Newsroom

Newsroom

Ποιος είναι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς και τι είχε πει για την Ελλάδα

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς είναι εκείνος που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.

5a7b24521dc524402f8b45ef

Ποιος είναι όμως ο 59χρονος Σολτς που παίρνει τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958 και είναι δήμαρχος του Αμβούργου από τον Μάρτιο του 2011. Είναι παντρεμένος από το 1998 με την (επίσης πολιτικό και μέλος του SPD) Μπρίτα Ερνστ, 57 ετών. Δεν έχουν παιδιά. Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρότερο άνδρα στο SPD. Θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση ενώ έχει κάνει ήδη δηλώσει στο παρελθόν για την Ελλάδα.

Εκπροσώπησε το Αμβούργο στη Βουλή της Γερμανίας από το 1998 έως το 2001 και από το 2002 έως το 2011. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2011 ήταν υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου. Από το 2002 έως το 2004 ήταν γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αλλά παραιτήθηκε από τη θέση αυτή όταν ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD.


Ο Σολτς ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών και στις συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία. Είναι ο άνθρωπος που τόλμησε μάλιστα να επικρίνει δημόσια τον Μάρτιν Σουλτς για την πολιτική του. Κάποια στιγμή ο Σολτς φερόταν ως διεκδικητής της προεδρίας του SPD, ωστόσο, ο ίδιος το διαψεύδει. Η «στροφή» του Σουλτς και η απόφαση να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ για κυβέρνηση συνεργασίας τον… έσωσε.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σολτς έχει συναντήσει πολλούς από τους ηγέτες του κόσμου. Τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μπαρά Ομπάμα, τον Τζάστιν Τριντό. Και τελευταία, τον Ντόναλντ Τραμπ.


Ο ίδιος θεωρείται πλέον ένας έμπειρος διαπραγματευτής ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει στο περιοδικό Stern, οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών με τη σύζυγό του 


Τι έχει δηλώσει για την Ελλάδα

Ο Ολαφ Σολτς έχει αναφερθεί στο παρελθόν και στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει».

«Πιστεύω ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το τονίζω από τα νεανικά μου χρόνια», επισήμανε ο κ. Σολτς στην συνάντηση που είχε το Νοέμβριο του 2014 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο.

Δηλώσεις για την Ελλάδα είχε κάνει όμως και λίγο μετά το δημοψήφισμα του 2015. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από την Die Welt για το αν θεωρεί ότι το Grexit θα είναι η χειρότερη λύση, ο Όλαφ Σόλτς είχε απαντήσει.

«Σίγουρα ναι. Η υποτίμηση του νομίσματος δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, γιατί δεν είναι αρκετά προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Για να το πούμε απλά, το πλεονέκτημα του ευρώ για την Ελλάδα είναι ότι κάποιος που έχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη παράγει ένα παγκοσμίως σταθερό νόμισμα. Με το ευρώ μπορεί να αγοράσει αγαθά από όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει, ώστε άλλες και οι άλλες χώρες να τη βοηθούν. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».


Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

δημος βερυκιοσ

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

Τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τη δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη αποκάλυψε ο Δήμος…