Ποινική δίωξη στην "εμμονή" του Πατούλη υπέρ ιδιωτικής κλινικής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για ρουσφέτι υπέρ ιδιωτικής οφθαλμοχειρουργικής κλινικής.

5b8a5ed11dc524931f8b456d

Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση έχει ασκήσει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλη και 7 μελών του Δ.Σ. του ΙΣΑ.Πρόκειται για δίωξη που ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών και το δικαστήριο έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο λόγος; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» που έκανε και το ρεπορτάζ, ο Γιώργος Πατούλης, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προστάτευε «στενά» την ιδιωτική οφθαλμολογική κλινική που διενεργούσε παράνομα χειρουργικές επεμβάσεις, παρά τις αντίθετες οδηγίες του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κειμένου για «αδικαιολόγητη εμμονή» του κ. Πατούλη και λοιπών μελών του Δ.Σ. του ΙΣΑ «στη συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας».

Η υπόθεση ουσιαστικά ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2012. Σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΙΣΑ, συζητούνται καταγγελίες άλλης ιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες η εγκαλούμενη κλινική διενεργούσε οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αυτό να προβλέπεται στην άδεια λειτουργίας της. Είχε άδεια λειτουργίας ως ιδιωτικός φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή ως ιδιωτικό ιατρείο, ενώ η νομοθεσία (Π.Δ. 84/2001) προβλέπει ότι οι φορείς που διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν μονάδες Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΦΥ) και άρα πρέπει να διαθέτουν άδεια λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής.

Οι καταγγελίες απορρίφθηκαν από τον ΙΣΑ. Η νομική του υπηρεσία είχε γνωμοδοτήσει ότι, παρ’ όλο που ο νόμος δεν προβλέπει χώρο χειρουργείου σε ιατρεία, «δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως ότι η ύπαρξη και η λειτουργία τους απαγορεύεται»!

Ομως, ο Σύλλογος είχε στα χέρια του έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής, με το οποίο επισημάνθηκε ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπίπτουν στις υπηρεσίες ΔΦΥ και ότι ο νόμος επιβάλλει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής -που δεν διέθετε η εγκαλούμενη εταιρεία.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη