Πολάκης: «Οι Χανιώτες δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα της ιστορικής τους κληρονομιάς»

«Είμαι σίγουρος ότι θα αντισταθούν με μαζικό τρόπο και κάθε μορφή αγώνα, πολύ δε περισσότερο που στο σύνολο τους οι Φορείς του τόπου έχουν ταχθεί κατά αυτής της προοπτικής» τονίζει στον χαιρετισμό του προς την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι ο Π. Πολάκης
 

NewsRoom 12/10/2020 | 22:22

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης, στον χαιρετισμό του προς την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι, τόνισε:

«Κατ’ αρχήν να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στης ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι και για την σημερινή και για όλες τις άλλες δράσεις τους. Λυπάμαι που η πρόσκλησή σας ήρθε σε χρόνο που ήδη είχα προγραμματίσει υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να αναβληθούν, για να μπορέσω να ‘μαι απόψε μαζί σας στα Χανιά, όπως διακαώς θα ήθελα.

Θέλω να σας εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου, και την προσωπική και αυτή που απορρέει από τον θεσμικό μου ρόλο, στο απόλυτα δίκαιο αίτημα που αναδεικνύει η συγκρότησή σας σε συλλογικότητα.

Η θέση μου για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά την κυβερνητική απόφαση για εκκένωση του κτιρίου στο λόφο Καστέλι και την απαράδεκτη και εν πολλοίς ύποπτη σύμβαση που υπεγράφη από την Πρυτανική αρχή με ιδιώτη, μένει σταθερή, όπως δημόσια την εξέφρασα στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Αντιπεριφεριάρχη Χανίων.

Στη συνάντηση αυτή, όπως φαντάζομαι είναι γνωστό, ζήτησα από τον κ. Καλογερή μαζί με τον Δήμαρχο Χανίων, να πάρουν την πρωτοβουλία και να προκαλέσουν άμεσα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων ή ενδιαφερόμενων φορέων (αυτοδιοικητικών & κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, φορέων όπως το ΤΕΕ και η Αρχαιολογία, επιστημονικών ενώσεων όπως ιστορικών, αρχιτεκτόνων κ.α., και βέβαια εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας από σωματεία εργαζομένων, συλλόγους εκπαιδευτικών, εκπροσώπους μαθητών & φοιτητών, συλλόγων γονέων, συλλόγων κατοίκων Παλιάς Πόλης και οποιασδήποτε άλλης συλλογικότητας και όποιου άλλου ή άλλης θα μπορούσε να συμβάλλει, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας συλλογικότητας) προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να παραχθεί ένα οριστικό σχέδιο-πρόταση για την αξιοποίηση των Ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι, με γνώμονα την ελεύθερη πρόσβαση, το όφελος των ανθρώπων της πόλης, με σεβασμό στην ιστορία και τις σύγχρονες ανάγκες του τόπου. Και βέβαια, όχι ένα αμφίβολο και περιστασιακό όφελος του ιδρύματος ή την ιδιοτέλεια οποιουδήποτε ιδιώτη

. Άλλωστε το ευτελές προτεινόμενο μίσθωμα που περιγράφεται στη δημοσιευμένη σύμβαση του Ιδρύματος, επιβεβαιώνει το αίσθημα «ξεπουλήματος» των μνημείων, ενώ αυτό θα μπορούσε εύκολα το Πολυτεχνείο να το διασφαλίσει με προγράμματα, συνέργειες ή άλλους τρόπους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο χαρακτήρισα την σύμβαση εκτός όλων των άλλων και ύποπτη.

Είμαι σίγουρος ότι οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα ή την εμπορευματοποίηση της ιστορικής τους κληρονομιάς. Είμαι σίγουρος ότι θα αντισταθούν με μαζικό τρόπο και κάθε μορφή αγώνα, πολύ δε περισσότερο που στο σύνολο τους οι Φορείς του τόπου έχουν ταχθεί κατά αυτής της προοπτικής.

Γι’ αυτό χαίρομαι για την σημερινή συνάντηση που θεωρώ ότι συντείνει στην οργάνωση τέτοιων μαζικών δράσεων, αλλά και στην απόλυτα αναγκαία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ελάχιστων που έχουν ταχθεί με την απόφαση του Πολυτεχνείου . Η μαζική έκφραση και αντίσταση έχει αποδειχθεί διαχρονικά, αλλά και τις τελευταίες μέρες έντονα, ότι είναι μονόδρομος για την αποδόμηση και οριστική ματαίωση σχεδίων σε βάρος της κοινωνίας.

Καλώ και με αυτή την ευκαιρία, κάθε Χανιώτισσα και Χανιώτη να στοιχηθούν με την πρόταση της Πρωτοβουλίας κατά της ξενοδοχοποίησης για αγωνιστική διεκδίκηση αυτού που κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι επιβουλεύονται. Αυτού που ο τόπος μας και οι άνθρωποί του αξίζουν και δικαιούνται.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους!»