFG εγκρίθηκε από την ΚΤτΚ, χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι θεσμικοί της μέτοχοι. 

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και χωρίς να έχει υποβάλει το ερωτηματολόγιο ελέγχου ως θεσμικός και μάλιστα κύριος μέτοχος της MFG, η Dubai Financial LLC αιτείται να αγοράσει η ίδια μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής, πέραν του 10%. Και πάλι η απάντηση του τότε διοικητή Χριστόδουλου Χριστοδούλου ήταν θετική, εγκρίνοντας συμμετοχή της εταιρίας στις 11 Δεκεμβρίου 2006 με ποσοστό 19,99%.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν μια σειρά από στοιχεία γύρω από την Dubai Financial LLC που τα στελέχη της ΚΤτΚ όφειλαν να έχουν εντοπίσει πριν δώσουν την έγκρισή τους για την είσοδό της στη Λαϊκή. Τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν με το διαχειριστή της συγκεκριμένης εταιρίας και τους χρόνους ίδρυσης και εγγραφής της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμπίπτουν με τις περιόδους επέκτασης της MFG στη Λαϊκή.