Ποιος είναι ο «Επισκέπτης» πίσω από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Το εν λόγω άτομο φαίνεται να εμφανίζεται μέσα από σκιές σε βίντεο που κυκλοφόρησε το μεσημέρι του Σαββάτου. Το ψευδώνυμό του είναι «Ο Επισκέπτης«, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της Χαμάς κάθε βράδυ μένουν και σε διαφορετικό σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

episkeptis m2

Μετά από μήνες αυξανόμενης βίας και συγκρούσεων, το Σάββατο (07/10) η Χαμάς εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση που κλιμακώνει -με τρόπο μη αναστρέψιμο- την κατάσταση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για την πλέον αιματηρή επίθεση από τις απαρχές της αραβο-ισραηλινή σύγκρουσης το 1967.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη, επαιρόμενη για την εκτόξευση τουλάχιστον 5.000 ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. «Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής (του Ισραήλ), ο χρόνος τους για να αλωνίζουν χωρίς να λογοδοτούν έχει τελειώσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ezzedine al-Qassam Brigades, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. «Ανακοινώνουμε την επιχείρηση Al-Aqsa Flood και εκτοξεύσαμε, στο πρώτο χτύπημα των 20 λεπτών, περισσότερες από 5.000 ρουκέτες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εκείνο που συγκλονίζει είναι η ένταση της επίθεσης και η αγριότητα των μελών της Χαμάς εναντίον αμάχων, ειδικά απέναντι σε γυναικόπαιδα. Ήδη υπάρχουν μαρτυρίες,φωτογραφίες και βίντεο με μέλη της Χαμάς να επιτίθενται σε γυναίκες, να τις απαγάγουν, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για τιμωρητικούς βιασμούς στη μέση του δρόμου και θηριωδίες εναντίον νεαρών ανδρών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται για την ώρα από τα επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία, παρά μόνο από τις εικόνες φρίκης που κάνουν τον γύρο των social media.

Από την άλλη μεριά, καταδίκη της Χαμάς, χωρίς καταδίκη δεκαετιών κατοχής, δολοφονιών, εκτοπισμών, εξευτελισμών, δύο εκατομμυρίων φυλακισμένων, βασανιστηρίων και αυθαιρέτων φυλακίσεων, είναι υποστήριξη του δυνάστη και της κατάστασης που γεννάει τη Χαμάς. Η πρόσφατη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει τις ρίζες της στην επί δεκαετίες κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, στην πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και στη στέρηση της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπό την κυριαρχία του.

Ποιος είναι ο «Επισκέπτης» πίσω από την επίθεση της Χαμάς – Η δράση, ο μέντορας και τα πιστεύω του

Η επιχείρηση της Χαμάς που «έπιασε στον ύπνο» το Ισραήλ δεν θα μπορούσε ίσως να είχε οργανωθεί χωρίς να υπάρχει ένα πρόσωπο που κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο, οργανώνοντας τους ενόπλους και τους ρόλους τους και προσφέροντας μια κάποια ιδεολογική βάση.

Το πρόσωπο πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες. Το εν λόγω άτομο φαίνεται να εμφανίζεται μέσα από σκιές σε βίντεο που κυκλοφόρησε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το ψευδώνυμό του είναι «Ο Επισκέπτης«, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της Χαμάς κάθε βράδυ μένουν και σε διαφορετικό σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η φωνή στο βίντεο που έχει διαρρεύσει ανήκει πιθανότατα στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

«Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί», ακούγεται να λέει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 ενώ μέλη της οικογένειάς του είχαν πάρει μέρος στις επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους.

Όταν ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στη Χαμάς και φυλακίστηκε κατά διαστήματα. Ως «πιστό στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πατριώτη», τον περιγράφουν συγκρατούμενοί του, οι οποίοι αναφέρουν ότι χαρακτήριζε «προδοτικές» τις Συμφωνίες του Όσλο.

Πριν από 20 χρόνια ο Ντέιφ χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και έχασε το ένα χέρι του και το ένα πόδι του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέιφ έχασε σε επίθεση του Ισραήλ τη σύζυγό του και τον 7χρονο γιο του.

Το ο Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, το 1996 «πήρε την ευθύνη» για επιθέσεις που σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

Ειδικεύεται στην κατασκευή βομβών ενώ ήταν εκείνος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Δάσκαλος και μέντοράς του υπήρξε ο Γιάχια Αγιάς, ένας βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…