Newsroom

Newsroom

Πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ από τον Ισημερινό, δυσανασχετούν Βρετανία και Σουηδία

Την απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία…

Την απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο. «Ο Ισημερινός αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ μετά το αίτημα που είχε απευθύνει στον πρόεδρο», δήλωσε ο Πατίνιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, αν ο Ασάνζ εκδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, ενδέχεται να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο, ακόμη και να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν απορρίψει αιτήματα να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του Ασάνζ, επεσήμανε ο Πατίνιο. «Είμαστε απογοητευμένοι από την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισημερινού ότι η χώρα του χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, η Σουηδία απέρριψε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία» ότι η δικαιοσύνη της χώρας δεν θα διασφαλίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα στην υπεράσπιση, δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ.

Ο Ασάνζ ζητούσε να του επιτραπεί να πάει στον Ισημερινό, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διώκεται με την κατηγορία βιασμού δύο γυναικών. Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο δυτικό Λονδίνο εδώ και δύο μήνες, θέλοντας να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία, στην οποία και συμφώνησε η Μ. Βρετανία.