Το ποδόσφαιρο στέλνει μήνυμα κατά της ομοφοβίας, αλλά η UEFA σφυρίζει αδιάφορα

Το αίτημα για φωταγώγηση της “Allianz Arena” στα χρώματα του ουράνιου τόξου, στην αναμέτρηση της Γερμανία για την Ουγγαρία για το Euro 2020 απορρίφθηκε, όμως η αντίδραση των ομάδων κράτησε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης.  

ewG

Ο νόμος της Ουγγαρίας και η αντίδραση

Όλα ξεκίνησαν από τον δήμαρχο του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, ο οποίος ζήτησε από την UEFA να φωταγωγηθεί η «Allianz Arena» της πόλης στα χρώματα του ουράνιου τόξου, για την αναμέτρηση της Γερμανίας με την Ουγγαρία. Ο λόγος ήταν η απαγόρευση που πέρασε από το κοινοβούλιο της χώρας, με τις ευλογίες του Όρμπαν, προκειμένου να απαγορευτεί η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε νεαρούς, σε μια ακόμα ομοφοβική κίνηση από το ουγγρικό κράτος. Απαγορεύτηκε η προβολή οποιουδήποτε περιεχομένου θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προάγει την ομοφυλοφιλία σε εκπαιδευτικό υλικό και στην τηλεόραση. 

Επί της ουσίας, ο Όρμπαν χρησιμοποίησε τον νέο νόμο για να εξισώσει τους γκέι με τους παιδόφιλους, ενισχύοντας την λογοκρισία τόσο στα βιβλία, όσο και στα τηλεοπτικά προγράμματα και τα ΜΜΕ.  Είχαν προηγηθεί ναζιστικοί χαιρετισμοί και ομοφοβικά συνθήματα κατά του Κριστιάνο Ρονάλντο, στην αναμέτρηση των Μαγυάρων με την Πορτογαλία, τη μέρα που πέρασε το νομοσχέδιο. «Το κρατίδιο της Βαυαρίας υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα και την ισότητα στον αθλητισμό και την κοινωνία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ουγγαρίας, η οποίας υποφέρει από τη νομοθεσία της κυβέρνησης του Ορμπάν», είπε. χαρακτηριστικά ο Ράιτερ. Ωστόσο, το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.

Το «ναι μεν, αλλά…» της UEFA

«Ο ρατσισμός, η ομοφοβία, ο σεξισμός και κάθε είδους διάκριση αποτελούν κηλίδες για την κοινωνία μας και εκπροσωπούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγώνες σήμερα. Οι συμπεριφορές αυτές έχουν προκαλέσει φθορά τόσο στα ίδια τα ματς, όσο και έξω από τα γήπεδα, στον διαδικτυακό λόγο γύρω από το άθλημα που αγαπάμε. Ωστόσο, η UEFA, μέσα από το καταστατικό της, είναι ένας οργανισμός πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερος. Με δεδομένο το πολιτικό πλαίσιο του συγκεκριμένου αιτήματος, ένα μήνυμα που αφορά μια απόφαση που λήφθηκε από την βουή της Ουγγαρίας, η UEFA πρέπει να απορρίψει το αίτημα», ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, η οποία πρότεινε στο Μόναχο να φωταγωγήσει το στάδιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου είτε στις 28 Ιουνίου, είτε στις 9 Ιουλίου.

«Βρίσκω ντροπιαστικό το ότι η UEFA μας απαγορεύει να στείλουμε ένα μήνυμα εδώ στο Μόναχο για τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Μονάχου, προσθέτοντας ότι αισθάνεται απογοητευμένος και από τη στάση της Γερμανικής Ομοσπονδίας, που δεν πίεσε για  την αποδοχή του αιτήματος. Από την πλευρά του, υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιζάρτο, υποστήριξε: «Ευχαριστούμε τον Θεό που στους κύκλους της ηγεσίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επικρατεί η κοινή λογική και δεν έπαιξαν το παιχνίδι της πολιτικής πρόκλησης. Η UEFA πήρε τη σωστή απόφαση» Η απόρριψη αυτή προκάλεσε επίσης την αντίδραση γερμανικών ομάδων και παικτών, που απάντησαν με τον δικό τους τρόπο.

Η δύναμη των Social Media φάνηκε για μια ακόμα φορά, με διαδοχικές αναρτήσεις από γερμανικούς συλλόγους, που έστειλαν ξεχωριστό μήνυμα αλληλεγγύης στην LGBTQ+ κοινότητα. «Στον ρόλο του ως ενωτικός παράγοντας μεταξύ των ανθρώπων, το ποδόσφαιρο πρέπει να ανταποκριθεί στην κοινωνική του ευθύνη. Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κόσμου, στον οποίο ο καθένας μπορεί να αγαπήσει όποιον θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζανκτ Πάουλι, δημοσιεύοντας την χαρακτηριστική νεκροκεφαλή της σε πολύχρωμο φόντο. Η Άουγκσμπουργκ, η Πάντερμπορν, η Αρμίνια Μπίλεφελντ, η Βόλφσμπουργκ, η Κολωνία, είναι μόνο μερικές από τις ομάδες που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηριζόμενες και από άλλα μεγάλα κλαμπ, όπως η Μπαρτσελόνα.

Η μεγάλη ομάδα της πόλης, η Μπάγερν Μονάχου, η οποία έχει αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν το κοινωνικό της πρόσωπο, πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς έκανε δήλωση ο ίδιος ο πρόεδρός της. Ο Χέρμπερτ Χάινερ δήλωσε: «Θα θέλαμε η “Allianz Arena” να φωταγωγηθεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου την Τετάρτη. Το ανοιχτό μυαλό και η ανεκτικότητα είναι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας και των αξιών της Μπάγερν. Γι’ αυτό το λόγο η Μπάγερν φωτίζει το γήπεδό της στα χρώματα της διαφορετικότητας εδώ και πολλά χρόνια». Μεγάλα γήπεδα της χώρας, όπως η Volkswagen Arena, το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το Deutche Bank Park της Φρανκφούρτης και το RheinEnergie Stadion της Κολωνίας θα πάρουν το βράδυ της Τετάρτης τα χρώματα, τα οποία απαγόρευσε η UEFA στην “Allianz Arena”.Μεμονωμένοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Αντουάν Γκριζμάν, έστειλαν επίσης μήνυμα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυο της αλληλεγγύης, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για να σταλεί ένα πολύ δυνατό μήνυμα μέσω του ίδιου του ποδοσφαίρου στις δικτατορικές πρακτικές του Όρμπαν. 

Ο δρόμος του NFL

Η UEFA δεν τόλμησε. Την ίδια στιγμή, στο Αμερικανικό ποδόσφαιρο, οι παίκτες του NFL βγήκαν να υποστηρίξουν μαζικά την απόφαση του Καρλ Νασίμπ να κάνει το δικό του come out και να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία παίκτης που δηλώνει ότι είναι γκέι. Με πρώτη την ομάδα του, τους Λας Βέγκας Ρέιντερς και τον προπονητή του, Τζον Γκράντεν. «Έμαθα καιρό πριν ότι αυτό που κάνει έναν άνδρα διαφορετικό, είναι και αυτό που τον κάνει σπουδαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκράντεν ενώ οι Ρέιντερς έγραψαν στο twitter: «Είμαστε υπερήφανοι για εσένα Καρλ». 

Το επίσημο NFL έβγαλε ανακοίνωση, δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξή του στον παίκτη. «Η οικογένεια του NFL είναι υπερήφανη για τον Καρλ, που με θάρρος μοιράστηκε την αλήθεια του. Μοιραζόμαστε την ελπίδα του ότι κάποια μέρα οι ανακοινώσεις σαν αυτήν δεν αποτελούν πια είδηση, καθώς προχωράμε για πλήρη ισότητα για την LGBTQ+ κοινότητα». Τα λόγια είναι καλά, όμως οι πράξεις είναι αυτές που δείχνουν πόσο υποστηρικτικός μπορεί να είναι ο αθλητισμός προς κοινότητες που βιώνουν ακόμα την καταπίεση…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη