Newsroom

Newsroom

Ποιος… φυλάει τους φύλακες; (Όχι η Ελλάδα, πάντως)

Αν κάποιος θα είχε λόγο να διαμαρτυρηθεί για τη στάση και τις πρακτικές που ακολουθεί στην Ευρώπη η τρόικα, αυτός…

Αν κάποιος θα είχε λόγο να διαμαρτυρηθεί για τη στάση και τις πρακτικές που ακολουθεί στην Ευρώπη η τρόικα, αυτός είναι η Ελλάδα. Αλλά αφού η ελληνική κυβέρνηση αρκείται στα επικοινωνιακά παιχνίδια με τη «διαπραγμάτευση», το ρόλο του ελέγχου της τρόικας τον αναλαμβάνουν οι ευρωβουλευτές.

Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, η τρόικα έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με πρωτοβουλία των Πρασίνων του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ερευνά και αξιολογεί τις πρακτικές που ακολουθεί η τρόικα στις χώρες της Ευρώπης που έχουν δεχθεί πακέτα διάσωσης, δηλαδή την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Και κάποιοι είναι το λιγότερο επιφυλακτικοί απέναντι στους χειρισμούς της τρόικας. Όπως ο Φρανκ Ένγκελ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο, που δήλωσε στην Deutsche Welle: «Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και, για παράδειγμα, ένας πρώην υπουργός μου έλεγε ότι όταν ήρθαν από την τρόικα να ελέγξουν το υπουργείο του, υπήρχαν γενικοί διευθυντές της Κομισιόν που δεν γνώριζαν καν τη νομική βάση της διαδικασίας. Νομίζω ότι πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από την αρχή της αποστολής της η τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».

Όμως και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας επίσης στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι ο ίδιος επιθυμούσε να συσταθεί νωρίτερα η επιτροπή αξιολόγησης για την τρόικα, αλλά προσέκρουσε σε αντιρρήσεις άλλων πολιτικών ομάδων.

«Είναι σαφές ότι θα αντλήσουμε διδάγματα για μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες ελπίζουμε βέβαια να μην προκύψουν. Αλλά αν προκύψουν, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε με τον ισοπεδωτικό τρόπο που εφαρμόζει η τρόικα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης» σημειώνει ο Χάνες Σβόμποντα.

Ποιος φυλάει τους φύλακες; Στην περίπτωση της τρόικας, όχι αυτός που θα έπρεπε…

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…