Newsroom

Newsroom

Πλήρωσε την οργή ο Θαπατέρο

Οι σοσιαλιστές με καταμετρημένο το 50% των ψήφων υποχώρησαν κατά 7 μονάδες, καταβάλλοντας το πολιτικό κόστος των μέτρων λιτότητας. Παραμένουν…

Οι σοσιαλιστές με καταμετρημένο το 50% των ψήφων υποχώρησαν κατά 7 μονάδες, καταβάλλοντας το πολιτικό κόστος των μέτρων λιτότητας. Παραμένουν στην Πουέρτα δελ Σολ οι πολίτες του «Κινήματος της 15ης Μαΐου»
Με φόντο την κοινωνική έκρηξη που πυροδότησε το αυθόρμητο κίνημα των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία, ήττα-σοκ, αν και αναμενόμενη, υπέστη χθες στις περιφερειακές εκλογές ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τα σκληρά μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Την ώρα που οι πολίτες του «Κινήματος της 15ης Μαΐου» αποφάσισαν να παραμείνουν κατασκηνωμένοι για ακόμα μία εβδομάδα στην Πουέρτα δελ Σολ στην πρωτεύουσα, οι κάλπες, η προσέλευση στις οποίες ανήλθε στο 62,8%, έδειχναν μέχρι αργά το βράδυ πανωλεθρία των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, που έχουν πλέον τον έλεγχο μίας μόνο από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις.
Με καταμετρημένο το 50%, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο λαϊκό κόμμα (ΡΡ) προηγείτο στο σύνολο της χώρας με 36%, έναντι μόλις 28% των Σοσιαλιστών, που έκαναν βουτιά επτά μονάδων σε σύγκριση με το 2007.
Το παραδοσιακό προπύργιό τους από το 1979, τη Βαρκελώνη, φαίνονταν τελικά να διατηρούν μετά από θρίλερ οι Σοσιαλιστές, αν και οι δημοσκοπήσεις είχαν δώσει τη νίκη στους εθνικιστές συντηρητικούς του CiU. Το κόμμα του πρωθυπουργού Θαπατέρο έχασε όμως τη Σεβίλλη, την οποία κέρδισε το (PP). Η ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, όπως και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, Βαλένθια, παρέμειναν στο PP, το οποίο διατηρεί τον έλεγχό τους εδώ και 20 χρόνια.
Το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική πολιτική του Θαπατέρο, που επέλεξε τη λιτότητα για να μην καταφύγει σε ευρωπαϊκή βοήθεια και η δημοτικότητα του οποίου είναι κάτω του 30%, παρόλο που δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος το 2012.
Οι κάλπες, που στήθηκαν για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε 8.116 πόλεις και την ανάδειξη 13 από τις συνολικά 17 περιφερειακές κυβερνήσεις, αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Η ανακοίνωση του Θαπατέρο ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα το 2012 δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πτωτική πορεία του κόμματός του και της δημοτικότητάς του και που είναι κάτω από 30%.
Την ειρηνική τους διαμαρτυρία αποφάσισαν να συνεχίσουν και μετά τις κάλπες οι «Αγανακτισμένοι» Ισπανοί, καθώς και να συστήσουν επιτροπή επιφυλακής για την περίπτωση που η αστυνομία, που μέχρι στιγμής τους αφήνει να διαδηλώνουν ανενόχλητοι, αποφασίσει να επέμβει διαλύοντας τις συγκεντρώσεις. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας και η ανεργία, που ξεπερνά το 21% (οι μισοί νέοι είναι άνεργοι), οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες «Indignados» στους δρόμους της χώρας.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
http://www.ethnos.gr

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.