Newsroom

Newsroom

Πλησιάζουν τη Σύρτη οι αντικαθεστωτικοί

Συνεχίζουν την προέλασή τους ακόμη πιο δυτικά προς την Σύρτη οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι οποιες κατέλαβαν την πόλη Ναουαφαλίγια, όπως…

Συνεχίζουν την προέλασή τους ακόμη πιο δυτικά προς την Σύρτη οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι οποιες κατέλαβαν την πόλη Ναουαφαλίγια, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Η Ναουαφιλίγια βρίσκεται περίπου 120 χλμ. από τη Σύρτη. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται τώρα περίπου 30χλμ έξω από τη Σύρτη.
Επίσης, δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτηρίων, δήλωσε ο Σάαντουν αλ Μισράτι.
Αλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 24 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Νωρίς το πρωί, εκπρόσωπος των ανταρτών είχε ανακοινώσει ότι η Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, έχει περιέλθει στην κατοχή των εξεγερμένων.

Ωστόσο, το Reuters ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Σύρτη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου δήλωσε ότι η πόλη εξακολουθούσε να ελέγχεται σήμερα το πρωί από τις δυνάμεις του καθεστώτο ς.

«Η κατάσταση φαίνεται φυσιολογική από αυτά που είδα», επισήμανε ο δημοσιογράφος του Reuters, που βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργάνωσε η κυβέρνηση. Ανέφερε ότι είδε στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στην πόλη, αλλά καμία ένδειξη συγκρούσεων.

Στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, την Βεγγάζη ακούστηκαν πανηγυρικά πυρά και κόρνες την ώρα που έγινε γνωστό ότι οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει την Σύρτη.

Συνεπικουρούμενες από τις αεροπορικές επιδρομές, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης ανέτρεψαν τις στρατιωτικές ήττες των τελευταίων ημερών και ανακατέλαβαν τον έλεγχο των σημαντικότερων πετρελαϊκών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ , τις πόλεις Ες Σιντέρ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουειτίνα και Τομπρούκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στην Σύρτη, ακούστηκε σειρά εκρήξεων την νύχτα της Κυριακής. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατέστη σαφές, εάν προέρχονταν από το εσωτερικό της πόλης ή από προάστια.

Ο ίδιος είδε ένα κονβόι από 20 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός έφιππου τμήματος με αντιαεροπορικά πυρά, να απομακρύνεται από την Σύρτη, μαζί με δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που κινούνταν προς την Τρίπολη γεμάτα με οικογένειες και τα υπάρχοντά τους.

Βομβαρδισμούς στην Σέμπχα μετέδωσε το Jana

Το λιβυκό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε ότι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη σήμερα τα ξημερώματα και υπάρχουν πολλά θύματα.

«Οι βομβαρδισμοί των σταυροφόρων αποικιοκρατών είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σέμπχα τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας την καταστροφή πολλών σπιτιών», μετέδωσε το πρακτορείο.

«Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στις περιοχές που επλήγησαν». «Πηγές στο υπουργείο Υγείας της Σέμπχα έκαναν λόγο για πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στις περιοχές αυτές».

Καταγγέλλουν επίθεση σε ειρηνική αυτοκινητοπομπή

Η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι την Κυριακή δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία εκινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.

«Οπλισμένοι μαχητές επιτέθηκαν στην, ειρηνική, πομπή των οχημάτων, με πυρά και σφαίρες. Περίπου 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραίμ.

Είπε ακόμα ότι το περιστατικό έγινε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ως επί το πλείστον, ελέγχεται από τους αντάρτες.

Εν τούτοις δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών αρνήθηκε αρχικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.

Ενας φύλαρχος της περιοχής, ο Μοχάμεντ Σαρίφ, είχε απευθύνει, νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης, στο λαό της χώρας, να συμμετάσχουν σε μία συμβολική πορεία, «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μετακίνησης», από την πρωτεύουσα Τρίπολη στη Βεγγάζη, για να ενεργοποιήσουν συνομιλίες συμφιλίωσης, ανάμεσα στους εξεγερμένους και τους υποστηρικτές του καθεστώτος.

Περιοδεία του Καντάφι ισχυρίζεται ότι κάλυψε η λιβυκή τηλεόραση

Εικόνες, που όπως ισχυρίστηκε αποτελεί ζωντανή κάλυψη περιοδείας του Μουαμάρ Καντάφι με το αυτοκίνητό του, στους δρόμους της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδεικνύεται πλήθος υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζει συνθήματα υπέρ του και να κουνάει πράσινες σημαίες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης την Κυριακή.

Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λίβυου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο.

Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση από την προηγούμενη Πέμπτη που είχε απευθύνει διάγγελμα.
http://www.ethnos.gr