Όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Τι ισχύει για εστίαση και εργασία (Video)

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την καθηγήτρια Αναστασία Κοττανίδου παρουσίασαν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν στη ψυχαγωγία και στην εργασία από τον Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

NewsRoom 24/08/2021 | 12:32

O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την καθηγήτρια Αναστασία Κοττανίδου παρουσίασαν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν στη ψυχαγωγία και στην εργασία από τον Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Κικίλιας: «Παίζουμε ρωσική ρουλέτα με τον κορονοϊό»

«Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε, ή μένουμε έξω από αυτό». Με αυτά τα λόγια ο Κικίλιας έδειξε τι πρόκειται να ακολουθήσει. «Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων» είπε ακόμα τονίζοντας ότι πάνω από το 90% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά» πρόσθεσε, τονίζοντας πως και όσοι νοσούν από άλλες ασθένειες, έχουν δικαίωμα στη περίθαλψη. «Αυτό είναι ένα επίτευγμα των ανθρώπων που υλοποιούν τα εμβολιαστικά προγράμματα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως πλέον οι επιλογές υπάρχουν και η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη. «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουμε νέα ραντεβού και χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά που έχουν άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Πιστεύω στον Έλληνα και πιστεύω πως θα επικρατήσει το “εμείς έναντι του εγώ», συνέχισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια κάνει λόγο περί ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Νέα μέτρα:

Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς 

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί 

Θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές 

Θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα 

Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα 

Οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή 

Για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και τεστ: υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Και αυτό με δαπάνη των πολιτών 

Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί 

 

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2020

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.

Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι 

Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση– Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν 

Κλειστά γυμναστήρια: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα μα γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. 

Υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους

Εκπαίδευση: Με δύο self test και οι μαθητές

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσει και η εκπαίδευση, καθώς πιο συγκεκριμένα:

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα.

Tο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη.

Δείτε το Video