Ποιος είναι ο Μιχάλης Ζολώτας και γιατί δικάζεται στην Κύπρο

Ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας θα φτάσει σήμερα στην Κύπρο ώστε να οδηγηθεί αύριο ενώπιον Δικαστηρίου για να ζητηθεί η κράτησή του μέχρι την έναρξη της δίκης που είναι ορισμένη για τις 16 Ιανουαρίου. Ο Ζολώτας εκδίδεται στην Κύπρο μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην υπόθεση χρηματισμού του τ. κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

585bb8861dc5243e2e8b4e19

Ποιος είναι όμως ο Μιχάλης Ζολώτας; Αν και εφοπλιστής, το όνομά του δεν ακουγόταν ιδιαίτερα και στην πραγματικότητα ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από την δικαστική αντιπαράθεση Βαξεβάνη-Βγενόπουλου. Σταδιακά κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα του Hot Doc και του koutipandoras.gr για τον αποθανόντα πρώην ισχυρό άνδρα της MIG, αποκαλύφθηκε ότι ο Μιχάλης Ζολώτας είχε δανειοδοτηθεί από τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου με περίπου 700 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επέστρεψε ποτέ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονταν για τον Μιχάλη Ζολώτα μέσα από τα ρεπορτάζ, επιβεβαίωναν οι αρμόδιες κυπριακές Αρχές οι οποίες άσκησαν δίωξη στον εφοπλιστή, ενώ στη δευτεροβάθμια δίκη μεταξύ Βαξεβάνη-Βγενόπουλου κατά την οποία ο δημοσιογράφος αθωώθηκε πανηγυρικά και ομόφωνα από την κατηγορία της συκοφάντησης του επιχειρηματία κατατέθηκαν νέα στοιχεία που αποδείκνυαν τις σχέσεις Ζολώτα-Βγενόπουλου. Αν και οι δύο τους υποστήριζαν πως δεν γνωρίζονταν προσωπικά παρά είχαν συναντηθεί ίσως κάποια στιγμή λόγω της κοινής τους συμμετοχής στο παρελθόν στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα. Εκτός από τη σχέση πιστωτή-δανειολήπτη άλλωστε ο επιχειρηματίας με τον εφοπλιστή συμμετείχαν και σε Δ.Σ. εταιριών ανάμεσα στις οποίες κι ένα fund της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου η οποία επίσης έχει δανειοδοτηθεί από τη MIG.

Γιατί κατηγορείται ο Ζολώτας

Ο Μιχάλης Ζολώτας εκδόθηκε στην Κύπρο προκειμένου να δικαστεί για τον χρηματισμό του τ. Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου με ποσό ενός εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας του Focus, ώστε να κλείσει τα μάτια σε πιθανές παρατυπίες του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου την εποχή που αγόρασε τις μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας. Ουσιαστικά οι Κύπριοι κατηγορούν τον Ζολώτα ως «αχυράνθρωπο» του Βγενόπουλου, υποστηρίζοντας ότι συνέβαλε -ως «μπροστινός»- ώστε ο αποθανών τραπεζίτης να αγοράσει από την HSBC τις μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας.

Εξάλλου για την ίδια υπόθεση, για τον χρηματισμό του Χριστοδούλου δηλαδή, κατηγορούνται επίσης τα πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας Κυριάκος Μάγειρας και Μιχάλης Φόλε, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, ο γαμπρός του και τρεις εταιρίες: η εταιρία του Χριστοδούλου, η Focus του Ζολώτα και η MIG. Στο κατηγορητήριο υπήρχε και το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου, η δίωξη κατά του οποίου έληξε λόγω του πρόωρου και αναπάντεχου θανάτου του.

Ο Ζολώτας πάντως εκδίδεται στην Κύπρο μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος αποδεχόμενος ουσιαστικά προγενέστερη κρίση του Συμβουλίου Εφετών, δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία της πλευράς του εφοπλιστή που μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι το αδίκημα του χρηματισμού είχε διαπραχθεί στην Ελλάδα, καθώς τα χρήματα μπήκαν σε λογαριασμό του Χριστοδούλου μέσω λογαριασμού της εταιρίας Focus σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στο Μαρούσι και ότι η πράξη που φέρεται να έχει διαπράξει ο Μιχάλης Ζολώτας είναι πλημμέλημα και επομένως έχει παραγραφεί, πράγμα το οποίο θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που το αδίκημα είχε πράγματι τελεστεί στην Ελλάδα, αφού κατά το νομικό σύστημα της Κύπρου, η πράξη που αποδίδεται στον Ζολώτα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Μιχάλη Ζολώτα εκκρεμούσε ένταλμα των κυπριακών Αρχών επειδή δεν παρουσιάστηκε στην Κύπρο στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να δικαστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο εφοπλιστής είχε τελικά παρουσιαστεί οικειοθελώς στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας όπου και συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια προφυλακίστηκε μέχρι να κριθεί η έκδοσή του στην Κύπρο.

Ο Ζολώτας και οι εφοπλιστικές του δραστηριότητες

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της περίπτωσης Ζολώτα είναι η εφοπλιστική του δράση, η οποία επίσης αποκαλύφθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο Βαξεβάνη-Βγενόπουλου. Ο Ζολώτας ο οποίος μαζί με κάποιον ακόμη εφοπλιστή κατείχαν την εταιρία GrandUnion και στη συνέχεια εξαγόρασαν δεύτερη εταιρία με το όνομα Aries Maritime, δημιούργησαν τη γνωστή Newlead, σε μια υπόθεση με πολύ και ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, η εταιρεία Aries, η οποία ήταν εισηγμένη στο NASDAQ, πήρε ενημέρωση εξόδου από το Χρηματιστήριο, αφού η μετοχή της έπεσε κάτω από ένα δολάριο. Την ίδια μέρα, ο Μιχάλης Ζολώτας, ανακοίνωσε πως αγοράζει εταιρία, συμφερόντων ως εκείνη τη στιγμή του Γαβριήλ Πετρίδη. Μετά την εξαγορά, η Επενδυτική Τράπεζα συμφερόντων του Βγενόπουλου, έδωσε δάνειο 145 εκατ. ευρώ στην Aries η οποία μετονομάστηκε σε Newlead. Στη συνέχεια η νέα εταιρία της οποίας η υπεραξία δημιουργήθηκε τεχνητά από τη δανειοδότηση, χρησιμοποιήθηκε ως collateral, για να απελευθερωθεί δεσμευμένος λογαριασμός της Focus, επίσης εταιρίας του Ζολώτα, ο οποίος είχε μπει ως εγγύηση σε δάνεια. Δηλαδή η τράπεζα δανειοδότησε την εταιρεία, και δημιούργησε εικονική αξία για να απελευθερώσει τις μόνες ασφαλείς εγγυήσεις που είναι οι λογαριασμοί.